Romania participa la Targul Cartilor Bune de la Wroclaw, cu volume ale autorilor romani traduse in poloneza

Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 17:35
2154 citiri
Romania participa la Targul Cartilor Bune de la Wroclaw, cu volume ale autorilor romani traduse in poloneza
Foto: Hala Stulecia, Wroclaw, Polonia

Volume de Max Blecher, Filip Florian, Adrian Cioroianu si o antologie a nonfictiunii romanesti vor fi prezentate la standul Romaniei de la Targul Cartilor Bune de la Wroclaw, Polonia, care are loc in perioada 29 noiembrie - 2 decembrie.

Cea de-a XXVII-a editie a targului are loc la Hala Stulecia (Centennial Hall), una dintre capodoperele arhitecturii secolului al XX-lea si cea mai faimoasa lucrare a modernismului din Wroclaw.

La standul romanesc, organizat de Institutul Cultural Roman de la Varsovia, vor fi expuse si oferite spre vanzare publicului numeroase volume si publicatii aparute in Polonia in ultimii ani, de asemenea dictionare si albume despre Romania.

Astfel, publicul va putea cumpara volume de autori romani, tradusi in limba poloneza, un loc aparte avandu-l proaspata serie "Romania astazi", initiata de Editura Universitas de la Cracovia, sub coordonarea poetului, traducatorului si istoricului literar, Jakub Kornhauser.

Pe parcursul a cinci ani (2018 - 2022), editura si-a propus un program ambitios, cu cate cinci carti romanesti publicate in fiecare an. Primele lucrari aparute sunt: "Cum s-a romanizat Romania", de Lucian Boia, "Sexagenara si tanarul", de Nora Iuga, "Despre limita", de Gabriel Liiceanu, "Negustorul de inceputuri de roman", de Matei Visniec, "Soldatii. Poveste din Ferentari", de Adrian Schiop.

La standul romanesc nu vor lipsi alte noi volume, publicate in acest an in Polonia: "Falsul Dimitrie", de Dumitru Crudu, finalist in acest an la premiul pentru Poetul European al Libertatii, "Vizuina luminata", de Max Blecher, "Toate bufnitele", de Filip Florian, "Cea mai frumoasa poveste. Cateva adevaruri simple despre istoria romanilor", de Adrian Cioroianu, "Diavolul in istorie", de Vladimir Tismaneanu, "Dracula", de Matei Cazacu, si "Insula latina. Antologia nonfictiunii romanesti", publicat de Fundatia Karta in toamna acestui an. Lucrarea cuprinde texte semnate, printre altii, de Martha Bibescu, Mihail Sebastian, Alexandru Paleologu, Virgil Ierunca, Dan M. Bratianu, Lilly Marcou, Regina Ana a Romaniei, Ioana Raluca Voicu-Arnautoiu, Gheorghe Leahu, Doina Cornea si Corneliu Coposu.

Vor fi disponibile, de asemenea, doua reeditari ale unor carti deosebit de apreciate in Polonia, ale caror editii precedente s-au epuizat complet: colectia de eseuri "Sacru-Mit-Istorie", de Mircea Eliade, si "De ce este Romania altfel?", de Lucian Boia, dublu volum continand "De ce este Romania altfel?" si "Romania, tara de frontiera a Europei".

Pe 2 decembrie, ICR Varsovia il va avea invitat la stand pe scriitorul Filip Florian, cu ocazia lansarii celei mai noi carti, traduse in limba poloneza, "Toate bufnitele". Cartea este aparuta la Editura Amaltea din Wroclaw, in traducerea Radoslawei Janowska-Lascar.

Foto: Taxiarchos228 [FAL], from Wikimedia Commons

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#targ carte Polonia, #autori romani, #carte romaneasca , #carte