Palestina ar putea deveni membra UNESCO

Luni, 31 Octombrie 2011, ora 09:36 1697 citiri

Palestina ar putea deveni membru UENSCO, in urma conferintei de luni, de la Paris, unde se va vota daca va fi acceptata candidatura acestui teritoriu.

In septembrie, presedintele Mahmoud Abbas a cerut ONU sa recunoasca statul Palestina. UNESCO este prima organizatie mondiala la care adera teritoriul palestinian, potrivit CNN.

Pentru ca Palestina sa fie acceptata in UNESCO, este nevoie ca doua treimi dintre cei 193 de membri ai organizatiei sa voteze in favoarea acestei includeri. Inca de cand liderii palestinieni au facut aceasta cerere, in urma cu o luna, legiuitorii americani au incercat sa determine organziatia mondiala sa nu accepte candidatura.

SUA contribuie cu 40% din fondurile organizatiei, care este membra ONU. UNESCO promoveaza pacea prin educatie, stiinta si colaborarea culturala dintre state. O eventuala recunoastere a Palestinei ca Stat Membru al organizatiei este vazuta ca o periclitare la adresa rezolvarii conflictului cu Israel si ar putea afecta fondurile primite de la SUA.

Marea Britanie, Franta, China sau SUA se numara printre cele 20 de state fondatoare ale Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura, din 16 noiembrie 1945. In prezent, UNESCO are 193 de membri, avand sediul la Paris. Romania este membra din 27 iulie 1956.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News