Mungiu, in competitia oficiala a Festivalului de Film de la Cannes 2012

Joi, 19 Aprilie 2012, ora 16:05
1556 citiri
Mungiu, in competitia oficiala a Festivalului de Film de la Cannes 2012
Foto: Arhiva

Cristian Mungiu este scenaristul si regizorul filmului "Dupa dealuri/ Beyond the Hills", inscris la concursul de proiecte cinematografice organizat de Centrul National al Cinematografiei in septembrie anul trecut, cu titlul "Provizoriu".

Pelicula marcheaza revenirea regizorului roman in competitia oficiala a Festivalului de la Cannes, la cinci ani dupa premiul Palme d'Or obtinut cu drama "4 luni, 3 saptamani si 2 zile".

"Dupa dealuri" este scris si regizat de Cristian Mungiu, inspirat de romanele non-fictionale ale Tatianei Niculescu-Bran. Imaginea este semnata de Oleg Mutu, rolurile principale fiind interpretate de doua actrite iesence debutante in film, Cosmina Stratan (Voichita) si Cristina Flutur (Alina), secondate de Valeriu Andriuta (parintele) si Dana Tapalaga (maica stareta).

Filmul spune povestea a doua fete care au crescut impreuna si care se reintalnesc dupa cativa ani de despartire. Alina se intoarce din Germania sa o ia cu ea pe Voichita, prietena ei din copilarie, fata de care se simte inca foarte atasata. Voichita si-a gasit insa calea in credinta, iar maicile printre care traieste la manastire tin locul familiei pe care nu a avut-o niciodata. Alina lupta cu toate puterile sa recastige afectiunea Voichitei, facandu-i pe cei din jur sa se intrebe de unde vine forta care o anima. Repetitiile si filmarile au avut loc in iarna acestui an, la Campina si Bucuresti.

"Dupa dealuri" este produs de Mobra Films si coprodus de Why Not Productions (Franta), Les Films du Fleuve (Belgia), casa fratilor Jean-Pierre si Luc Dardenne, France 3 Cinema si Mandragora Movies (Romania). Filmul a fost realizat cu participarea Canal+, France Televisions, Cine+ si Wild Bunch (Franta), cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si cu contributia Eurimages si Centre National du Cinema et de l'Image Animee (Franta).

Vanzarile internationale sunt gestionate de Wild Bunch, iar drepturile de distributie pentru Statele Unite au fost achizitionate de Sundance Selects, o divizie a IFC Films. In Romania, filmul va fi distribuit de Voodoo Films.

Mungiu s-a remarcat cu filmul "Occident", in 2002, iar dupa primirea distinctiei de pe Croazeta, el a produs si a participat la realizarea filmului colectiv "Amintiri din Epoca de Aur" ( I - "Tovarasi, frumoasa e viata!" si II: "Dragoste in timpul liber") in 2009.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Mungiu competitie Cannes, #Festival Cannes 2012 Mungiu , #festival film