Romanul care, acum 109 ani, demonstra lumii ca poate sa zboare

Joi, 19 Martie 2015, ora 08:01
10676 citiri
Romanul care, acum 109 ani, demonstra lumii ca poate sa zboare
Foto: Wikipedia

La 18 martie 1906, banateanul Traian Vuia incerca si reusea pentru prima oara in istorie sa se inalte de la sol cu un aparat autopropulsat, mai greu decat aerul. O multime de curiosi, cativa colegi si mai multi tehnicieni venisera in micuta localitate Montesson, de langa Paris, sa vada minunea.

Aveau motive sa fie neincrezatori. Oamenii au incercat sa zboare inca din Antichitate, dar toate incercarile fusesera esecuri adesea fatale.

Cretanul Dedal si fiul sau Icar sunt primii despre care aminteste legenda. Inchisi amandoi intr-un turn de catre regele Minos, au incercat sa se salveze, facandu-si aripi artificale, cu care s-au prabusit la sol si au murit.

Legende au mai fost si altele, una dintre ele chiar in tara noastra: mesterul Manole s-a lansat cu aripi de sindrila de pe acoperisul manastirii Curtea de Arges - unde de asemenea fusese surghiunit.

S-a prabusit, murind pe loc, dar, pentru ca legendele noastre parca sunt mai romantice decat ale altora, povestea spune ca pe locul unde si-a dat sufletul a izvorat imediat apa limpede a unei fantani.

Nu garantez ca legenda este un adevar istoric, dar fantana exista si astazi, o adevarata apa de izvor, nepoluata si ecologica: apa de munte.

Dar sa ne intoarcem pe campul de la Montesson, langa Paris, unde Traian Vuia facea demonstratie publica, instalat la "mansa" aparatului sau botezat "Vuia I", dar poreclit "Liliacul", datorita infatisarii sale.

Avea o suprafata de sustinere de 14 mp, un motor de 20 CP si o greutate totala de 250 kg. Intreaga asistenta privea cu sufletul la gura asteptand sa vada ceea ce nu vazuse inca nimeni in istoria omenirii: un aparat mai greu decat aerul, luandu-si zborul.

Pe o vreme superba de martie, Liliacul a rulat accelerat pe o distanta de 50 metri, dupa care a decolat parasind solul si ajungand la inaltimea de 1 m. La aceasta inaltime a planat pe o distanta de 12 metri. Vuia nu-si propusese mai mult, nu trebuia fortata capacitatea tehnica a aparatului.

A incetinit turatia motorului si a lasat aparatul sa coboare usor, aterizand pe iarba. Entuziasmul a fost de nedescris, presa din intreaga Franta facea chiar in ziua urmatoare cap de afis, iar numele lui Vuia a fost titrat multa vreme in ziarele din Marea Britanie, Italia, Statele Unite si alte tari.

Rand pe rand, intreaga Europa afla despre romanul Vuia care a reusit sa decoleze de pe un camp in apropierea Parisului cu un aparat mai greu decat aerul cu mijloace proprii la bord, apoi sa pluteasca o anumita distanta si sa coboare lin, ajungand nevatamat inapoi la sol.

Evenimentele Primului Razboi Mondial l-au impiedicat pe Vuia sa-si continue activitatea de pionier al aeronauticei. Abia dupa 1918, a mai construit un nou aparat, Vuia II, precum si cateva variante ale acestuia.

Din lipsa de finantare, nu si-a putut valorifica aparatele asa cum ar merita, dar a reusit alte inventii, printre care un generator de abur in 1925. Totusi, in amintirea acelei zile de 18 martie 1906, autoritatile franceze au dezvelit la Montesson o placa, amintind numele romanului care s-a inaltat cel dintai deasupra solului, numai cu fortele sale (fara balon cu aer cald).

O macheta a aparatului de zbor Vuia I, realizata in marime naturala, a fost instalata in ultimii ani in fata aeroportului international din Timisoara, care ii poarta numele.

S-a stins din viata in Bucuresti, la 3 septembrie 1950, fiind inmormantat la cimitirul Bellu.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#Traian Vuia inventator, #Fantana lui Manole , #documentar