Patrimoniul Mondial UNESCO: 36 de situri candideaza pentru inscriere in 2019

Vineri, 28 Iunie 2019, ora 20:13 3514 citiri
Foto: Facebook / Wonder Bagan

Cea de-a 43-a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO debuteaza duminica, la Baku, in Azerbaidjan, iar, anul acesta, 36 de situri sunt candidate pentru inscriere, printre care un sanctuar al pasarilor migratoare din China, temple vechi din Myanmar si o sosea alpina din Austria.

Lista din 2019 cuprinde 6 situri naturale, precum Sanctuarul pasarilor migratoare de-a lungul coastei Golfului Bohai - Marea Galbena (China) si Padurile de la Marea Caspica (Iran), si 2 situri mixte (culturale si naturale), respectiv Ohrid din Macedonia de Nord (Albania) si Paraty - (Brazilia).

Li se alatura 28 de situri culturale, printre care se numara Babilonul (Irak), orasul Jaipur, Rajasthan (India), templele Bagan (Myanmar - foto), Soseaua alpina Grobglockner (Austria), sistemul de administrare a apelor din Augsburg (Germania), sanctuarul Bom Jesus do Monte din Braga (Portugalia), Colline del Prosecco de Conegliano de la Valdobbiadene (Italia).

Miza este una mare: inscrierea in lista Patrimoniului Mondial, inaugurata in 1978, ofera acestor candidati o valoare "exceptionala", de natura sa atraga turisti si investitii financiare.

De cealalta parte, presupune eforturi de a conserva aceste situri, ecosistemele lor si de a rezista actiunilor de urbanizare, in caz contrar riscand retragerea de pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

In prezent, 1.092 de situri din 167 de state (unele fiind proiecte mixte) sunt inscrise pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, iar 54 sunt incluse pe lista "in pericol".

Cea de-a 43-a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO va avea loc in perioada 30 iunie - 10 iulie, potrivit site-ului oficial al evenimentului.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News