Parlamentarii, critici de film - cazul "Nymphomaniac": Romanul e disperat dupa kitsch, chiloti, sange si gunoaie

Miercuri, 29 Ianuarie 2014, ora 21:48
4145 citiri
Parlamentarii, critici de film - cazul "Nymphomaniac": Romanul e disperat dupa kitsch, chiloti, sange si gunoaie

Parlamentarii din Comisiile pentru cultura au pareri impartite in privinta interzicerii in cinematografe a filmului "Nymphomaniac. Vol. II", unii demnitari afirmand fie ca prima parte a peliculei are "o abordare indrazneata", fie ca sunt "prea sensibili" pentru "astfel de hidosenii".

Centrul National al Cinematografiei (CNC) a luat decizia de a interzice difuzarea in cinematografele romanesti a partii a doua a celui mai recent film al regizorului suedez Lars von Trier. In urma acestei decizii, Georgica Severin, presedintele Comisiei pentru cultura din Senat, a spus ca a luat la cunostinta cu surprindere si ingrijorare de hotararea CNC de a interzice difuzarea in cinematografele romanesti a lungmetrajului "Nymphomaniac Vol. II", precizand ca o astfel de decizie situeaza Romania in afara spatiului cultural european.

Caz unic in Europa: Filmul "Nymphomaniac" a fost interzis in Romania

Contactat, miercuri, Georgica Severin a spus ca a vazut prima parte a celui mai recent film regizat de Lars von Trier, acesta fiind un lungmetraj ce prezinta "o investigatie psihologica in viata sexuala". "Am vazut 'Melancholia', am vazut mai multe filme ale regizorului Lars von Trier", a spus acesta.

Senatorul social-democrat a tinut sa precizeze ca opinia exprimata in comunicatul de presa ii apartine, nefiind un punct de vedere al Comisiei de cultura. "Am vrut sa exprim un punct de vedere, dansii (membrii comisiei pentru rating a CNC, n.r.) pot face ce vor, dar dansii risca sa se faca de ras", a spus acesta.

De asemenea, presedintele Comisiei pentru cultura din Senat a precizat ca este "ridicol" ca Romania sa fie singura tara in care filmul sa fie interzis, amintind de incadrarea celorlalte state. "Distribuitorul se poate adresa unei instante europene. (...) Fata de 'Melancholia', acest film prezinta o alta latura a fiintei umane", a completat acesta.

Madalin Voicu: Lumea e atat de degradata ca un film in plus...

Punctul de vedere al senatorului Georgica Severin este sustinut si de deputatul Madalin Voicu, vicepresedinte al Comisiei pentru cultura din Camera Deputatilor. Madalin Voicu a declarat, ca nu sustine cenzura, chiar daca un film nu este de calitate.

"Eu nu cred ca cenzura are vreo legatura cu ceea ce inseamna calitatea sau subiectul din film. Cine vrea se duce, cine nu, nu se duce. Eu, ca om de cultura, ca artist, nu promovez, ideatic vorbind, astfel de lucruri, dar nici nu pot sa le opresc", a spus Madalin Voicu.

In opinia sa, romanii sunt foarte interesati de aspectele kitsch si gusta in general ce este rau, urat si interzis.

"Toata lumea este atat de degradata si de dezorientata in acelasi timp, incat nu stiu daca un film in plus sau in minus mai poate inrautati sau imbunatati situatia. Romanii sunt un popor cu foarte multe calitati, dar au niste defecte care le estompeaza calitatile (...)

In general, despre tot ce inseamna cultura kitsch sau media asta super infestata de tot felul de chiloti, sange si gunoaie, romanul e disperat dupa astfel de lucruri. Deci, in general, romanul este mai curand un popor masochist, in sensul ca tot ce este interzis, rau sau urat sau nerecomandabil el gusta cu mare infocare", a spus Madalin Voicu.

Deputatul precizeaza ca, avand in vedere educatia, cultura sa, nu ar fi foarte incantat sa vada un astfel de film.

" (...) nu as fi foarte incantat sa vad eu filmul asta, dar nici nu pot sa interzici, pentru ca lumea este facuta din c.... si atunci, daca mai e un c.... in plus, n-o sa zica nimeni 'Domn'e ce bine ca s-a oprit filmul sau ca s-a difuzat'. Si atunci eu nu cred ca are vreun rost sa faci asa ceva, mai ales ca pe Internet vezi tot felul de lucruri, mai ales ca poti sa-ti cumperi filme si sa le vezi acasa.

Mi se pare usor ipocrita chestia asta cu sa interzici un film doar pentru ca e scarbos. Fiecare isi face viata asa cum crede (...) dar nu m-as innebuni sa vad astfel de filme, cu toate ca nu m-ar impresiona, decat ca ma intristeaza ca, in general, Romania si celelalte tari din lume, in loc sa incurajeze lucrurile bune, le promoveaza pe cele rele si urate, dar asta nu poate sa devina un motiv de cenzura", a mai spus deputatul Madalin Voicu.

Intrebat daca a vazut vreun film regizat de cineastul danez Lars von Trier, Madalin Voicu a spus: "N-am vazut niciun film al acestui regizor, dar nu stiu daca asta conteaza".

Potrivit lui Madalin Voicu, faptul ca un regizor este foarte bine cotat nu reprezinta un criteriu. "Poate sa fie un regizor bun sau poate sa fie un regizor rau, in functie de ce face in timpul activitatii lui, pentru ca nu toti regizorii fac filme bune si dupa aia se opresc. Fac si filme bune si fac si filme rele si mai urate si mai frumoase, depinde ce cere publicul", a mai spus deputatul.

