Reportaj: Bisericile din Belgia au vitralii semnate de un roman

Sambata, 03 Iulie 2010, ora 09:43
5499 citiri
Reportaj: Bisericile din Belgia au vitralii semnate de un roman

Prin mainile unui bihorean au trecut vitraliile pentru 50 de biserici si 3 castele din Belgia. Stefan Penyacsek a restaurat si vitralii care purtau semnatura si stilul inconfundabil al celebrului Albrecht Durer.

"Uite aici locuieste nenea cu pictatu' pe sticla". Copilul arata cu degetul spre o casa placata cu caramida. Din fatada cladirii se disting ferestrele, decupate din arhitectura castelelor. Lumina se cerne in interior prin ochiuri colorate de vitralii.

Intr-o parte, retras, este atelierul de restaurare si creatie. Functioneaza de 13 ani, doar cu trei muncitori, iar vantul crizei nu adie pe aici. Stefan si-a pornit afacerea dintr-o fascinatie pentru un mestesug vechi. Prima oara a calcat intr-un atelier, in 1993, pe cand lucra in Belgia. "Ca tot romanul am plecat in strainatate, sa fac bani. Asa am ajuns intr-un atelier de vitralii, cu o istorie de 100 de ani".

Stefan nu are biografia unui artist. Nu picta din frageda pruncie si nici nu i se intrezarea de pe atunci vreun talent. A absolvit liceul cu profil petrolier din Marghita, gasindu-si o slujba la o tipografie din Oradea. "Maistrul m-a tinut necalificat 5 ani. Cand organiza cursuri de calificare ma sarea. Am renuntat".

Avea deja 28 de ani si o nevoie acuta de a supravietui si de a-si intretine familia.

Cand a patruns in atelierul belgian i-au revenit scurte secvente din vacantele petrecute la verisorii din Budoi. Si-a amintit de cutia cu cioburi colorate. Erau resturi aduse de unchiul de la fabrica de sticla din Padurea Neagra.

A simtit ca i-ar placea grozav sa se ocupe de vitralii. Ar fi durat ani sa stranga un capital pentru demararea afacerii. Timpul nu avea rabdare cu el. Familia crestea. "Un var de-al meu din Kosice, absolvent de teologie, m-a pus in legatura cu un belgian". Asa l-a intalnit pe De Ceukelaire Mark.

A.D.

"Doar vitralistii cu diploma de Anvers sunt recunoscuti. Insa Mark si-a castigat reputatia de artist chiar daca a urmat doar un curs", spune Stefan. Iar faima i-a ajutat in gasirea comenzilor. Reintors in Romania, Stefan a cumparat o firma.

"De la un maseur din Baile Felix am cumparat SC Dalmatieni si daca pana atunci se ocupa de reparatii aeroterme la TIR-uri, a trecut pe restaurare vitralii. Dar numele i l-am pastrat. Si dalmatienii au pete de culoare", rade Stefan. Lucreaza pentru Mark prin metoda Lohn. Materia prima este adusa din SUA, Franta, Belgia, comenzile din Belgia si Franta, iar in atelierul din Cordau se executa lucrarile. Atent supravegheate de belgianul pretentios.

Pentru a fi "vitralist cu acte in regula", bihoreanul a absolvit in 2009 Facultatea de arte plastice din Oradea si a solicitat Ministerului Culturii emiterea unui atestat pe numele lui.

Pana acum, a restaurat si creat vitralii pentru 50 de biserici din Belgia, printre care cele din localitatile Gijzegem, Brugge, Dudzele, Niwenove, Gouda si pentru 3 castele, unul fiind Le Paige. Lucrarea de cea mai mare intindere a facut-o pentru Gouda, 350 mp de vitralii noi si 80 mp, restaurate.

Stefan spune ca a trait emotia de a restaura un vitraliu creat de celebrul Albrecht Durer. "Intr-un colt era gravat A.D.", sustine el. Si de a restaura in 2007 vitraliile monumentului istoric Vulturul Negru din Oradea, care dateaza din 1909.

In Romania, are o singura comanda, o biserica din Lugoj. "Opt vitralii cu personaje biblice asezate in cercuri. Atat. La noi nu exista cultul vitraliilor", este convins Stefan. "Vitralistul" are 6 copii, o afacere prospera si o convingere: "oricand o pot lua de la capat".

Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Gabriela Firea a declarat că datele arătau că un independent va putea să coaguleze voturile şi de pe stânga şi de pe dreapta, dar a precizat că membrii şi simpatizanţii social-democraţi,...
#artist vitralii Belgia, #vitralii romanesti Belgia, #Stefan Penyacsek vitralii , #arta romaneasca