Nobelul pentru Pace a fost castigat de ICAN, un ONG care face campanie impotriva armelor nucleare

Vineri, 06 Octombrie 2017, ora 12:12
7972 citiri
Nobelul pentru Pace a fost castigat de ICAN, un ONG care face campanie impotriva armelor nucleare
Foto: Twitter/The Nobel Prize

Organizatia non-guvernamentala Campania Internationala pentru Abolirea Armelor Nucleare (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, ICAN) a castigat Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2017, a anuntat vineri Comitetul Nobel.

Comitetul a motivat alegerea afirmand ca e vorba despre o "recunoastere a consecintelor catastrofale asupra oamenilor ale folosirii armelor nucleare", informeaza The Guardian.

"Este o mare onoare sa primim Premiul Nobel pentru Pace 2017 ca recunoastere a rolului nostru in obtinerea Tratatului de interzicere a armelor nucleare. Acest acord istoric, adoptat la 7 iulie cu sustinerea a 122 de state, ofera o alternativa puternica si extrem de necesara la o lume in care amenintarile cu distrugerile in masa sunt lasate sa prevaleze si, intr-adevar, ele escaladeaza", a scris ICAN pe pagina sa de Facebook imediat dupa anuntul facut de Comitetul Nobel.

Iata momentul anuntarii premiului:

Bursa zvonurilor ii dadea drept castigatori pe Mohammad Javad Zarif, ministrul de Externe din Iran, si pe Federica Mogherini, sefa diplomatiei europene.

Insa a castigat ICAN, o coalitie de organizatii civice infiintata in 2007, cu sediul la Geneva, care lucreaza cu 468 de organizatii din 101 tari. ICAN promoveaza la nivel global aderarea si aplicarea integrala a Tratatului de interzicere a armelor nucleare. De altfel, a ajutat la aparitia acestui tratat.

Inainte de a castiga acest premiu, Beatrice Fihn, presedintele organizatiei, anuntase ca treaba ONG-ului se va termina atunci cand armele nucleare vor disparea. Despre duelul verbal dintre Washington si Phenian, aceasta spunea ca e un semnal de alarma, un semnal ca lumea trebuie dezarmata de cele aproximativ 15.000 de arme nucleare.

"Armele nucleare au potentialul de a aduce sfarsitul lumii. Atata vreme cat exista, riscul este prezent", a mai spus Fihn, afirmand ca norocul nu poate tine la infinit.

Bugetul anual al ONG-ului este un milion de dolari si este finantat din donatii private, dar si de UE, pe de o parte, sau tari ca Norvegia, Elvetia, Germania sau Vatican.

"Cu cat mai multe tari se implica in eradicarea armelor nucleare si opinia publica se schimba, intelegand ca este inacceptabil, cu atat va fi mai greu pentru tarile care detin arme nucleare sa justifice acest lucru", a declarat Fihn pentru AFP.

Dupa anuntarea Premiului Nobel pentru Pace, site-ul ONG-ului a cazut.

Anul trecut, premiul a fost castigat de presedintele columbian, Juan Manuel Santos, pentru munca depusa de el pentru a aduce pacea in tara sa.

De la inceputul acestei saptamani au fost anuntate Nobelul pentru Medicina, pentru Fizica, Chimie si Literatura.

Premiul Nobel pentru Economie va fi atribuit saptamana viitoare, pe 9 octombrie.

Fundatia Nobel a anuntat saptamana trecuta ca recompensa financiara pe care o vor primi laureatii de anul acesta va fi cu un milion de coroane suedeze mai mare fata de suma de anul trecut. Astfel, fiecare premiu Nobel din 2017 va fi insotit de un cec de 9 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

Potrivit traditiei, premiile Nobel vor fi inmanate ca in fiecare an in timpul unui banchet oficial ce va avea loc pe 10 decembrie, data la care se comemoreaza moartea lui Alfred Nobel.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Nobel pace 2017 , #Nobel