Regizorul Calin Peter Netzer, cetatean de onoare la Petrosani

Colaborator: Marius Mitrache
Vineri, 01 Martie 2013, ora 14:37 1800 citiri

Regizorul Calin Peter Netzer, nascut la Petrosani, a fost desemnat cetatean de onoare al orasului, conferirea titlului onorific fiind aprobata in unaniminate de consilierii locali.

Primarul Petrosaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, spune ca, inainte de a-i fi conferit titlul, a luat legatura cu apreciatul regizor, care s-a aratat incantat de distinctia oferita si a precizat ca va veni la Petrosani, dar nu in perioada imediat urmatoare. De asemenea, Iacob-Ridzi a precizat ca se va organiza si o proiectie a filmului sau, "Pozitia copilului".

Calin Netzer s-a nascut in data de 1 mai 1975, dar a emigrat cu familia in Gemania in 1983. In 1994 s-a intors, ca student la Academia de Teatru si Film Bucuresti, sectia Regie - Film.

Filmul "Pozitia Copilului", premiat la Berlin cu trofeul "Ursul de aur", nu este primul de succes al regizorului roman, dar a primit cea mai inalta distinctie de pana acum.

Filmul "Maria", din anul 2003, a fost premiat la Locarno cu Marele Premiu al Juriului si "Leopardul de Argint", "Medalia de Onoare", din 2010, a fost premiat la Thessaloniki, Turin, Miami, Durres, Los Angeles si Zagreb, iar pentru "Zapada Mieilor" din 1998 a primit premiul de cel mai bun regizor.

Pe de alta parte, consilierii locali din Petrosani au decis ca persoanele propuse pentru acordarea titlului de cetatean de onoare sa nu mai trebuiasca sa prezinte cazierul judiciar la conferirea acestei distincti.

"Persoanele propuse pentru acordarea acestui titlu sunt de regula personalitati publice marcante a caror onoare ar fi pusa la indoiala de solicitarea prezentarii cazierului judiciar. De altfel, de credibilitatea acestor persoane nu se indoieste nimeni, iar eventualele fapte ilegale ar fi, de asemenea, de notorietate", a explicat primarul Tiberiu Iacob - Ridzi.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News