Romania sufera de o criza a elitelor - interviu cu directorul Ateneului Roman

Sambata, 19 Mai 2012, ora 11:31 3960 citiri

Directorul Ateneului Roman, Andrei Dimitriu, sustine ca poporul roman are nevoie imperativa de reeducare si de intelegere a fenomenului de performanta in cultura.

In Romania, superficialitatea domina, iar mediocritatea triumfa performanta, aceasta fiind fie ignorata, fie atacata, o spune chiar Andrei Dimitriu, intr-un interviu acordat Business24.

"Mentorii trebuie sa dirijeze o elita a tineretului spre performanta, spre ceea ce cred eu ca trebuie sa fie cultura unui popor care sa conduca. Or, Romania e bulversata de perioada comunista si are nevoie de modele si morale", a declarat acesta.

Multi oameni considera ca trebuie sa fii un connaisseur ca sa vii la Ateneu. Sunteti de acord cu ei?

Categoric. Muzica simfonica nu se adreseaza publicului needucat. Trebuie recuperat, e adevarat, dar publicul care nu are o minima cunostinta despre muzica, nu are acea sensibilitate care sa ii permita sa fie prezent activ in sala si nu "mobila", nu are ce cauta la Ateneu.

Noi incercam sa gasim o formula de acces la tineret pentru a-l forma sa aiba acea bucurie de a audia muzica de mare performanta. Muzica simfonica e de mare performanta si presupune o instructie adecvata.

Sunteti in fruntea unei institutii perceputa ca fiind o zona unde isi petrec putinul timp liber pe care il au elitele, acele elite de care am vorbit. Mai au timp oamenii de afaceri si politicienii de concerte? Ati mai vazut oameni de afaceri si politicieni venind la Ateneu?

Timp ar avea, nu cred ca au destula disponibilitate. O data pe saptamana sau o data pe luna sa nu-ti poti permite ragazul a doua ore de concert e imposibil. Pot intelege acest lucru in cazul chirurgilor sau al cercetatorilor, dar la oamenii de afaceri care isi controleaza in mod sigur timpul, nu pot intelege. Problema e lipsa apetitutului pentru muzica de performanta.

Sunt surprins cand constat ca salile sunt pline pentru concerte de trei lei, unde se gasesc probabil si oameni de afaceri, dar in salile de concert de la Ateneu.... Marturisesc ca sunt cativa care au abonamente.

Problema este de apetit, de dorinta. Cultura nu inseamna numai muzica simfonica, mai este si teatrul, opera. Chiar si acolo prezenta liderilor economici din Romania este destul de subtire.

Citeste mai multe despre Romania sufera de o criza a elitelor - interviu cu directorul Ateneului Roman pe Business 24.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com