Nou succes al lui Mungiu: "Dupa dealuri", marele premiu la Festivalul de la Haifa

Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 12:33
2248 citiri
Nou succes al lui Mungiu: "Dupa dealuri", marele premiu la Festivalul de la Haifa
Foto: Arhiva

Filmul "Dupa dealuri", in regia lui Cristian Mungiu, a castigat, la sfarsitul saptamanii trecute, Marele Premiu al sectiunii Filmmakers of Tomorrow - FEDEORA, la Festivalul International de Film de la Haifa, a anuntat miercuri Voodoo Films printr-un comunicat.

Trofeul este acordat de un juriu desemnat de Federatia Criticilor de Film din Europa si Zona Mediteraneana - FEDEORA.

Premiul castigat la Festivalul de la Haifa se adauga sirului de premii obtinute de film, incepand cu cel pentru scenariu si dublul trofeu de interpretare, acordat actritelor Cosmina Stratan si Cristina Flutur la Cannes. Pelicula a fost desemnata Cel mai bun film la Festivalul de Film de la Vukovar (Croatia) si la Herceg Novi (Muntenegru).

Filmul scris si regizat de Cristian Mungiu si inspirat de romanele nonfictionale ale Tatianei Niculescu Bran starneste atat interesul criticii si presei de profil, cat si pe cel al publicului, proiectiile de la Haifa, Hamburg, BFI London Film Festival si New York Film Festival fiind sold-out cu cateva zile inainte de rulare.

"Dupa dealuri" a avut parte de o avanpremiera speciala si la Paris, la finalul lunii septembrie, la invitatia Societe Civile des Auteurs Realisateurs.

Filmul este proiectat zilele acestea si in Coreea de Sud, la Festivalul International de Film de la Pusan (4-13 octombrie), cel mai mare eveniment de gen de pe continentul asiatic, ajuns la a 17-a editie. Pelicula ruleaza in sectiunea World Cinema, alaturi de alte cateva filme multipremiate in festivaluri. Supranumit "Cannes-ul Asiei", festivalul de la Pusan aduna cele mai importante titluri lansate in anul respectiv si reuneste cei mai mari producatori de film. Audienta generata de festival ajunge la 200.000.

Si londonezii vor vedea propunerea Romaniei la Oscar, intre 10 si 21 octombrie, la cea de-a 56-a editie a Festivalului International de Film de la Londra, cel mai prestigios si longeviv festival din Marea Britanie. Proiectiile sunt deja sold-out, Cristian Mungiu urmand sa se intalneasca cu publicul si cu presa britanica.

Toata luna octombrie, filmele regizate de Cristian Mungiu ruleaza si la Bruxelles, in cadrul unei retrospective initiate de regizorii Jean-Pierre si Luc Dardenne. Pe 16 octombrie, in avanpremiera, va fi proiectat si "Dupa dealuri", in prezenta fratilor Dardenne - coproducatori ai filmului, prin Les Films du Fleuve -, a lui Cristian Mungiu si a actritelor Cosmina Stratan si Cristina Flutur. Din 21 noiembrie, pelicula va rula in cinematografele din Belgia si Luxemburg iar din 22 noiembrie, in Olanda.

"Dupa dealuri" are deja distribuitori in peste 35 de tari. Dupa ce a rulat in avanpremiera la Vaslui si Campina, la finalul lunii septembrie, filmul intra in cinematografele din Romania pe 26 octombrie. Avanpremiera bucuresteana este programata in cadrul evenimentului Les Films de Cannes a Bucarest, pe 25 octombrie.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Mungiu castigat festival Haifa, #Dupa dealuri premiu Haifa, #Mungiu regizor Dupa Dealuri , #festival film