Regizorul Andrei Serban: Teatrul romanesc este deprimant de mediocru

Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 11:38
4105 citiri
Regizorul Andrei Serban: Teatrul romanesc este deprimant de mediocru
Foto: romania-actualitati.ro

Regizorul Andrei Serban, detinator al premiului "Obie", pentru Trilogia antica, nominalizat la premiile "Tony" pentru "Livada cu Visini" a lui Anton Cehov, cu Meryl Streep in rolul "Duniasa", onorat cu premiul Societatii Regizorilor de Teatru si Coreografilor "George Abbott", detinator al Medaliei Ordinul Steaua Romaniei, distins cu trei titluri de Doctor Honoris Causa, este de parere ca in Romania de azi, teatrul e "deprimant de mediocru".

Regizorul, care si-a petrecut destula vreme in Statele Unite, dar care a revenit in Romania de cativa ani, este de parere ca teatrul autohton este deprimant de mediocru. "Stiu ca devin antipatic multora care sunt inca de parere ca teatrul romanesc e mare, dar asta e gogorita ce ne face sa ne felicitam ca suntem ireprosabili, in loc sa facem efortul sa descoperim ceva adevarat, proaspat, nou", a declarat el pentru Adevarul.

Despre talentul sau de "papusar" au scris mai intai New York Times - prima data in 1976 ("A Fiery Stage Troupe Moving to Paris", "O indrazneata trupa de teatru se muta la Paris") - si Washington Post. Abia mult mai tarziu ziarele autohtone post-decembriste i-au acordat atentie.

Provine dintr-o familie de intelectuali, tatal, fotograf, dupa ce a ramas somer, iar mama, grecoaica, profesor de limba romana. El insa nu si-a batut prea mult capul cu scoala, dupa cum recunoaste, gasindu-si linistea doar la teatru, dupa cum marturiseste acum, la 69 de ani. "Abia treceam clasele, multumita mamei!", admite el.

Profesor la Universitatea Ciolumbia din America, de 20 de ani, el condamna uitarea cu care sunt tratati marii actori cat timp mai sunt in viata, pentru a deveni "circ social lugubru" la inmormantari.

Despre intrarea la IATC, isi aminteste ca "Am dat examen la actorie, (regia nu se preda in acel an) si, desi eram zece pe un loc, eu am intrat (desi nu aveam talent), iar in acelasi an un mare viitor actor, (Florian) Pittis, a picat si a trebuit sa incerce din nou ca sa reuseasca anul urmator!

Bizara selectie: reputatul viitor teatrolog, George Banu, a fost si el acceptat in acel an, tot la actorie, desi era mai tamaie ca mine. Au trecut trei ani pana sa se infiinteze sectia de regie, la care m-am transferat, si restul e istorie".

In America a invatat sa urasca nationalismul, dar sa ramana patriot

La un an dupa absolvire, a plecat cu o bursa a Fundatiei Ford si nu s-a mai intors in tara decat dupa mai bine de doua decenii. Despre perioada petrecuta in America afirma ca "am invatat sa urasc nationalismul, dar sa raman patriot, in adevaratul sens al cuvantului".

Reintors in tara, este de parere ca situatia in teatru este "dezastruoasa". "Studentii sunt acceptati fara niciun criteriu, doar ca sa umple niste numere goale. Nu invata nimic.

Actori buni sunt multi, dar majoritatea nu-si cultiva talentul, se usuca si mor mult inainte de moartea fizica. Iar inmormantarile marilor actori, devenite circ social lugubru, fara nicio decenta, sunt expresia jalnica a vulgaritatii duse la extrem. In viata nu au fost respectati, in moarte sunt trivializati, la modul cel mai obscen si nerusinat".

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Andrei Serban premii, #Andrei Serban America, #Andrei Serban interviu, #Andrei Serban regizor , #regizori