"Romania conteaza!" Interviu cu organizatorul Festivalului George Enescu, despre Yehudi Menuhin si concursul din 2014

Vineri, 20 Iunie 2014, ora 07:01
4386 citiri
"Romania conteaza!" Interviu cu organizatorul Festivalului George Enescu, despre Yehudi Menuhin si concursul din 2014
Foto: Adevarul Live

Mihai Constantinescu, directorul Artexim, organizatorul Festivalului si Concursului International "George Enescu", a cunoscut de-a lungul anilor oameni pe care cu totii ne-am dori sa ii intalnim macar o data in viata.

Printre acestia s-a numarat si lordul Yehudi Menuhin, celebru violonist si dirijor american, care s-a simtit foarte bine in tara noastra, dupa cum a povestit Mihai Constantinescu in cadrul unui interviu acordat Ziare.com

Care a fost recordul de participanti la Festivalul George Enescu?

Recordul de participare din punctul de vedere al invitatilor la Festival a fost cel din editia 2013: peste 3.000 de artisti straini si aproximativ 1.500 de romani. Din punctul de vedere al participarii reprezentantilor mass-media din strainatate (ziaristi, critici muzicali, reprezentanti ai unor canale TV) a fost in 2009 - 92 de persoane. Din punctul de vedere al candidatilor la Concursul Enescu a fost cel din 2009 - 290 de candidati, dintre care 150 au fost la sectiunea compozitie.

Ce suma a fost investita in editia din 2013?

A fost alocata suma de 35 milioane de lei de la bugetul de stat.

Festivalul Enescu reprezinta o reusita pentru Romania la nivel mondial. Care a fost cea mai buna reactie pe care ati primit-o de la un strain?

Au fost mai multe. Raspunsul primit din partea lordului Yehudi Menuhin la solicitarea noastra de a continua sa fie presedinte de onoare al Festivalului din 2001: "Sunt foarte onorat sa fiu asociat cu numele lui George Enescu, marele meu profesor si voi fi incantat sa fiu presedinte de onorare al Festivalului George Enescu 2001.

Ultimul festival a fost atat de minunat si sunt mai mult decat fericit sa raman asociat in acest mod cu acest festival, desi nu voi mai putea fi prezent la festivalul din 2001". Menuhin fusese presedintele de onoare al festivalului si in 1998. S-a stins din viata in 1999.

Vlad Stanculeasa, violonistul care ii calca pe urme lui George Enescu Interviu

Apoi, titlul unui articol din ziarul "The Telegraph" din 3 septembrie 2009 - "Cum muzica poate restabili mandria unei natiuni. Festivalul de la Bucuresti arata cum poate muzica sa treaca peste barierele de limba si de istorie". Atunci, cand a fost intrebat de presa ce parere are despre Festivalul "George Enescu", Daniel Barneboim a raspuns: "Sunt aici si asta spune enorm de mult".

Ce trebuie sa stie cititorul de rand despre Concursul Enescu?

"Romania conteaza!" este mesajul editiei 2014 a Concursului International "George Enescu", singurul concurs de muzica clasica organizat in Romania care este recunoscut de forurile internationale de specialitate. Concursul "George Enescu", care se va desfasura intre 6 si 27 septembrie 2014, are patru sectiuni - Vioara, Violoncel, Pian si Compozitie - si ofera premii in valoare de 100.000 de euro.

Probele competitionale se vor desfasura in doua institutii-emblema ale Capitalei, Ateneul Roman si Universitatea Nationala de Muzica, in timp ce concertele finale vor avea loc la Ateneul Roman, alaturi de Orchestra Filarmonicii "George Enescu". Termenul limita de inscriere pentru concurs este 1 iulie 2014, iar informatiile despre regulament si formularul de inscriere pot fi accesate pe site-ul Festivalului Enescu.

Construit ca o prelungire fireasca a Festivalului "George Enescu", cel mai important eveniment cultural international organizat de Romania si un adevarat brand cultural de tara, Concursul International "George Enescu" readuce in spatiul public valorile in care credea insusi George Enescu, singurul compozitor roman care a intrat in patrimoniul cultural universal: creativitatea, orginalitatea si generozitatea.

Spre deosebire de anii anteriori, concursul din acest an se desfasoara in afara perioadei Festivalului. Care sunt avantajele pentru publicul roman si de ce ati luat aceasta decizie?

In primul rand, concursul are in acest moment importanta lui de sine statatoare: nu mai "concureaza" cu celelalte evenimente organizate in paralel (concertele de la Ateneul Roman sau Sala Palatului). In aceste conditii, si publicul va avea ocazia sa vada "la lucru" tineri talentati dornici de afirmare.

In al doilea rand, vom beneficia de participarea exceptionala a Filarmonicii "George Enescu" - cea care va acompania finalele celor trei sectiuni ale concursului, precum si de prezenta unor dirijori importanti, cu cariera internationala deosebita: Justus Franz, Marek Piarowski si Ovidiu Balan.

