Portugalia scoate la licitatie 85 de piese de patrimoniu

Marti, 02 Septembrie 2014, ora 10:57
2014 citiri
Portugalia scoate la licitatie 85 de piese de patrimoniu
Foto: Ondiseno

Portugalia scoate din patrimoniu 85 de lucrari ale cunoscutului artist plastic Joan Miro, ale carui opere sunt expuse in cele mai prestigioase muzee ale lumii.

Colectia celor 85 tablouri este evaluata de experti la 36,4 milioane de euro, iar punerea lor in vanzare se explica, avand in vedere stramtorarile prin care trec in aceasta perioada finantele statului, informeaza 20 Minutes.

Lucrarile au devenit proprietatea statului in anul 2008, prin nationalizarea unei banci, iar unele demersuri privind licitatia au fost deja facute inca din luna iunie a acelui an, prin casa de licitatii Christie din Londra.

Demersurile insa nu au putut avansa, intrucat opozitia de stanga nu a fost de acord cu asemenea tranzactie, iar partidele aflate la putere, desi majoritare, au evitat sa se impuna.

De altfel, toate demersurile au fost anulate, dupa ce in aprilie Curtea Administrativa a Portugaliei a blocat iesirea din tara a valorilor de patrimoniu, prin proceduri sumare, pe baza unor simple aprobari.

Insa, dupa legiferarea hotararii privind scoaterea din patrimoniu si publicarea ei, vineri, in Monitorul Oficial, vanzarea nu mai poate fi impiedicata si este foarte posibil ca valoarea, estimata initial la 36,4 milioane euro, sa creasca, cei interesati fiind atrasi si de efecul psihologic al evenimentelor care au dus in cele din urma la vanzarea exceptionalei colectii.

Joan Miro este unul dintre cei mai cunoscuti pictori si sculptori ai secolului XX. Nascut in 1893, a fost de mic copil atras de desen. Deosebit de talentat, a excelat desenand peisaje, natura moarta, animale si niciodata portrete.

A inceput sa ia lectii de pictura la 19 ani, iar la 25 de ani prezenta prima expozitie personala la Lisabona. A fost un esec total, care l-a determinat sa-si caute un alt mod de exprimare, adaptat noilor curente ale epocii. Acestea sugerau cubismul si suparealismul.

Asa a ajuns Joan Miro sa-si adopte stilul suprarealist, care l-a consacrat, dar pe care nu l-a recunoscut niciodata, considerandu-se artistul unui stil independent.

In timpul razboiului civil din Spania si al celui de al Doilea Razboi Mndial, s-a stabilit in Franta, unde a intrat in contact cu marii pictori si sculptori ai vremii, alaturi de care a cunoscut gloria in expozitii, ramase repere in arta plastica, mai ales in perioada postbelica.

Arta lui a fost recunoscuta de specialisti de pe toate continentele, iar succesele de la Tokio si Kyoto l-au determinat sa plece si in Orientul Indepartat, unde a cunoscut si apreciat arta inegalabila a japonezilor.

A murit la Palma de Mallorca, in ziua de Craciun a anului 1983, la varsta de 90 de ani.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Portugalia licitatie valori patrimoniu, #vanzare opere arta Portugalia , #pictori