Deputatul PDL Emil Pascan: Filmele astea horror nu ma pasioneaza. Sunt mai sensibil

Pe de alta parte, chiar daca este o persoana "sensibila" si careia nu ii plac "filmele horror" si alege sa nu vizioneze "hidosenii", democrat-liberalul Emil Pascan a precizat ca nu este de acord cu interzicerea filmului lui Lars von Trier.

"Nu este genul de filme care sa ma pasioneze. Am vazut ce s-a scris in presa despre faptul ca suntem prima tara din Europa care cenzureaza cea de-a doua parte a filmului. (...) Cum nu am vazut prima parte, nu as vrea sa ma pronunt. Filmele acestea de gen horror nu ma pasioneaza si nu ma uit. Poate stiti formatul meu de poet si sunt mai sensibil. Prefer sa raman in zona mea a frumusetii interioare decat sa vad hidosenii de acestea", a spus acesta.

Cu toate acestea, Emil Pascan a subliniat ca nu sustine niciun fel de cenzura.

"Filmele in general cu caracter de cruzime, cele horror nu sunt genul de filme pe care eu sa le vizionez, nu ma intereseaza, prin urmare nu ma pronunt. Cei care au astfel de pasiuni sau suporta sa le vada e problema lor. Eu nu sustin niciun fel de cenzura, nu am vazut prima parte, dar am vazut ce se scrie in presa, ca e genul horror care pe mine nu ma pasioneaza deloc", a mai explicat acesta.

Senatorul PSD Marian Vasilev: Daca depaseste limitele decentei, de acord cu cenzura

"Ca principiu", impotriva ideii de interzicere a exprimarii sub orice forma este si senatorul social-democrat Marian Vasiliev, dar, daca in film "se depasesc niste limite care ating bunul simt si decenta", atunci este de acord cu decizia Centrului National al Cinematografiei.

"Nu l-am vazut si imi este greu sa ma pronunt. (...) Ca principiu, sustin si eu punctul de vedere al presedintelui Comisiei pentru cultura de a nu fi de acord cu interzicerea unui film, acum nu stiu in ce limite.... Am vazut anumite lucruri si s-a prezentat in ideea unui film cu destul de multa nuditate si o discutie destul de directa vizavi de anumite... nu am vazut filmul", a mai spus acesta.

Senatorul a relatat ca a vazut anumite scene pe Internet, in videoclipurile de prezentare a peliculei, apreciind ca i se pare indrazneata abordarea. "Acum nu stiu daca sunt scoase din context. Nu stiu cum sa-l abordez. Nu sunt de acord cu interzicerea, dar, daca depaseste limitele decentei si are nuditate exagerata, sunt de acord cu aceasta decizie", a afirmat acesta.

Firea: Nu intentionez sa-l vad, dar o chestiune de gust nu poate fi relevanta

Senatorul PSD Gabriela Firea a declarat ca decizia CNC de interzicere in cinematografele romanesti a filmului "Nymphomaniac Vol. II" este una "nefericita", "care face ca Romania sa se evidentieze pe plan european, in sens negativ insa".

"Nu doar faptul ca filmul este regizat de Von Trier face ca cenzurarea lui sa fie inoportuna. Este vorba de o creatie artistica, de o productie care nu incita la ura, la violenta si nici nu contine elemente care sa o faca nociva pentru publicul larg. Iar o chestiune de gust nu poate fi relevanta in acest context", a mai spus aceasta.

Intrebata daca ar fi fost mai intemeiata impunerea difuzarii acestui film dupa o anumita ora, Gabriela Firea a declarat: "Incadrarea acestui film la categoria 'interzis minorilor' si un control eficient la intrarea in salile de cinematograf ar fi fost suficiente. Cata vreme accesul la acest film nu este liber, ora de difuzare nu este atat de importanta".

Aceasta a mai spus ca nu a vazut prima parte a acestui film, "Nymphomaniac Vol. I" si nici nu intentioneaza sa-l vada. "Dar asta nu inseamna ca nu pot milita pentru dreptul publicului de a alege", a completat aceasta.

"N-am vazut ultimele sale pelicule, 'Melancholia' si 'Antichrist', dar am vazut 'Breaking the waves' si 'Dancer in the Dark'. Ambele filme sunt dure, foarte dure, cel putin in raport cu nivelul meu de perceptie. Cert este insa ca Lars von Trier este un cineast cu o foarte puternica personalitate, iar filmele sale genereaza emotii puternice. Pentru cinefili este un 'must', pentru publicul larg este mai greu accesibil, dar despre valoarea sa cel mai bine vorbesc numeroasele premii pe care le-a primit".

Pe de alta parte, Mihaela Popa, senator in Comisia pentru cultura, care a afirmat ca nu a vazut filmul "Nymphomaniac", a subliniat ca "aceasta problema se va discuta la comisie".

"Saptamana viitoare, cand vom veni la comisie, vom discuta acest lucru. Tot ce este interzis si asa intr-un mod brutal, bineinteles ca apar discutii si probleme. Trebuie sa discutam sa vedem de ce, cum, care au fost motivele", a explicat Mihaela Popa.

Sorin Rosca Stanescu si Sorin Iliesiu au declarat ca nu au vazut filmul regizat de Lars von Trier, explicand ca le este "greu sa se pronunte".

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Nymphomaniac Lars von Trier, #Nymphomaniac interzis Romania , #regizori
Comentarii
Poza srelu
srelu
rank 5
"Romanul e disperat dupa kitsch, chiloti, sange si gunoaie"