Presa de azi: Romanii cred in stele mai mult decat in savanti

Sambata, 31 Iulie 2010, ora 08:16
2864 citiri
Presa de azi: Romanii cred in stele mai mult decat in savanti
Foto: stiinta.info

Romanii sunt repetentii UE la cultura generala, este concluzia unanima a ziarelor centrale de sambata, care citeaza un studiu realizat de Facultatea de Sociologie de la Universitatea din Bucuresti.

Ziaristii de la Puterea ne informeaza ca "doar 10 la suta dintre romani sunt alfabetizati stiintific", iar cei de la Evenimentul Zilei ca "30% dintre romani cred ca oamenii au fost contemporani cu dinozaurii".

Gandul: Portretul unei tari. Multi romani cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului, ca pe vremea dinozaurilor traiau oameni sau ca horoscopul este "foarte stiintific"

Romanii se numara printre cei mai increzatori europeni in beneficiile stiintei, ceea ce nu-i impiedica pe 42% dintre ei sa creada ca soarele se invarte in jurul Pamantului. Alti 35% cred ca virusul HIV poate fi luat daca beau apa dupa o persoana infectata.

Proiectul "Stiinta si societate. Interese si perceptii ale publicului privind cercetarea stiintifica si rezultatele cercetarii", coordonat de sociologul Lazar Vlasceanu, este menit sa afle cat de familiarizat este publicul romanesc cu evolutiile stiintifice si in ce masura este capabil sa inteleaga ultimele descoperiri, scrie Gandul.

Daca in tari precum Danemarca, Franta, Marea Britanie sau Olanda procentul celor care puteau fi considerati "alfabetizati stiintific" este de aproximativ 17%, in Romania procentul ajunge undeva la 1%, au constatat autorii studiului.

Cercetarea a mai aratat ca patru din cinci romani cred in miracole, in timp ce doi din trei romani considera ca Biserica nu greseste niciodata in ceea ce spune. Credinta in Dumnezeu nu ii impiedica, insa, pe romani sa creada si in astrologie sau in ghinionul, ori norocul adus de anumite numere.

Adevarul: Romanii cred in stele mai mult decat in savanti

Deochiul este o superstitie foarte raspandita atat la oras, cat si la tara si multi dintre romani o combat purtand culoarea rosie, mai arata cercetarea. Astfel, 55% din respondentii din mediul rural si 47% din cel urban cred ca deochiul ar putea fi prevenit cu ajutorul unor haine in nuante de rosu.

Pe langa deochi, romanii mai au superstitii de genul: "Cine n-are noroc in dragoste are noroc la carti", "Numarul 13 poarta ghinion" sau "Daca o pisica neagra iti taie calea, aduce ghinion", potrivit Adevarul.

Aproape jumatate dintre romani afirma ca este bine sa tinem cont de zicala "Daca te mananca palma stanga, vei primi bani".

Superstitiile sunt percepute diferit la oras si la tara: pentru oraseni conteaza mai putin zicala cu norocul la carti, in timp ce pentru cei din mediul rural conteaza mai putin ghinionul adus de numarul 13.

Evenimentul Zilei: 30% dintre romani cred ca oamenii au fost contemporani cu dinozaurii

Cel mai mare scor a fost obtinut de romani la intrebarea legata de provenienta oxigenului - 89% au stiut ca este produs de plante -, in timp ce 79% au raspuns corect la intrebarea privind miscarea permanenta a continentelor.

E drept ca 66% dintre conationalii nostri nu cunosc efectul antibioticelor, 34% nu stiu ca tatal este cel care determina sexul copilului, dar cred ca laptele radioactiv devine sigur pentru consum prin fierbere. In plus, 30% spun ca primii oameni au trait in epoca dinozaurilor, titreaza Evenimentul Zilei.

La fel de uimitor a fost pentru cercetatori si faptul ca, spre deosebire de cehi, care au mai putini ani de scoala, dar au dat mai multe raspunsuri corecte, romanii si bulgarii se afla sub media europeana la capitolul "cunostinte stiintifice", "indicand o eficienta redusa a sistemului educational romanesc - asa cum a functionat acesta in ultimele decenii".

Studiul a mai relevat si faptul ca mai mult de jumatate dintre romani cred ca oamenii de stiinta sunt "potential periculosi, pentru ca ar putea avea prea multa putere".

Puterea: Un raport arata ca doar 10 la suta dintre romani sunt alfabetizati stiintific

Tot studiul arata ca barbatii sunt mai dispusi sa accepte ca omenirea a fost creata de extrateresti, femeile cred mai mult in zodii si, paradoxal, sexul slab e mai putin superstitios decat cel puternic.

Cat priveste increderea in stiinta, peste jumatate dintre romani spun ca savantii sunt periculosi, iar religia ar trebui sa fie mai des ascultata decat lumea universitara, conform studiului.

"La nivel national si in termenii cei mai generali si cuprinzatori, dispunem de unul dintre cele mai mari deficite de cunoastere stiintifica a publicului in context european", a declarat coordonatorul proiectului, profesorul Lazar Vlasceanu, pentru Puterea.

"Numai 1 din 10 romani dispune de o cultura stiintifica consolidata si activa); unul din cele mai inalte niveluri ale credintelor si practicilor religioase, ale increderii in pseudo si para-stiinte, in horoscoape si superstitii (publicul romanesc adult este unul din cele mai religioase si superstitioase publicuri din Europa); un nivel ridicat al atitudinilor pozitive fata de stiinta si fata de dezvoltarile ei (circa 1 din 2 romani declara sprijin puternic si pragmatic cercetarii stiintifice); totusi, multe atitudini sunt prea putin bazate pe cunoastere si pe adeziunea in cunostinta de cauza fata de valorile si realizarile stiintifice", se arata in studiul coordonat de profesorul Lazar Vlasceanu.

A.B.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#romani cultura generala, #romani savanti, #horoscop romani , #cultura generala