Regizorul Radu Afrim: "Nu sunt chemat la multe teatre din Bucuresti. Unii directori se tem"

Luni, 24 Mai 2021, ora 07:04
3996 citiri
Regizorul Radu Afrim: "Nu sunt chemat la multe teatre din Bucuresti. Unii directori se tem"
Radu Afrim FOTO facebook

Radu Afrim, unul dintre cei mai talentati regizori romani de teatru, a vorbit, intr-un interviu oferit jurnalistei Irina Pacurariu, in cadrul emisiunii #NEXTHASHTAG, parte a proiectului Romanian Creative Week, despre cum s-a reinventat teatrul in perioada pandemiei, despre cariera sa, precum si despre provocarile prin care a trecut in ultimul an.

Radu Afrim este de parere ca "Romania este tara in care scapa cine poate, cine are suficienta personalitate sa se impuna", si spune ca, desi este o persoana bataioasa, "nu a pariat niciodata pe tupeu".

"N-am stiut niciodata ce inseamna tupeul. Am avut un parcurs destul de cuminte si de previzibil. Primele lucruri dure despre viata le-am invatat in armata, pentru ca am facut armata lunga, un an si patru luni. Atunci, am fost pus de caporal sa spun o prostie. Eu nu ziceam prostii.

Evident ca acum, la repetitii, a devenit ceva banal sa vorbesti mai dur, mai dirty, uneori. Eram foarte cuminte si, brusc, s-a intamplat sa fac o meserie in care trebuie sa te impui, nu autoritar, dar sa conduci, sa inspiri incredere, sa-i inspiri, pur si simplu, pe cei din fata ta", a povestit Radu Afrim.

In cadrul aceluiasi interviu, regizorul a vorbit si despre cum a ajuns sa-si urmeze meseria, despre motivele pentru care unii directori de teatru se feresc sa colaboreze cu el, precum si despre viziunea sa asupra scolii romanesti.

"Mi-am petrecut viata in cinematograf"

Irina Pacurariu: Te intorc in trecut pentru ca este de cautat unde e resortul care te-a facut sa vezi ca poti sa construiesti o lume.

Radu Afrim: Stateam foarte mult in casa singur si construiam. Pe vremea aceea, a copilariei mele, erau jucariile din guma. Le aveam pe toate, colectii intregi, le puneam pe masa si stateam ore intregi si construiam, regizam. Nici nu stiam, atunci, ca exista aceasta meserie de regizor de film sau de teatru. Stiam toate cantecele din filmele indiene, le cantam oamenilor... Mi-am petrecut viata in cinematograf.

Irina Pacurariu: Ce ai mai pus la straturile acestea ca sa ajungi cum esti azi?

Radu Afrim: In acest tip de meserie care se face in colectiv, cum este teatrul, nu vin doar eu cu ceva, cu lumea mea, ci iau de la fiecare om cu care ma intalnesc cate ceva. Nu intotdeauna imi fac temele de acasa. E un schimb de energii, o interactiune cu ceilalti. E ceva ce se face in colectiv. In prima parte a carierei mele scriam pe afis: Un spectacol de Radu Afrim. Mi-am dat seama ca este stupid. Acum scriu: Regie si Scenariu de Radu Afrim, daca fac si scenariul.

"Trebuie sa ai o doza uriasa de nebunie creativa"

Irina Pacurariu: Cand ajungi la maturitatea artistica, renunti la orgolii?

Radu Afrim: Eu am ajuns la o anumita intelepciune de aceasta factura, dar presupun ca nu toata lumea face lucrul asta si, poate, nici nu este nevoie. Timpul este cel care lucreaza. Trebuie sa ai o doza uriasa de nebunie creativa. E ceva foarte greu de prins, nu se dobandeste, trebuie sa o ai obligatoriu. Nimeni nu te testeaza pentru acest tip de exces creativ.

Irina Pacurariu: Ce faci tu se studiaza la facultate?

Radu Afrim: Nu direct, e mai degraba un model de "asa nu". Dar sunt multi studenti la doctorat care isi fac lucrarea pe creatia mea. Eu am fost evitat intotdeauna de facultati, inclusiv de facultatea pe care am terminat-o eu. Clujul s-a "spalat" cumva de mine. Asteptam alte vremuri, probabil, pentru a ajunge si la Cluj.

Irina Pacurariu: Nu le este frica directorilor de teatru sa mizeze pe ceea ce faci? Nu este pericolul sa sochezi atat de tare incat sa obtii reversul a ceea ce iti doresti?

Radu Afrim: Ba da, de asta nici nu sunt chemat la multe teatre din Bucuresti. Teatru oricum este efemer, asa ca merg inainte. Nu e vorba ca ar fi scandalos, ci ca ar schimba ceva cu trupa lor, de ar mai pune o caramida la performanta. In acest caz, nu ar mai putea sa se intoarca la proiectele lor facile. Unii directori de teatru de asta se tem.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

John Malkovich și Isabelle Adjani, printre personalitățile care vor urca pe scenă la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu
John Malkovich și Isabelle Adjani, printre personalitățile care vor urca pe scenă la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu
Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale ale artelor spectacolului,...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Radu Afrim, #interviu, #teatru, #pandemie, #dezvaluiri, #situatie , #stiri cultura