Podul peste Elba care a dus la scoaterea Dresda din patrimoniul UNESCO, inaugurat

Luni, 26 August 2013, ora 17:19 3113 citiri
Foto: www.dresden.de

Un pod cu patru benzi in valoarea de 182 milioane de euro, care ar trebui sa reduca aglomerarile in trafic la trecerile peste raul Elba si care e considerat "o rusine nationala" de UNESCO, a fost inaugurat luni.

Constructia podului a durat mai mult de 7 ani iar proiectul s-a confruntat cu proteste masive si contestatii in justitie, in ciuda faptului ca a fost aprobat prin vot de doua treimi din locuitorii orasului, transmite The Independent.

UNESCO a numit acest proiect o "rusine nationala" iar o puternica miscare contestatara a acuzat autoritatile orasului ca au capitulat in fata industriei auto.

Oponentii proiectului cereau in schimb construirea unui tunel. La proteste au participat si figuri culturale foarte cunoscute in Germania, cum ar fi Gunther Grass, scriitor german laureat al premiului Nobel pentru Literatura.

Stanislaw Tillich, prim ministrul landului Saxonia, a carui capitala este Dresda, a salutat decizia locuitorilor orasului de a fi alaturi de proiect pana la capat, in ciuda opozitiei interne si internationale.

UNESCO a introdus Dresda in lista de obiective catalogate ca patrimoniu universal in 2004, dupa ce in reconstructia orasului au fost investite milioane de euro. Pana atunci, capitala Saxoniei inca se afla sub semnul distrugerilor masive suferite in Al Doilea Razboi Mondial, cand a fost aproape rasa de pe fata Pamantului de un bombardament al Aliatilor.

UNESCO spune insa ca noul pod distruge panorama orasului. Contestatiile celor care se opun proiectului au fost invinse in tribunal inca din 2007. Judecatorii au luat in consideratie un referendum tinut in 2005, in cursul caruia 68% dintre locuitori s-au declarat in favoarea construirii podului.

UNESCO a ripostat in 2009, scotand Dresda de pe lista sa de obiective protejate.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
conti
rank 5
Podul peste Elba care a dus la scoaterea Dresda din patrimoniul ...