Regizorul Andrei Serban: Tara e condusa de o adunatura de derbedei

Joi, 11 Octombrie 2012, ora 12:51
6843 citiri
Regizorul Andrei Serban: Tara e condusa de o adunatura de derbedei
Foto: soulamericanactor.com

Faimosul regizor roman de teatru Andrei Serban face un portret extrem de acid al scenei politice romanesti. Regizorul este revoltat de evenimentele politice din vara si de implicarea politicienilor in activitatea Institutului Cultural Roman.

"Mi-e greu sa spun ce rau imi pare de tot ce se intampla in Romania si mai ales de consecintele deprimante ale acestei rabufniri arhaice. Cine se astepta in anul 2012 ca o democratie poate fi pusa in pericol peste noapte? In mod sigur Anul Caragiale fost 'sarbatorit' in politica in vara asta din plin, mult mai intens decat in teatru: scena politica a aratat ca tara e condusa de o adunatura de derbedei fara un dram de constiinta.

Violenta, scandalul si ridicolul mereu prezente la televizor pe cele trei Antene reflecta socurile repetate ale vietii noastre zilnice lipsite de eroism, de demnitate", a declarat Andrei Serban intr-un interviu acordat Revistei 22.

Regizorul roman regreta demisia fostei echipe de la ICR, sustinand ca implicarea politicului in cultura nu este benefica.

"Pesemne ca, in spatiul acesta in care ne-am nascut, intunericul nu oboseste niciodata sa stea la panda. O trasatura comuna tuturor formelor de dictatura este aceea ca in primul rand cultura este inghetata. O anumita categorie culturala este recunoscuta, considerata sigura pentru regim si institutionalizata, iar toate celelalte sunt trecute in zona 'suspecte' si sunt fie marginalizate, fie complet eliminate.

(...) Nu inteleg de ce a fost nevoie de o schimbare realizata nedemn, cu atata brutalitate, mai ales a unei institutii care functiona foarte bine", a mai spus Serban.

Regizorul a marturist ca unul dintre motivele pentru care face teatru este de a le reda oamenilor speranta.

"Azi scena politica acapareaza foarte multa atentie, dar orice politician cand apare la televizor spune acelasi lucru: 'promitem un viitor stralucit', iar mai departe tot ce traim zilnic ne arata ca niciun cuvant al politicienilor nu are credibilitate. Cuvintele actorilor de pe scena politica sunt infiorator de goale, cu totii o stim. Poate de aceea lumea merge inca la teatru si Brook are dreptate cand spune ca teatrul nu e mort. Oamenii merg inca din nevoia de a gusta, chiar si pentru un minut, posibilitatea unei alte lumi. E ceea ce neda curajul de a continua", a concluzionat Andrei Serban.

Serban a pus in scena spectacole de teatru si opera in 39 de tari, pe scene faimoase precum Metropolitan Opera si Covent Garden din New York, Opera din Paris sau La Comedie Francaise. A fost director al Teatrului National Bucuresti in perioada 1990-1993. De-a lungul timpul, regizorul roman a primit numeroase premii si distinctii internationale.

Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
Piedone și-a lansat programul pentru alegeri: "Sunt omul care încă mănâncă parizer şi usturoi/E uşor să fii papagal" VIDEO
Piedone și-a lansat programul pentru alegeri: "Sunt omul care încă mănâncă parizer şi usturoi/E uşor să fii papagal" VIDEO
Cristian Popescu Piedone şi-a lansat vineri, 26 aprilie, programul politic sub forma unui "contract cu cetăţenii Bucureştiului". Candidat din partea PUSL la funcţia de primar general al...
#Andrei Serban politica Romania, #Andrei Serban ICR, #Andrei Serban demisie Patapievici , #regizori