Premiantii de la Cannes vin la Bucuresti (Video)

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 19:13
1927 citiri
Premiantii de la Cannes vin la Bucuresti (Video)

"Les Films de Cannes a Bucarest" aduce in perioada 19 si 25 octombrie, la Cinema Studio si Cinema Elvira Popescu, peste 15 premiere, dintre care 8 sunt titluri aflate in palmaresul Festivalului de la Cannes de anul acesta.

Filmele distinse cu Camera d'Or, Premiul pentru regie, Premiul Juriului si Premiul Un Certain Regard sunt patru dintre propunerile celei de-a treia editii. Toate vor rula in premiera in Romania.

Beasts of the Southern Wild

Cel mai tandru si magic film din selectia canneza de anul acesta, "Beasts of the Southern Wild" si-a castigat fani devotati, iar Benh Zeitlin s-a lansat puternic cu un debut solid, premiat cu Camera d'Or, Premiul FIPRESCI pentru sectiunea Un Certain Regard si o mentiune a Juriului Ecumenic.

Indragit de critici si de public deopotriva, "Beasts of the Southern Wild" a obtinut Marele Premiu al Juriului la Sundance, cel mai mare festival de film independent din America de Nord, dar si Premiul Publicului la Festivalul de la Los Angeles. Este, totodata, alegerea criticilor "The New York Times" pentru filmul anului 2012.

Eroina povestii, amintind de energia si bucuria aventurilor lui Tom Sawyer, este o fetita de 6 ani, Hushpuppy (Quvenzhane Wallis), care locuieste cu tatal ei (Dwight Henry) pe o insula amenintata de uragane. Cand apele invadeaza insula si lasa doar ramasite in urma - evenimente pe care le leaga, in imaginatia sa, de un animal preistoric si de topirea ghetarilor - Hushpuppy porneste in cautarea mamei ei.

The Angels' Share

O surpriza placuta va fi si "The Angels' Share" al lui Ken Loach, cineastul britanic care a stabilit un record greu de depasit: a fost selectionat de 11 ori in competitia Festivalului de la Cannes. In 2006, a castigat Palme d'Or cu "The Wind that Shakes the Barley", iar anul acesta, cu cel de-al 11-lea film selectat, Premiul Juriului.

Comedia il are ca protagonist pe Robbie (Paul Brannigan), un troublemaker scapat ca prin urechile acului de inchisoare si, de curand, parinte, care gaseste noi sensuri vietii dupa o vizita la o distilerie de whiskey. In distributie apar si John Henshaw, William Ruane, Gary Maitland, Jasmin Riggins si Siobhan Reilly.

Post Tenebras Lux

Pentru cei care cauta provocari in film, "Post Tenebras Lux" este una dintre cele mai bune alegeri. In premiera, la Les Films de Cannes a Bucarest, cinefilii vor avea acces la noul film al lui Carlos Reygadas, distins cu Premiul pentru regie la Cannes 2012.

Viziunea radicala si experimentele cineastului mexican au impartit lumea criticii in doua tabere. Fidel temei sale predilecte, spiritual versus carnal, Reygadas urmareste drama unei familii mutate undeva la tara, alternand secventele din viata lor cotidiana - cu toate tentatiile ei - cu franturi din ceea ce pare a fi trecutul lor. Filmul nu are distribuitor in Romania.

Despues de Lucia

Din Mexic vine si filmul recompensat cu Premiul Un Certain Regard, "Despues de Lucia"/ "After Lucia", de Michel Franco. Propunerea Mexicului la Oscarul pentru Cel mai bun film strain este o drama tulburatoare inspirata din mai multe cazuri reale.

O adolescenta de 17 ani (Tessa Ia Gonzalez Norvind) decide sa preia responsabilitatile mamei sale in viata ei si a tatalui ei, atunci cand aceasta moare intr-un accident. Cei doi se muta in Mexico City pentru a o lua de la inceput, insa, profund deprimat, barbatul (Hernan Mendoza) nu realizeaza prin ce trece fiica sa in noua ei viata.

Les Films de Cannes a Bucarest se va deschide pe 19 octombrie, la Cinema Studio, cu filmul colectiv "7 Days in Havana", si se va inchide cu "Dupa dealuri", in regia lui Cristian Mungiu, pe 25 octombrie. In premiera, spectatorii vor vedea si "Cosmopolis", al lui David Cronenberg, "Killing Them Softly", in regia lui Andrew Dominik, cu Brad Pitt , experimentalul "Holy Motors", al lui Leos Carax, si "Adieu Berthe ou l'enterrement de meme", de Bruno Podalydes, o comedie care a incantat publicul de la Cannes.

Festivalul a fost initiat in 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Fremaux, cu concursul Institutului Francez din Bucuresti si cu sprijinul financiar al Centrului National al Cinematografiei. Festivalul beneficiaza de sprijinul distribuitorului roman Independenta Film.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#filme premiate festival Cannes, #filme Festival Cannes Bucuresti, #filme Cannes Cristian Mungiu , #festival film