Ministerul Culturii vrea trei traditii romanesti in patrimoniul UNESCO

Joi, 29 Martie 2012, ora 17:22 3997 citiri
Foto: salvator.ro

Ministerul Culturii vrea sa introduca in patrimoniul UNESCO colindatul de ceata barbateasca in Romania si Republica Moldova, pelerinajul de la Sumuleu-Ciuc si pelerinajul de la Manastirea Moisei, de praznicul Adormirii Maicii Domnului.

Kelemen Hunor a semnat documentele prin care Romania a inaintat catre Secretariatul Conventiei UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial dosarele pentru candidatura celor trei obiceiuri la includerea pe lista patrimoniului imaterial, potrivit B1 TV.

Demersul se inscrie in efortul Ministerului de intensificare a conectarii Romaniei la schimburile culturale mondiale si a prezentei active a tarii noastre in forurile culturale internationale.

Conform Telegraful, colindatul in ceata barbateasca este un obicei vechi in cultura romaneasca.

Toti membrii societatii iau parte la aceasta datina, avand un rol bine stabilit. Obiceiul cultiva disciplina in randul flacailor din ceata, ii obliga sa-si asume responsabilitati colective, contribuie la modelarea comportamentului lor in spirit civic.

Inceputurile pelerinajului de la Sumuleu-Ciuc dateaza din secolul al XV-lea, cand papa Eugeniu al IV-lea aproba, in anul 1444, un pelerinaj de donatie pentru terminarea bisericii in constructie.

Mai tarziu, pelerinajul s-a datorat statuii facatoare de minuni. In sambata de Rusalii vin pelerinii din toate colturile lumii. Si tot aici are loc, in luna iulie, "Intalnirea celor 1.000 de fete secui".

In fiecare an, cu prilejul praznicului Adormirii Maicii Domnului, mii de credinciosi, imbracati in costume populare, pornesc spre Manastirea Moisei. Condusi de preotul din sat, pelerinii pornesc pe jos, catre lacasul sfant. Ajunsi la manastire, ei vegheaza si canta toata noaptea din ajunul praznicului.

Romania este inclusa in patrimoniul UNESCO din 2005 cu ritualul Calusului si din 2009 cu Doina.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News