Si nu in ultimul rand: finalele se vor desfasura la Ateneul Roman, o scena internationala unde isi doresc sa concerteze multi tineri artisti, o scena unde a concertat si George Enescu.

Alte noutati mai exista in cadrul editiei din aceasta toamna a Concursului Enescu?

Noutatea consta in faptul ca vom incepe concursul cu un concert de gala la care vor participa doi dintre castigatorii din anii trecuti ai concursului: Alexandru Tomescu si Amir Tebenikhin. Ei vor fi acompaniati de Filarmonica "George Enescu". Dirijorii concertului vor fi castigatorii concursului de dirijat "Jeunesses musicales", care, incepand cu aceasta editie, va deveni parte a Concursului "George Enescu".

Ce reprezinta pentru un tanar aflat la inceputul carierei participarea la un astfel de concurs? In ce constau premiile?

Inca de la primele editii si mai ales dupa Revolutie, Concursul "George Enescu" a devenit una dintre cele mai valoroase manifestari europene de gen si a insemnat o veritabila rampa de lansare a tinerilor interpreti - alaturi de muzicienii romani, importanti artisti straini s-au afirmat in carierea internationala datorita vizibilitatii si recunoasterii oferite de Concursul Enescu.

Celebra pianista de origine georgiana Elisabeth Leonskaja, apropiata a maestrului Sviatoslav Richter si supranumita astazi "Marea Doamna a Pianului", a obtinut in anul 1964 Premiul I la sectiunea dedicata pianului din cadrul Concursului Enescu.

Remarcabili solisti, precum violonistul Stefan Ruha, pianistul Valentin Gheorghiu, cunoscuta violonista Silvia Marcovici, unii dintre cei mai bine cotati pianisti romani in lume - Radu Lupu si Dan Grigore, reputate nume ale artei lirice - soprana Ileana Cotrubas, mezzo-soprana Viorica Cortez, compozitorul Dan Dediu si cei mai importanti artisti romani de generatie noua: Alexandru Tomescu, Vlad Stanculeasa, Remus Azoitei, Ana Tifu, sunt doar cativa dintre cei mai apreciati muzicieni romani la nivel international care au debutat ca laureati ai Concursului International "George Enescu".

Daca ati avea in fata un tanar muzician, l-ati incuraja sa participe la Concursul Enescu?

Da. L-as sfatui, in primul rand, sa participe la acest concurs. Sa-si incerce puterile cu ceilalti tineri. I-as recomanda sa invete si sa inteleaga muzica. Muzica marilor compozitori si cea a marilor interpreti. Sa-si desavarseasca o cultura muzicala.

Apoi, i-as recomanda sa se apropie mai mult de muzica lui George Enescu pe care sa nu o considere doar ca o "obligatie de participare la concurs". Si i-as mai recomanda sa munceasca mult. Talentul fara munca nu se poate desavarsi. Muzica cere multa munca si foarte multe sacrificii. Dar satisfactiile sunt unice.

L-ati cunoscut pe Yehudi Menuhin. Cum a fost aceasta experienta? Cum i s-a parut Romania, a existat ceva care nu i-a placut?

Intalnirea cu lordul Yehudi Menuhin a fost un moment unic in viata mea, moment pe care nu-l voi uita niciodata. A fost printre putinii oameni al caror chip era inconjurat de o aura angelica, luminoasa. La inceput a fost foarte greu sa ma apropii de el, de personalitatea lui.

Venea dupa multi ani in Romania, multi ani care au reprezentat momente incerte ale istoriei noastre. Momente pe care el le stia si fata de care isi exprimase punctul de vedere. Incet, incet, vazand ca lumea noastra romaneasca s-a schimbat, ca suntem dornici sa o schimbam, s-a deschis si s-a apropiat de noi.

Cu ocazia primei vizite din 1995 a vazut ca dorim sa schimbam ceva, dorim sa revenim la normalitatea societatii pe care o cunoscuse pe vremea lui Enescu, "marele lui profesor". Apoi, in 1998, a venit si s-a daruit total festivalului: in cele cateva ore ale sederii la Bucuresti a participat la multe activitati: concerte, receptii, interviuri, intalniri cu personalitati, cu regele Romaniei, dar si cu prieteni - maestrul Marin Constantin - si a plecat dimineata foarte devreme, ca un vis, dupa ce am baut un ceai, intr-un pahar de plastic, pe scarile metalice ale unui oficiu al Aeroportului Baneasa....

Ziare.com va prezinta o serie de interviuri speciale cu fosti laureati ai Concursului Enescu si personalitati culturale

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#Mihai Constantinescu George Enescu, #Mihai Constantinescu Festovalul Enescu, #Festivalul George Enescu , #Festival Enescu