Pictorul Mihai Sarbulescu: Balcicul vechi se duce de rapa

Sambata, 17 Noiembrie 2012, ora 13:40
3345 citiri
Pictorul Mihai Sarbulescu: Balcicul vechi se duce de rapa
Foto: Elite Art Gallery

Mihai Sarbulescu, unul dintre cei mai importanti pictori romani contemporani si care a participat de mai multe ori la tabara pictorilor de la Balcic, spune ca orasul isi pierde din ce in ce mai mult din istorie si totul se intampla chiar in fata lui.

"Balcicul vechi se duce de rapa chiar sub ochii mei. De cand merg se tot cladesc blocuri si asa mai departe. Insa ma atrage istoria lui, pictorii aceia grozavi care au fost acolo si, cu gandul la ei, merg cu dragoste, cu placere, cu bucurie. Am cautat, pe cat se poate, locuri ce au ramas curate, care sunt precum niste plombe. Intr-o gura stricata plombele sunt pline de istorie", a declarat pictorul pentru Elite Art Gallery.

Pictorul considera ca cele mai impresionante sunt zidurile, "e piatra aceea alba din munti cu care se cladea si cu care se cladeste in continuare. Se mai fac ziduri cu gradini, iar din ele curg seminte aduse de vant ce intra in piatra zidului si prin mai-iunie iese gura leului. Asta am dus cu mine si am reluat in atelier, teme de acest tip".

Si daca v-ati intrebat vreodata ce inseamna succesul pentru un pictor, aflati ca pentru Sarbulescu nu reprezinta "lauda din presa" sau vanzarile.

"Vanzarea e un tip de succes, lauda din presa, un alt tip de succes. Dar eu alaturi de colegii mei gandim succesul, poate ca o sa sune pretentios, dar mai pe departe. Nu neaparat dupa moarte, dupa disparitie, ci in alt sens, succes la judecata de apoi", a continuat artistul.

Acesta a vorbit si despre diferentele dintre o pictura realizata in linistea atelierului personal si una realizata intr-un colectiv.

"Intr-o echipa de pictori stai la sevalet, lucrezi, si la un moment dat te duci sa vezi ce face colegul Flondor de acolo. Alaturi il vezi pe Horia Pastina cu panzele lui. Pictura, desi se face cu pensula pe panza, e tot un fel de a sta de vorba alaturi de colegi. Radu Petrescu (unul dintre cei mai mari autori romani de 'jurnale' - n.red.), in jurnal, are o vorba foarte frumoasa. Spune ca o carte nu se adreseaza cititorilor, o carte se adreseaza altei carti.

Tot asa si cu picturile. Cand te duci si vezi pictura unui coleg observi ca aceasta se adreseaza picturii tale si invers. Se leaga intre ele, e mai greu de explicat, este un fel de pact", a precizat pictorul.

La editia din septembrie 2012 a proiectului "Pictori de azi la Balcic", au participat Simion Craciun, Ioana Craciun Dobrescu, Constantin Flondor, Horea Pastina si Mihai Sarbulescu.

Activitatea de documentare si pictura la Balcic a dat rezultate inedite, aducand prin cei cinci pictori care au participat, o abordare artistica proaspata a temelor clasice ale Balcicului pictural.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#pictor Mihai Sarbulescu Balcic, #pictor Mihai Sarbulescu, #Pictori zi la Balcic , #pictori