Ministerul Culturii a depus Dosarul Rosia Montana la UNESCO

Joi, 05 Ianuarie 2017, ora 17:32 3331 citiri
Foto: Facebook/Rosia Montana in Unesco

Ministerul Culturii a anuntat ca a trimis miercuri la UNESCO dosarul "Peisajul Cultural Minier Rosia Montana".

"Depunerea dosarului pentru inscrierea in Patrimoniul Mondial a fost facuta cu asumarea ministrului Culturii, Corina Suteu, dupa informarea si consultarea premierului Dacian Ciolos si cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe", se arata pe site-ul ministerului.

Conform sursei, "depunerea dosarului Rosia Montana la UNESCO finalizeaza un proces inceput inca din 2011 si continuat in mandatul Guvernului condus de Dacian Ciolos".

"Corina Suteu isi manifesta speranta ca ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, va sustine si va duce mai departe in cele mai bune conditii acest demers", se mai arata pe site.

Decizia finala privind includerea in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a Rosiei Montane apartine exclusiv Comitetului Patrimoniului Mondial, in baza evaluarii dosarului depus.

Ce urmeaza?

Potrivit calendarului fixat, in perioada februarie - august va avea loc evaluarea tehnica a dosarului, in septembrie este programata vizita de evaluare pe teren, iar in iulie anul viitor va fi facuta o analiza in Comitetul Patrimoniului Mondial si va fi prezentata o decizie privind inscrierea in Lista UNESCO.

In prezent, Romania este prezenta cu mai multe obiective in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Bisericile cu pictura exterioara din Moldova, Manastirea Horezu, Satele cu biserici fortificate din Transilvania, Cetatile dacice din Muntii Orastiei, Centrul istoric al Sighisoarei, Bisericile de lemn din Maramures, dar si Delta Dunarii.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News