Nu rata Festivalul Flamenco, daca vizitezi Spania in septembrie

Colaborator: Victor Pitigoi
Duminica, 08 Septembrie 2013, ora 08:35 6785 citiri
Foto: Fan Pop

Putina lume a auzit la noi despre flamenco, dar UNESCO a decis in 2010 includerea acestei manifestari de dans spaniol in Patrimoniul Mondial, dupa ce in 1980 Spania reusise sa organizeze un Festival Flamenco, tinut de atunci cu regularitate din doi in doi ani, in luna septembrie.

Flamenco este mai curand un stil muzical si coregrafic popular, decat un dans. El se poate considera parintele unor slagare de notorietate mondiala mult mai rasunatoare, adesea datorita atractiei irezistibile spre tot ce pare exotic, dar si starurilor vremii care au excelat pe scene si pe ecrane, reprezentandu-l.

Melodie incitanta si costumatie provocatoare

Cunoscatorii sustin ca flamengo a stat la baza a 22 de forme diferite de slagare dansante, dintre care multe au capatat renume mondial: tangoul spaniol, rumba, seguidilla si altele.

Dreptul de paternitate asupra dansului il pretinde regiunea din sudul extrem al Spaniei, Andaluzia, si in mod special capitala acesteia, Sevilla. Cu toate acestea, alte doua regiuni spaniole, Extremadura si Murcia, au aceleasi pretentii.

Daca asupra originii dansului ca locatie sunt unele confuzii, originile structurii muzical-coregrafice sunt mai sigure, desi destul de complicate. Specialistii au recunoscut in ele elemente musulmane, respectiv traditii maure, elemente evreiesti, crestine pe fond andaluz si tiganesti (in acea vreme nu se vorbea de rromi).

Este greu sa spui daca forta de atractie a acestui dans sta in ritmul dracesc si melodia incitanta sau in costumatia provocatoare a dansatoarei: rochie de un rosu strident, de obicei mulata pana la talie si evazata larg de la talie in jos, pana la calcaie. Fireste, rotirea faldurilor fustei la miscarea piruetei facea deliciul privitorului.

Dupa unii autori, faimosul dans de mai tarziu, devenit brandul cabaretului parizian Moulin Rouge, s-ar fi inspirat atat din ritmurile flamengo, cat si din forma sau culoarea costumatiei.

De fapt, nu e vorba de o moda strict pariziana. Stilul de la Moulin Rouge a cuprins rapid intreaga Europa, invadata de balerine si de jupele lor rosii, centrifugate pe scena.

Chiar si in Bucuresti, gradina Iunion pusese ceva dansatoare frantuzoace, ca sa atraga negustorimea spre comediile nemtesti ale lui Ionescu, de care se ferea gelosul jupan Dumitrache.

Tezaur folcloric la rang academic

Totusi, pana pe la mijlocul secolului trecut, desi tangoul si rumba cucerisera deja lumea, de flamenco nu auzisera prea multi, iar cei care stiau ceva, il socoteau de-a dreptul vulgar. Intamplator, publicarea Enciclopediei Flamenco la Paris a atras brusc atentia in 1956, atunci cand aceasta a fost distinsa cu premiul Charles Cros.

Flamenco a iesit brusc din anonimat. Astazi, Spania a reusit sa-si puna in valoare acest tezaur din folclor, ridicat intre timp la rang academic, intrucat flamenco este introdus in programul mai multor institutii universitare de arta.

Festivalul Flamenco, organizat cum spuneam la fiecare doi ani in Spania, atrage de fiecare data cunoscatori, turisti, simpli curiosi sau interpreti de seama, informeaza Infoniac.ru.

Daca tangoul sau rumba au cunoscut o glorie efemera, batranul flamenco, cel care le-a inspirat pe amandoua, se pare ca traieste o a doua tinerete, daca nu cumva este chiar aceeasi tinerete initiala si neintrerupta, cu care s-a lansat, probabil prin secolul XV.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News