Regizorul "Pozitiei copilului": In Romania facem filme doar pentru a fi vazute in strainatate

Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 23:13 2563 citiri

Regizorul filmului "Pozitia copilului", Calin Peter Netzer, vorbeste despre cinematografia din Romania, afirmand ca filmele romanesti sunt facute doar pentru strainatate, si nu pentru publicul romanesc, care nu se arata interesat de ele.

Intr-un interviu pentru Little White Lies, Netzer a fost intrebat cum este restul cinematografiei din Romania, din moment ce in afara tarii sunt vazute doar marile succese.

"Pozitia Copilului", nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film strain

"Aproape nu exista cinematografie comerciala. Pur si simplu nu exista audienta pentru asa ceva. Facem doar filme pentru a fi vazute in strainatate.

Este o poveste diferita undeva precum Polonia, unde poti sa vinzi un milion de bilete pentru un film comercial, autohton - acest lucru este imposibil in Romania. Nu poti face un film si sa astepti 50.000 de spectatori, astfel ca singurul mod de a strapunge este de a face filme de casa artistice care ar putea sa fie difuzate in circuitul festivalelor sau sa fie distribuite in strainatate", a explicat regizorul roman.

Pozitia copilului, evaluat de Financial Times - Care e verdictul

De asemenea, Calin Peter Netzer a vorbit si despre actrita principala a filmului "Pozitia copilului", care a castigat premiul pentru cea mai buna actrita la Festivalul de Film de la Berlin, din acest an.

"Este destul de bine cunoscuta (in Romania - n.red.), insa in mare parte in randul cinefililor care merg sa vada filme romanesti. Cred ca Lazarescu ('Moartea domnului Lazarescu' - n.red.) a vandut aproape 20.000 de bilete in Romania. 'Politist, adjectiv' are in jur de 10.000 (de bilete vandute - n.red.). Deci aceasta este performanta catre care tind filmele medii sau de succes din Romania.

'Pozitia copilului' a fost o exceptie, am vandut peste 120.000 de bilete, astfel ca a fost cel mai mare succes intern din ultimii 10 sau 12 ani", a explicat cineastul.

Potrivit sursei citate, Netzer se adauga colegilor sai regizori, precum Cristi Puiu ("Moartea domnului Lazarescu"), Cristian Mungiu ("4 luni, 3 saptamani si 2 zile") si Corneliu Porumboiu ("Politist, adjectiv"), in noul al al cinematografiei romanesti.

Filmul "Pozitia copilului" a castigat marele premiu Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin, editia din anul 2013. De asemenea, pelicula este propunerea Romaniei pentru cel mai bun film strain, la editia din anul 2014 a Premiilor Oscar.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News