Cineastul Nae Caranfil, recompensat cu Premiul de Excelenta la TIFF 2021. "Nu sunt parintele TIFF-ului, dar un fel de unchi tot mi se pare ca-i sunt"

Joi, 25 Martie 2021, ora 02:00
3634 citiri
Cineastul Nae Caranfil, recompensat cu Premiul de Excelenta la TIFF 2021. "Nu sunt parintele TIFF-ului, dar un fel de unchi tot mi se pare ca-i sunt"
Nae Caranfil a regizat mai multe pelicule celebre FOTO Facebook/ CINEMARATON

Nae Caranfil, unul dintre cei mai iubiti regizori romani si un oaspete drag al Festivalului International de Film Transilvania, va fi distins cu Premiul de Excelenta la cea de-a 20-a editie.

Cineastul este parte a istoriei TIFF, inca de la prima editie, iar cel mai recent film al sau, comedia "6,9 pe scara Richter", a deschis festivalul in 2016.

La TIFF 2021, in onoarea sa, va fi proiectat lungmetrajul sau de debut, "E pericoloso sporgersi", restaurat recent in format 4K.

VIDEO Regizorul Alexander Nanau a refuzat o medalie din partea statului Roman. Ce spune Ministerul Culturii despre acest gest

"Nu sunt parintele TIFF-ului - nici n-as fi avut cum! - dar un fel de unchi tot mi se pare ca-i sunt. Am participat la botezul lui in 2002, cu << Filantropica >>; am sacrificat somnul catorva sute de oameni prin avanpremiera in miez de noapte a lui << Restul e tacere >>, in 2007; am testat << Closer to the Moon >> ca work in progress in 2013; am sarbatorit 20 de ani de la debutul meu cu << E pericoloso sporgersi >> cam tot atunci; in fine, am inaugurat editia din 2016 in Piata Unirii cu << 6,9 pe scara Richter >> ...", spune regizorul intr-un mesaj transmis echipei TIFF.

Cunoscut regizor basarabean, despre victoria Maiei Sandu: "Fara alegeri anticipate, in Republica Moldova nu se va schimba mai nimic"

El a continuat: "Practic, am insotit festivalul de la primele gangureli si primii pasi pana, iata, dupa majorat! Cu cat crestea in inaltime si greutate de la an la an, cu atat camerele de hotel in care eram repartizat se faceau mai mici. Caci Clujul devenea treptat neincapator pentru anvergura evenimentului. La primele editii ma afisam regal la proiectii, fara macar sa-mi atarn badge-ul de gat; la ultimele, nu ma mai descurcam nici cu el lipit pe frunte! E frumos sa observi indeaproape cum se dezvolta si se implineste o fiinta vie, caci asta a fost TIFF-ul pentru mine in toti acesti ani; si in continuare, fiecare sfarsit de primavara ma gaseste frematand in asteptarea reintalnirii cu << nepotelul meu favorit >> ".

In 2008, Nae Caranfil a regizat si unul dintre cele mai populare spoturi oficiale din istoria festivalului.

Filmele lui Nae Caranfil (n. 1960) au castigat premii si au avut succes la public. A debutat in 1993, cu "E pericoloso sporgersi", in sectiunea Quinzaine des Realisateurs la Cannes, a continuat cu "Asfalt Tango" (1995), o comedie cu Charlotte Rampling, cu "Dolce far niente" (1998), cu Giancarlo Giannini, Francois Cluzet si Marguerita Buy in distributie, selectat la Karlovy Vary. "Filantropica" (2002), un mare succes de public si de critica, a fost urmat de filmul de epoca "Restul e tacere" (2007), premiat cu noua trofee Gopo si propus de Romania pentru o nominalizare la Oscar. In 2014, in "Closer to the Moon", Caranfil a adus impreuna pe ecran vedete ca Vera Farmiga, Mark Strong si Harry Lloyd, iar doi ani mai tarziu a lansat musicalul "6,9 pe scara Richter", pentru care a compus si muzica, si versurile.

TIFF va marca 20 de ani de existenta intre 23 iulie si 1 august 2021, la Cluj-Napoca. In program vor fi incluse filme in premiera, invitati si evenimente care vor puncta momente memorabile din cele doua decenii de festival. Proiectiile vor avea loc in aer liber, in spatiile folosite de anul trecut, dar si in interior, daca o va permite contextul sanitar, respectand toate masurile de siguranta.

Festivalul International de Film Transilvania este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociatia Festivalul de Film Transilvania.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Nae Caranfil, #TIFF, #premiu , #festival film