O istorie a Parcului Herastrau

Miercuri, 16 Martie 2016, ora 15:05
13185 citiri
O istorie a Parcului Herastrau
Foto: bucurestiivechisinoi.ro

Perioada interbelica a ramas in istoria Bucurestiului ca o adevarata varsta de aur ce este acum reflectata in mii de pagini de jurnal, fotografii, picturi si filme. Marele Razboi trecuse, iar orasul capata acum noi forme, zgomote si arome. Viata avea un ritm nou, proaspat. Bucurestenii isi petreceau timpul plimbadu-se in gradinile de vara si in parcuri, erau la moda tangourile, romantele si melodiile populare romanesti.

Zona preferata pentru relaxare si plimbare din inima Bucurestiului inca din secolele trecute era Parcul Herastrau. Inca din 1800, lumea eleganta a Micului Paris se plimba pe malurile lacului Herastrau.

Incepand cu secolul XIX si pana in 1930, zona din jurul lacului a reprezentat un loc important de promenada si socializare pentru bucuresteni. Cu toate acestea, amenajarea propriu-zisa a parcului a inceput abia in anul 1936 cu ocazia expozitiei "Luna Bucurestilor".

In anul 1939, insusi nepotul celebrului scriitor Ion Creanga, Horia Creanga, a construit unul dintre cele mai faimoase si importante restaurante din Bucuresti si anume Restaurantul Pescarus.

Tot el este cel care a construit si Cinema Patria, Teatrul Giulesti si Halele Obor, fiind astazi considerat unul dintre cei mai importanti arhitecti ai perioadei interbelice.

Evident, amplasarea unui restaurant sau local intr-o zona frecventata de catre bucuresteni in plimbarile lor era de departe cea mai buna strategie. Asa a fost si in cazul restaurantului Pescarus, caci atmosfera sa romantica si promenada au reprezentat fundatia popularitatii acestui local.

Acest restaurant din Parcul Herastrau era unul notoriu, ce atragea oaspeti nu doar din Bucuresti, dar din intreaga tara.

In timp ce in Romania se statea la cozi pentru paine, la restaurantul Pescarus se gaseau Coca Cola, bere si tigari fine.

Restaurantul a reprezentat vreme indelungata un loc notoriu pentru petrecerile extravagante si luxoase ale Bucurestiului. Asadar, Pescarusul nu a fost doar un simplu restaurant cu terasa popular in Bucuresti, dar o reala atractie pentru oaspeti din intreaga tara.

Tot in perioada comunista, denumirea parcului a fost schimbata in Parcul V.I. Stalin. Numele nu era chiar nepotrivit, deoarece in parc se putea gasi o statuie reprezentandu-l pe insusi Stalin, statuie situata la intrarea dinspre actuala piata Charles de Gaulle. Aceasta statuie a fost insa schimbata ulterior cu una ce il reprezenta pe generalul francez, statuie ce a fost inaugurata cu ocazia Sommet-ului Francofoniei de la Bucuresti.

In anul 1936, atunci cand a fost infiintat parcul Herastrau, a fost infiintat si primul muzeu etnografic in aer liber din lume si anume Muzeul Satului. Sociologul Dimitrie Gusti si-a dorit ca aces muzeu sa fie asemeni unui sat-muzeu, o sinteza a tuturor satelor dn Romania. Insusi Carol al II-lea a participat la deschiderea oficiala a muzeului etnografic.

In acest fel, noul parc a ajuns sa cuprinda o bogata vegetatie arboricola formata din salcii, plopi, frasini, tei si artari. Acesti copaci incadrau atunci statui ale personajelor principale atat din cultura nationala, dar si ale personajelor marcante din cultura internationala.

Insula trandafirilor era viu colorata de ghirlande de trandafiri ce contrastau cu verticalitatea stalpilor de sustinere.

O statuie extrem de cunoscuta si apreciata din Parcul Herastrau este "Nimfa adormita" construita in 1906. Aceasta statuie face parte din ansamblul statuar "Grota" ce contine statuile a doi giganti si a unei fecioare.

Este ilustrata o legenda conform careia, undeva in muntii Bucegi, doi frati gemeni era indragostiti de aceeasi fata. Mama fratilor insa o pune pe fata sa aleaga intre cei doi frati insa, pentru ca aceasta nu putea alege, a spus: "Acela care ma va scoate din prapastie, acela sa-mi fie barbat". In caderea in prapastie, fata s-a tranformat in cascada Urlatoarea, iar cei doi tineri, in durerea lor, au devenit stanci de piatra.

O alta statuie din Parcul Herastrau construita in anul 1925 este "Hercule doborand centaurul". Dupa cum sugereaza si numele, aceasta sculptura reprezinta celebrul erou Hercule din mitologia greaca. Luptele cu centauri sunt printre cele mai cunoscute fapte de vitejie ale sale. Centaurii sunt creaturi din mitologia greaca ce intruchipeaza forma umana si animala, unite intr-o singura fiinta.

Abia in anul 1948 parcul a primit denumirea pe care o cunoastem si noi astazi: Parcul Herastrau si, abia in anul 1951, parcul a capatat forma pe care o stim astazi.

In cadrul parcului Herastrau au fost dezvoltate ulterior doua zone principale: o zona linistita dedicata odihnei si culturii si o zona dedicata petrecerii timpului liber intr-un stil activ, o zona a sporturilor si distractiilor. In timp, Parcul Herastrau a fost dotat cu retea de apa potabila si a fost conectat la reteaua electrica de iluminat public.

In anul 1995 in Parcul Herastrau a fost amenajat si un loc sportiv dedicat rollerilor. Aceasta zona din parc a capatat denumirea de Skate Park. Mai mult decat atat, in anul 1998 in cadrul parcului a fost adaugata, cu sustinerea Ambasadei Japoniei in Romania, Gradina Japoneza.

In prezent, Parcul Herastrau contine zona Expoflora ce este organizata pe 15 hectare, loc in care an de an sunt realizate aici diferite decoruri florare de o frumusete impresionanta. S-au costruit de asemenea si doua teatre: unul creat pentru copii si unul pentru adulti.

De asemenea, Parcul Herastrau contine acum si doua pavilioane pentru expozitii, biblioteci, umbrar dedicat lecturii sau sahului, debarcader, terenuri de sport, parc de distractii, un trenulet pentru plimbari, un hotel, terase, restaurante si cafenele.

Mai mult decat atat, Parcul Herastrau comemoreaza personaje importante si din Popular Culture. In 2010 a fost inaugurata aleea intitulata "Michael Jackson", ce calauzeste vizitatorii catre Arcul de Triumf. Vizitatorii pot vedea de asemenea si o placa comemorativa MJ inaugurata in ziua in care Regele Muzicii Pop ar fi implinit varsta de 51 de ani.

Tot in Parcul Herastrau exista si o zona rezidentiala speciala reprezentata de Palatul Elisabeta si Muzeul Satului, muzeu ce gazduieste extrem de des evenimente si expozitii cu tema populara.

In acest moment, Parcul Herastrau este cel mai mare parc din Bucuresti si, mai mult decat atat, este cel mai mare parc in interiorul unui oras din Europa. El este un loc preferat de locuitorii capitalei datorita numeroaselor zone de plimbare, distractie, activitati nautice, sport si evenimente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Parcul Herastrau, #Restaurant Pescarus , #documentar