Omul cu carlig: Teroristul care a aruncat in aer Senatul Romaniei - Documentar

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 00:03
9818 citiri
Omul cu carlig: Teroristul care a aruncat in aer Senatul Romaniei - Documentar
Foto: basarabia91.ne

Dupa sfarsitul Primului Razboi Mondial, Regatul Romaniei a fost la capatul taisului bolsevic. Uniunea Sovietica incerca prin orice mijloace sa zdruncine din temelii statul romanesc, urmand ca apoi sa il poata inhama mai usor jugului comunist. Unul din aceste mijloace a fost Max Goldstein, cel dintai terorist pe care l-a cunoscut tara noastra.

Pe data de 8 decembrie 1920 in Senatul Romaniei o explozie devastatoare a cutremurat sala de sedinte. Au fost zeci de raniti, iar printre victime s-au numarat ministrul justitiei, Dimitrie Greceanu si senatorii Demetriu Radu si Spiridon Gheorghiu.

Autorul acestui act a fost identificat ulterior ca fiind Max Goldstein, mai bine cunoscut ca "omul cu carlig", din pricina piesei metalice pe care o folosea drept proteza pe una dintre maini.

Un agent sovietic pe taram romanesc

Nascut intr-o familie de evrei in Barlad, acesta a lucrat ca functionar pentru o scurta perioada. A fost atras de idealurile socialiste, iar viata si-a dedicat-o in consecinta. In urma activitatii sale de subminare a statului a fost condamnat la zece ani de inchisoare.

A reusit sa evadeze din custodia autoritatilor in februarie 1920 si folosindu-se de contactele sale a reusit sa ajunga in Odessa.

A devenit un bun cunoscator al materialelor explozibile, desi intr-una din ocazii, din neatentia sa si-a spulberat mana dreapta. De atunci incepe sa poarte un carlig mandrindu-se cu abilitatea si indemanarea pe care o demonstra.

A primit un sprijin banesc important din partea Internationalei Comuniste si a trecut iarasi granita in tara, dar de data asta prin Dobrogea.

Atentat asupra ministrului de Interne Argetoianu

Avand mai multe case conspirative si atribuindu-si identitati false a reusit sa nu fie depistat, in acelasi timp planuind o serie de atentate teroriste. Unul din ele a vizat asasinarea ministrului de Interne Constantin Argetoianu, un vocal critic al miscarii comuniste, pe 2 noiembrie 1920.

Iesind din halta Chitila o detunatura s-a facut auzita, explozia distrugand partea din fata a vagonului in care se afla ministrul. Goldstein amplasase sub traversele garniturii un pachet de explozibili care la trecerea trenului a fost amorsat. Doar norocul a facut posibil ca ministrul sa scape nevatamat.

Acest atentat a pus in alerta autoritatile care pornesc intr-o asidua cautare a vinovatului. Din pricina arestarilor fara precedent in randurile simpatizantilor comunisti in urma grevei generale din octombrie 1920 exista si o mare posibilitate ca actiunile sa ii fie deconspirate de vreun cunoscut.

Se vede nevoit a-si lua anumite precautii, izolandu-se si restrangandu-si cercul apropiatilor, insa nu renunta la activitatea terorista.

Senatul Romaniei este aruncat in aer

Prin Leon Lichtblau si Saul Osias, doi prieteni vechi ai sai si sustinatori ai cauzei comuniste, Goldstein pune la cale un nou atentat, dar de aceasta data unul la o cu totul alta scara. Reuseste sa faca rost de doua proiectile germane de 75 de mm pe care le intrebuinteaza in confectionarea unei bombe cu ceas in mai putin de trei zile, dar si de planurile de intrare in cladirea Senatului.

In noaptea de 7 spre 8 decembrie Goldstein, insotit de Lichtblau intra in institutie si aseaza bomba sub tribuna. Acum trebuiau doar sa mai astepte.

La 14:40 dispozitivul detoneaza, distrugand sala de sedinte si spulberand ferestrele cladirii. Zeci de inalti demnitari au fost raniti grav, inclusiv presedintele Senatului, generalul Constantin Coanda, tatal pionierului aviatic Henri Coanda.

Au existat trei decese, cel al ministrului justitiei Dimitrie Greceanu, episcopului greco-catolic Demetriu Radu si al senatorului Spiridon Gheorghiu.

Arestari in randul comunistilor

Dupa atentatul reusit intreaga opinie publica a ramas traumatizata de indrazneala acestui atac. S-au organizat funeralii nationale pentru cei trei si s-au tinut momente de doliu in intreaga tara. Se impunea un raspuns decisiv.

In urma unui nou val de arestari, fruntasii comunisti romani dezvaluie ca o retea vasta de spionaj si terorism de factura moscovita activa sub stindardul Internationalei Comuniste in intreg estul european cu scopul de a destabiliza regimurile politice ale acestor tari, fiind astfel mai susceptibile unei acaparari din partea Uniunii Sovietice.

Primele indicii

In legatura cu atentatul de la Senat, anchetatorii descopera in urma interogatoriilor ca pana si cei care au avut un rol activ in aceasta retea nu au avut foarte multe detalii despre identitatea faptasului.

Chiar si cu acestia folosise alte nume, insa infirmitatea sa a aparut ca semn distinctiv si i-au ajutat pe oamenii legii sa stabileasca ca in fapt era vorba de o singura persoana. In cele din urma Max Goldstein devine principalul suspect si este dat in urmarire pe tara.

Refugiul bolsevic

Intre timp acesta se refugiase in Iasi si luase legatura cu agentura sovietica. Astfel a facut rost de fonduri pentru a cumpara un imobil si pentru a pune pe picioare o tipografie unde s-a inceput tiparirea de lucrari de propaganda comunista. In aprilie inca se afla in tara, dar a fost nevoit sa treaca frontiera dupa ce oamenii legii ii dau de urma.

Dupa inca o sedere in Odessa intra fraudulos pe pamant romanesc la sfarsitul lunii noiembrie prin Ruse, Bulgaria, avand la el si o cantitate insemnata de explozivi. La punctul de control Giurgiu un granicer ii cere acestuia sa se legitimeze.

Sacrificiul unui granicer

Goldstein a incercat sa-l mituiasca. Surprins, acesta i-a refuzat suma de bani si l-a somat sa il urmeze pana la detasamentul graniceresc, moment in care Goldstein scoate un revolver si il impusca.

Grav ranit, glontul strapungandu-i pieptul, granicerul Alexandru Heringa isi aduna fortele si reuseste in a-si alerta camarazii si le indica semnalmentele atacatorului sau, precum si directia in care a luat-o.

Prinderea teroristului

Dupa o urmarire intensa culminata cu un schimb de focuri, Goldstein este capturat. In anul urmator are loc procesul de la Dealul Spirii unde aproape trei sute de comunisti de vaza sunt judecati majoritatea fiind implicati in cadrul grevei generale din 1920 sau cei care au votat afilierea Partidului Comunist la Internationala Comunista. Printre ei s-a aflat si Goldstein care va fi intemnitat la Doftana si va muri de pneumonie in 1925.

Constantin Argetoianu, care supravietuise atentatului teroristului, remarca satisfacut ca in Romania se terminase cu comunismul. Nu avea de unde stii ca in doar doua decenii comunismul va fi impus prin forta, iar el va sfarsi in cele din urma intr-una din inchisorile regimului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#atentat bomba Senat, #Max Goldstein terorist, #proces Dealul Spirii , #documentar
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
asa o sa se scrie peste 100 de ani de Iliescu si lovitura de stat