Pianist din Kazahstan: Bucurestiul este Parisul din Europa de Est Interviu

Luni, 30 Iunie 2014, ora 08:31
4712 citiri
Pianist din Kazahstan: Bucurestiul este Parisul din Europa de Est Interviu
Foto: hannover-kunst.de

Amir Tebenikhin este un pianist din Kazahstan, laureat al editiei din 2007 a Concursului George Enescu.

Cand a venit pentru prima data in Romania stia foarte putine despre tara noastra, dar l-a emotionat faptul ca oamenii au fost foarte prietenosi si a plecat cu o impresie buna de aici, dupa cum a declarat in cadrul unui interviu acordat Ziare.com.

Amir Tebenikhin a inceput sa cante la pian inca de la sase ani, dragostea pentru muzica mostenind-o de la parintii sai, ambii fiind artisti.

Ai studiat in Rusia si Germania. Care sunt diferentele intre sistemele lor de invatamant?

Rusia are cel mai bun sistem educational muzical. In Rusia, incep la varste foarte fragede cu o educatie serioasa si cu profesori foarte buni. Si apoi, ei au lucruri minunate, precum Conservatorul din Moscova sau Conservatorul din St. Petersburg. In Germania, practic, nu exista educatie pentru copii, dar acum pun bazele acestui sistem.

Eu am fost foarte norocos, pentru ca am putut studia atat la Conservatorul din Moscova, cu legendarul pianist si pedagog Mikhail Voskresensky, si in Hanovra, Musikhochschule, care este cel mai bun liceu muzical pentru pianisti din Germania. Acolo am studiat cu Karl-Heinz Kammerling. De asemenea, un pedagog exceptional.

Diferentele sunt foarte mari. In Rusia am fost complet liber in interpretarile mele muzicale, nemtii sunt mai stricti in acest sens.

Ce conservator ati recomanda unui tanar aflat la inceput de drum?

In mod sigur, Conservatorul din Moscova. Este cel mai bun loc in care poti studia pianul.

Cand ati auzit prima data de Festivalul George Enescu?

Stiam de Concursul George Enescu sectiunea Pian, pentru ca profesorul meu Mikhail Voskresensky a fost castigatorul primului Concurs George Enescu sectiunea pentru Pian in 1958. Stiam, de asemenea, ca aceasta competitie are o istorie bogata si ca e o reusita sa fii laureat al concursului.

Vlad Stanculeasa, violonistul care ii calca pe urme lui George Enescu Interviu

Cat de mult v-a ajutat in cariera castigarea concursului Enescu?

Primesc propuneri foarte bune pentru concerte. A fost un mare ajutor in cariera mea. De exemplu, am concertat la Londra, in Germania (Klavier-Festival-Ruhr) etc.

La ce varsta v-ati descoperit pasiunea pentru pian? Dintre toate instrumentele, de ce ati ales pianul?

Ambii parinti au fost muzicieni, au cantat la pian si orga. Deci a fost ceva natural ca am inceput sa cant la pian la varsta de sase ani. Am cantat si la orga pana la 15 ani, dar atunci m-am hotarat sa ma concentrez asupra pianului.

Ce stiati despre Romania inainte de a ajunge aici?

Foarte putine. Desigur, stiam despre marele compozitor George Enescu si despre concurs. Stiam, de asemenea, ca Bucurestiul este un oras foarte frumos - Parisul din Europa de Est.

Ce v-a impresionat in tara noastra?

Mi-a facut o impresie buna. Am intalnit oameni prietenosi, vremea a fost buna. Au fost momente frumoase pentru mine.

"Romania conteaza!" Interviu cu organizatorul Festivalului George Enescu, despre Yehudi Menuhin si concursul din 2014

Cum este tara noastra in comparatie cu Kazahstanul?

Oamenii sunt cam la fel - prietenosi, deschisi. Restul este diferit, desigur. Avem o tara mare, cu stepe, deserturi si munti mari.

Cand sunteti in fata publicului, care este cel mai important lucru pe care doriti sa il comunicati, lucrul pe care il pretuiti cel mai mult la o interpretare live?

Cel mai important lucru pentru mine este sa cant live, adica nu doar sa canti note. Cand canti, spui publicului o poveste despre o alta lume.

Ziare.com va prezinta o serie de interviuri speciale cu fosti laureati ai Concursului Enescu si personalitati culturale.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Amir Tebenikhin pianist, #Amir Tebenikhin laureat George Enescu, #Amir Tebenikhin concurs George Enescu , #Festival Enescu
Comentarii