Ministerul Culturii: In prima faza se vor deschide muzeele in aer liber. Managerii celorlalte muzee au mai cerut timp

Joi, 14 Mai 2020, ora 19:49
3958 citiri
Ministerul Culturii: In prima faza se vor deschide muzeele in aer liber. Managerii celorlalte muzee au mai cerut timp
Foto: Arhiva Ziare.com

Secretarul de stat in Ministerul Culturii Liviu Bratescu sustine ca in prima faza vor fi deschise doar muzeele in aer liber, in timp ce unitatile muzeale care functioneaza in spatii inchise vor fi redeschise ulterior publicului.

Liviu Bratescu a declarat ca muzeele care functioneaza in aer liber vor fi deschise "cat mai repede posibil", el dand ca exemplu Muzeul Satului (foto) sau Muzeul Bran.

"Am gandit ca deschiderea muzeelor in aer liber, cum ar fi Muzeul Satului sau Muzeul Bran, sa aiba loc cat mai repede, eventual la finalul acestei saptamani. Celelalte muzee ne-au transmis dorinta de a le mai lasa ceva timp si intelegem aceasta preocupare a managerilor. Ideea de a stabili de la nivel central un plan care sa fie aplicat automat nu este posibila. Nu este vorba aici de mutarea responsabilitatii pe managerul unitatii respective. Dar sunt situatii in care cei care conduc o institutie de spectacol sau un muzeu cunosc mai bine lucrurile. Este vorba de cai de acces, de spatii", a afirmat secretarul de stat in Ministerul Culturii, Liviu Bratescu.

Cat priveste reluarea spectacolelor sau a festivalurilor, Liviu Bratescu a spus ca "pentru Guvern ar fi foarte simplu si eficient din punct de vedere electoral sa ridice toate restrictiile", dar ca acest lucru nu este posibil.

"Ar fi simplu sa deschidem imediat institutiile de spectacol, nu doar muzeele sau librariile si sa lasam festivalurile sa se desfasoare conform calendarului stabilit. Probabil ca, in prima faza, foarte multa ne-ar fi apreciat si ne-ar fi aplaudat ca repornesc motoarele si in zona culturala. Dar preocuparea noastra este starea de sanatate a oamenilor, evident cu identificarea unor mecanisme de protectie financiara", a afirmat Liviu Bratescu.

Citeste mai multe despre Actrita Oana Pellea ii scrie lui Iohannis: Nu ne dorim sa ne intretineti, dar va rog sa ne sustineti cu masuri foarte clare.

Secretarul de stat in Ministerul Culturii a recunoscut ca exista o presiune zilnica asupra Guvernului pentru redeschiderea activitatilor in domeniul cultural.

"Azi e greu de facut o prognoza si sa spunem cand ne vom intoarce in salile de spectacol. Pentru noi fiecare loc de munca din domeniul creatiei culturale este important. Cerem intelegere, pentru ca masurile pentru combaterea pandemiei sunt luate si in functie de modul cum evolueaza aceasta criza.

Avem in vedere desfasurarea unor evenimente in aer liber, apoi posibilitatea spre exemplu ca salile sa permita accesul doar pentru 50 de persoane. Dorim deschiderea institutiilor de spectacole. Si in Europa este aceeasi situatie dificila, se amana spectacolele peste tot. Prudenta trebuie sa caracterizeze fiecare decizie guvernamentala", a mai spus secretarul de stat Liviu Bratescu.

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#redeschidere muzee COVID 19, #festivaluri coronavirus 2020 , #muzee