Radu Jude: Nici macar o secunda din "Aferim" nu e la nivelul la care ar fi putut fi Interviu

Marti, 10 Martie 2015, ora 07:25
11167 citiri
Radu Jude: Nici macar o secunda din "Aferim" nu e la nivelul la care ar fi putut fi Interviu
Foto: Facebook/Radu Jude

Radu Jude, regizorul premiat cu un Urs de Argint la Berlinala pentru filmul "Aferim!", care deja a intrat in cinematografele din Romania, sustine ca pelicula ce are in centru istoria rromilor nu are o morala, fiind, mai degraba, o invitatie la dialog.

Radu Jude a castigat Ursul de Argint pentru "Aferim!" la Festivalul de la Berlin

Modest, regizorul cu multe premii in palmares, a declarat intr-un interviu acordat Ziare.com ca "nici macar o secunda din acest film nu e la nivelul la care ar fi putut fi, daca as fi fost mai talentat si mai inteligent".

Intrebat ce inseamna pentru el trofeul castigat la Berlin, Radu Jude a raspuns simplu: "sper sa ma ajute pentru finantarea noului meu proiect".

De ce tocmai aceasta tema? A existat dintotdeauna aceasta curiozitate vizavi de istoria rromilor sau de unde a pornit totul?

Am vrut sa fac un film care sa ii propuna spectatorului sa se gandeasca la legaturile dintre prezent si trecut, la raportul dintre mentalitati si realitatile sociale si politice. Si, pornind de aici, am ajuns, impreuna cu Florin Lazarescu, co-autor al scenariului, la "Aferim!".

Ati vrut sa demonstrati ceva cu aceasta pelicula? Se poate spune ca are o "morala"?

Nu are o morala, dar, in acelasi timp, cred ca pozitia autorilor fata de temele filmului este cat se poate de clara. Intentia mea, ca regizor si co-scenarist, a fost sa le ofer spectatorilor - cu mijloace specifice cinematografului - cateva teme de reflectie. E un fel de invitatie la dialog.

Din punctul dvs. de vedere, pelicula are vreo scapare? I-ati aduce vreo critica?

Din punctul meu de vedere, nici macar o secunda din acest film nu e la nivelul la care ar fi putut fi, daca as fi fost mai talentat si mai inteligent. Asta e.

Cat timp ati muncit si v-ati pregatit (inclusiv documentat) pentru acest film?

Cu totul, trei ani, incepand cu documentarea si scrierea scenariului - doi ani -, apoi inca unul pentru realizarea propriu-zisa a filmului.

Care au fost principalele dificultati de care v-ati lovit in realizarea filmului?

Faptul ca, din motive de buget, a trebuit sa filmam in mai putine zile decat ar fi trebuit.

Rromii fac parte din trecutul si prezentul nostru, sunt parte din neamul nostru, insa se regasesc prea putin in literatura sau istoria noastra. Care au fost principalele surse de documentare?

Discutiile cu Constanta Vintila-Ghitulescu, cartile dedicate acestui subiect, colectiile de documente publicate, studiile disponibile pe Internet.

Se poate spune ca ati aflat ceva sau ati inteles ceva nou despre aceasta minoritate, in urma realizarii filmului?

Nu ma raportez la oameni (nici macar la personaje) in functie de originea lor etnica. Am aflat despre rromi ceea ce am aflat si despre romani, chinezi sau paraguayeni.

Au existat si alte variante pentru titlul filmului?

Nu.

Ce parere aveti despre recenziile aparute?

Unele mi se par inteligente si ma pun serios pe ganduri. De pilda, textele lui Andrei Gorzo din Dilema Veche sau din cartea Politicile filmului (acesta scris impreuna cu Veronica Lazar).

Ce inseamna pentru dvs. acest Urs de argint de la Berlin?

Il citez din nou pe Mircea Ivanescu: este "o consumatiune de dorit cu fervoare". In rest, sper sa ma ajute pentru finantarea noului meu proiect, o adaptare dupa "Inimi cicatrizate", de M. Blecher.

Cu ce ati atrage spectatorii in cinematografe? Ce le-ati spune in primul rand despre "Aferim!"?

Nu e treaba mea sa ii atrag pe spectatori. Cum spuneam, filmul este o propunere adresata publicului. Daca aceasta propunere va fi sau nu acceptata, asta nu mai tine de mine.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Radu Jude Aferim, #Radu Jude regizor, #Radu Jude interviu, #Radu Jude rromi , #regizori