O zi oarecare

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 04 Ianuarie 2016, ora 09:58
5202 citiri

Nu stiu ce planuri aveti pentru azi, 4 ianuarie, dar iata ce faceau in aceasta zi cativa inaintasi de-ai nostri, despre care, macar in parte, veti fi auzit:

Pe 4 ianuarie 1886, Carol I mergea la vanatoare: "4 grade. Ora 6 sculat, ora 6 1/2 dejunat cu Elisabeta, apoi plecat la Gara de Nord. Ora 7 1/2 plecarea cu trenul special, cu toata societatea de vanatoare, spre Fratesti, acolo la ora 9. Coutouly, Hooricks si Pherekyde in vagon.

Plecat in 12 sanii (eu cu Statescu) spre Gostina pe Dunare, doua ore si jumatate (desi am fost asigurati ca dureaza doar o ora). Ora 12 prima goana, care dureaza o ora, n-am impuscat nimic. Lupi si vulpi in goana. Apoi mare dejun, care a fost adus acolo, 50 de persoane, multi domni din Giurgiu. Ora 2 1/2 plecat mai departe, de-a lungul Dunarii, deloc frig. Ora 5 1/2 in Fratesti, acolo urcat in trenul special si ajuns la ora 7 1/2 in Bucuresti. Seara cu Elisabeta. Murit Marcovici" (Apud Jurnal. Carol I al Romaniei, vol. 1, 1881-1887, editie ingrijita de Vasile Docea, Polirom, 2007, p. 417).

Pe 4 ianuarie 1920, Miron Cristea era ales patriarh si multumea celor care l-au ales, cu urmatoarele cuvinte: "Iara unanimitatea glasului acestui mare colegiu electoral este o puternica manifestare a dorintei, ca de aci inainte fruntasii poporului sunt hotarati a scoate politicianismul de partid de pe taramul sfant al bisericei [aplauze prelungite si repetate] ca astfel cu sprijinul unanim al tuturor fiilor ei si chemand in o noua organizare a ei la o conlucrare armonica atat clerul interior cat si pe mireni, sa poata munci mai cu succes pentru indeplinirea grelei sale misiuni. Numai astfel purcezand, vor putea privi toti cetatenii tarii in biserica o adevarata maica iubitoare, iara in preotii si arhiepiscopii ei pe adevaratii parinti sufletesti, deopotriva iubiti din partea tuturor fiilor lor" (Apud "Romanul" din 4 ianuarie 1920, consultat la adresa http://documente.bcucluj.ro).

Pe 4 ianuarie 1938, responsabilul cu cenzura presei dadea ordine despre ce se taie si ce nu in gazetele vremii: "Nu se va lasa sa se scrie interventiunile actualului guvern in ce priveste evreii sau romanii. Se lasa numai declaratiunile autorizate ale d-lor ministri sau infaptuirile. Se interzice cu desavarsire atacul Fundatiunilor Regale pe orice chestiune sau chiar pe chestiunea evreiasca. [...] Deciziunea Ministerului Muncii aparuta in ziarul Tara Noastra [sub titlul "Jidanii nu vor mai putea angaja ca femei de serviciu tinere romane"] se va cenzura in toate ziarele. [...] Aluziunile la adresa M.S. Regelui se cenzureaza cu cea mai mare severitate" (Apud Ioan Lacusta, Cenzura vegheaza, Curtea Veche, 2007, p. 105).

Pe 4 ianuarie 1962, fosta ilegalista Ofelia Manole ii scria lui Gh. Gheorghiu-Dej, in vederea reabilitarii, dupa ce fusese trasa pe linie moarta: "Am manifestat lipsa de echilibru, m-am lasat dusa de sentimentalism mic-burghez, dovedind o condamnabila lipsa de vigilenta si de combativitate. M-au framantat si ma framanta mult aceste greseli. Doresc din toata inima sa fiu cat mai folositoare partidului. Ma straduiesc ca in munca ce mi-a fost incredintata sa aplic cat mai bine linia partidului, sa fiu cat mai exigenta fata de mine insami, sa nu-mi tolerez nici un fel de slabiciuni. Va rog sa ma credeti ca pentru mine nu exista nimic mai presus in lume decat interesele partidului, nimic mai scump decat increderea partidului" (Apud Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu, Armand Gosu (editori), Istoria comunismului din Romania. Documente. Perioada Gheorghe Gheorghiu-Dej (1945-1965), Humanitas, 2009, p. 731).

Pe 4 ianuarie 1993, presedintele Ion Iliescu il ataca pe Corneliu Coposu, seful Opozitiei: "In cadrul emisiunii de televiziune Prim-plan, Ion Iliescu il acuza pe Corneliu Coposu ca ar fi intervenit personal in numele CDR si ar fi furnizat argumente americanilor pentru a nu fi acordata Romaniei clauza natiunii celei mai favorizate. Corneliu Coposu raspunde imediat, sustinand ca la 4 iulie 1992 a trimis in SUA un protest in 8 puncte in legatura cu Legea electorala si ca o organizatie americana l-a publicat in revista oficiala a Congresului american, folosind unele argumente impotriva acordarii clauzei tarii noastre" (Apud Domnita Stefanescu, 11 ani din istoria Romaniei. Decembrie 1989-decembrie 2000, Editura Masina de scris, 2011, p. 251).

Cele cinci scurte texte, reproduse mai sus, cuprind referinte esentiale ale istoriei noastre politice moderne: privilegiile elitelor, relatia credintei cu "politicianismul" (in viziunea primului inalt ierarh care cerea guvernului bani pentru Biserica Mantuirii Neamului), cenzura si identitatea romaneasca, partidul, confruntarea Putere-Opozitie, relatia romano-americana.

Asa cum spuneam, o zi oarecare in istoria noastra. Sa vedem ce se mai petrece azi.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#4 ianuarie Ion Iliescu, #Carol 1 4 ianuarie, #evenimente 4 ianuarie , #documentar