O misterioasa "emisie radio rapida" a fost detectata mai aproape de Pamant decat oricand

Duminica, 09 August 2020, ora 06:30
7881 citiri
O misterioasa "emisie radio rapida" a fost detectata mai aproape de Pamant decat oricand
Foto: livescience.com

In urma cu aproximativ 30.000 de ani, o stea muribunda aflata de cealalta parte a discului Caii Lactee a emis un puternic amestec de raze-X si unde radio, care la data de 28 aprilie 2020 a trecut peste Pamant, declansand alarma la observatoarele radioastronomice de pretutindeni de pe glob, transmite vineri Live Science.

Semnalul a fost detectat si in jumatate de secunda a disparut, insa astronomii si-au dat seama ca au surprins ceva deosebit: prima "emisie radio rapida" (fast radio burst - FRB) ce provine de la o stea cunoscuta din Calea Lactee, conform unui studiu publicat la 27 iulie in revista The Astrophysical Journal Letters.

De la descoperirea lor in 2007, emisiile de tip FRB i-au uimit pe oamenii de stiinta. Astfel de explozii puternice de unde radio dureaza doar aproximativ cateva milisecunde, dar produc mai multa energie in acest interval foarte scurt de timp decat produce Soarele de-a lungul unui secol. Astrofizicienii inca nu stiu ce produce acest tip de fenomene extrem de energetice, iar ipotezele variaza de la coliziuni intre gauri negre pana la activitatea unor nave spatiale extraterestre. Pana acum, fiecare fenomen FRB detectat provenea din alte galaxii, aflate la sute de milioane de ani lumina.

Acest fenomen FRB este insa diferit. Observatiile desfasurate cu ajutorul radiotelescoapelor sugereaza ca provine de la o stea neutronica cunoscuta. Stele neutronice sunt nuclee stelare extrem de dense, care se rotesc cu rapiditate in jurul propriilor axe. Materia din care sunt alcatuite nu este formata din atomi ci doar din neutroni. O astfel de stea este extrem de masiva si foarte mica - avand masa Soarelui la o dimensiune nu mai mare decat a unui oras. O lingurita de materie de pe o stea neutronica ajunge sa cantareasca mai mult decat muntele Everest.

Steaua de la care provine aceasta emisie radio rapida se afla la aproximativ 30.000 de ani lumina, in constelatia Vulpecula si face parte dintr-o clasa si mai ciudata de stele neutronice, denumite magnetari. Magnetarii, care au primit acest nume pentru ca dezvolta campuri magnetice incredibil de puternice, sunt stele neutronice capabile sa emita cantitati colosale de energie. Conform noului studiu, magnetarii reprezinta aproape cu certitudine o sursa de emisii radio rapide.

"Nu am mai observat niciodata o explozie de unde radio de tipul emisiilor radio rapide care sa provina de la un magnetar", a precizat coordonatorul acestui studiu, Sandro Mereghetti, de la Institutul National de Astrofizica de la Milano. "Aceasta este prima conexiune bazata pe observatii intre magnetari si emisiile radio rapide", a adaugat el.

Magnetarul, denumit SGR 1935+2154, a fost descoperit in 2014, astronomii observand emisii puternice de raze gamma si raze-X de la aceasta sursa, la intervale aleatoare de timp. Dupa ce a ramas aproape inactiv pentru o perioada mare de timp, acest magnetar s-a trezit cu o puternica explozie de raze-X ce a fost detectata in luna aprilie a acestui an. Sandro si colegii sai au detectat aceasta explozie de raze-X prin intermediul satelitului Integral, apartinand Agentiei Spatiale Europene (ESA), un instrument orbital conceput sa detecteze cele mai energetice fenomene produse in Univers. In acelasi timp, un radiotelescop din muntii Columbiei Britanice, Canada, a detectat o explozie de unde radio provenind de la aceeasi sursa. Radiotelescoapele din California si Utah au confirmat fenomenul de tip FRB a doua zi (29 aprilie).

O emisie simultana de unde radio si raze-X nu a mai fost detectata de la un magnetar pana in prezent, conform studiului care ajunge la concluzia ca magnetarii sunt surse plauzibile de FRB.

Dupa cum precizeaza cercetatorul ESA Erik Kuulkers, aceasta descoperire a fost posibila doar pentru ca mai multe telescoape terestre si orbitale au putut detecta simultan emisia de tip FRB, pe mai multe lungimi de unda din cadrul spectrului electromagnetic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fenomenul neobișnuit într-o țară din Est: Pământul înghite jumătate din orașe dintr-un motiv banal VIDEO
Fenomenul neobișnuit într-o țară din Est: Pământul înghite jumătate din orașe dintr-un motiv banal VIDEO
O echipă de oameni de știință care a făcut un amplu studiu publicat în revista Science din 18 aprilie 2024, a descoperit un fenomen alarmant neobișnuit care se produce într-un stat foarte...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#stiinta, #educatie, #cultura, #pamant, #emisie, #radio, #mister , #stiri cultura