Primul roman membru al Academiei de Stiinte din Berlin

Vineri, 11 Iulie 2014, ora 15:35
5648 citiri
Primul roman membru al Academiei de Stiinte din Berlin
Foto: Arhiva

Academia de Stiinte din Berlin isi arata pretuirea fata de opera si viata unuia dintre cei mai mari savanti pe care tara noastra i-a avut vreodata, gazduind bustul lui Dimitrie Cantemir la doar cativa pasi de bustul lui Gottfried Wilhelm Freiherr von Leibniz.

La 11 iulie se implinesc 300 de ani de la primirea lui Cantemir, la propunerea lui Leibniz, in Academia Regala Prusaca de la Berlin, principele roman fiind desemnat sef al Sectiunii de orientalistica a renumitului forum stiintific european.

La dezvelirea bustului primului om de stiinta roman recunoscut la cel mai inalt nivel la Berlin au participat Gunter Stock, presedintele Academiei de Stiinte a Germaniei, Corina Adriana Dumitrescu, rector al Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir", Radu Podgorean, secretarul de stat pentru analiza politica si relatia cu Parlamentul, reprezentanti ai Asociatiei Europene "Dimitrie Cantemir", ai Asociatiei ASTRA si alti oameni de cultura.

Manifestarea a fost organizata de Ambasada Romaniei in Germania si a fost gazduita de prestigiosul for academic berlinez. Momentul a coincis in mod simbolic cu aniversarea infiintarii Academiei de Stiinte din Berlin in anul 1700, precizeaza un comunicat MAE remis vineri Ziare.com.

In cadrul ceremoniei a fost dezvelit un bust al lui Dimitrie Cantemir, realizat de sculptorul Valentin Tanase. Cu acest prilej, presedintelui Academiei de Stiinte din Berlin, precum si unor personalitati stiintifice, culturale si politice din Romania si Republica Federala Germania le-a fost inmanata medalia "Dimitrie Cantemir", realizata intr-o editie de colectie, serie limitata.

In alocutiunea sa, secretarul de stat Radu Podgorean a mentionat importanta acestei aniversari pentru cultura romana, pentru afirmarea sa pe plan european si international.

"Este prima recunoastere stiintifica a unui roman - iar opera noului membru al Academiei de Stiinte din Berlin incepand din vara lui 1714 reprezinta, ea insasi, un moment de hotar in literatura, istoria, stiinta si filosofia romaneasca. Putem vorbi de o intuitie a forului academic berlinez a valorii de sinteza intre Orient si Occident, intre traditie si modernitate a gandirii si operei lui Cantemir", a subliniat reprezentantul MAE.

In paralel cu evenimentul comemorativ de la Berlin, Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir" a organizat, la Bucuresti, Simpozionul stiintific omagial "Dimitrie Cantemir - G.W: Leibniz si Academia din Berlin". In aceeasi zi, la Academia Fortelor Aeriene din Brasov s-a desfasurat simpozionul "300 de ani de la primirea lui Dimitrie Cantemir in Academia Regala Prusaca de Stiinte de la Berlin".

Dimitrie Cantemir a fost primul turcolog si arabist din lume, precum si primul traducator al Coranului. Ca savant enciclopedist, filosof, musician, diplomat si om politic, a construit un pod al cunoasterii intre Occident si Orient.

Drept urmare a numeroaselor sale lucrari stiintifice referitoare la istoria, cultura, limba si civilizatia poporului roman, precum si a lucrarilor care au valorificat civilizatia orientala, in special pe cea turco-arabo-persana, cunoscute in lumea stiintifica apuseana si in spatiul germanic, Cantemir era pretuit si se bucura de faima de savant orientalist de o vasta cultura intelectuala si de autor al unor lucrari care prezentau un mare interes pentru oamenii de stiinta occidentali de atunci, devenind un reper cu valoare universala al culturii si civilizatiei romanesti si europene.

De aceea, este intemeiata afirmatia potrivit careia Dimitrie Cantemir este considerat a fi "cel mai erudit principe din ultima mie de ani".

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Cantemir bust Berlin, #Cantemir academie Berlin , #academie