Poveste de dragoste la Auschwitz

Miercuri, 12 August 2015, ora 21:05
11934 citiri
Poveste de dragoste la Auschwitz
Foto: Hepta.ro

Oricat ar parea de greu de imaginat, in lagarul de exterminare de la Auschwitz a existat cel putin o poveste de dragoste intre o evreica si un gardian nazist.

Povestea de dragoste interzisa dintre Helena Citronova si Wunsch este reamintita de The Daily Mail in contextul in care un nou roman scris de Kate Breslin este considerat "ofensator si deranjant" pentru ca a descris povestea fictiva de dragoste dintre un comandant de lagar nazist si o prizoniera.

In viata reala au existat asemenea povesti si una dintre ele a avut loc la Auschwitz, aminteste sursa citata. Aici oamenii faceau orice pentru a supravietui si Helena Citronova a fost una dintre acestia. Ea s-a salvat pe sine si pe familia sa cedand afectiunii unui gardian nazist.

Desi a avut relatii sexuale cu cel care a salvat-o, Wunsch, si a admis ca in cele din urma a ajuns sa-l iubeasca, relatia Helenei s-a infiripat numai pentru ca femeia dorea sa supravietuiasca.

Evreica din Slovacia, ea lucra intr-o uriasa hala din lagar, unde erau sortate bunurile celor condamnati la moarte, inainte de a fi transportate inapoi in Germania pentru a finanta razboiul nazist.

Helena s-a intalnit cu Wunsch in 1942. Relatia lor a fost redata in mai multe documentare, inclusiv de catre PBS, care a aflat ca Helena a fost pusa sa cante la aniversarea lui Wunsch, in aceeasi zi in care fusese condamnata la moarte. El a salvat-o de la moarte sigura. Apoi, Wunsch i-a trimis biscuiti si biletele de dragoste ba chiar i-a salvat sora de la moarte.

Ulterior, dupa multi ani, in Israel, femeia si-a amintit ca mai degraba murea decat sa se incurce cu un nazist si mult timp dupa aceea a simtit ura fata de barbat. "Nu puteam nici sa ma uit la el", a povestit aceasta, care a rememorat cum sentimentele i s-au schimbat in timp.

Sentimentele pentru Wunsch s-au schimbat cand acesta a reusit sa-i salveze sora (dar nu si copiii acesteia) din camera de gazare, a povestit supravietuitoarea.

Helena si sora ei au supravietuit si cu toate ca dupa episodul Auschwitz relatia sa cu Wunsch nu a evoluat, ea a depus marturie in sprijinul sau, multi ani mai tarziu, cand acesta a fost judecat pentru crime de razboi. Helena a murit in 2005.

Wunsch, austriac, a murit in urma cu sase ani si la procesul sau din 1972 martorii au povestit ca era brutal cu detinutii si ca uneori selecta evreii care urmau sa moara de cei care traiau. El a fost achitat pentru ca potrivit legii austriece se prescrisesera crimele de care era acuzat.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Auschwitz poveste dragoste, #Auschwitz povesti supravietuitori , #documentar