Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Mariana Nicolesco - Diva Divina, despre viata pe cele mai mari scene din lume - Interviu

Marti, 09 Iulie 2013, ora 07:45
3871 citiri
Mariana Nicolesco - Diva Divina, despre viata pe cele mai mari scene din lume - Interviu
Foto: Mariana Nicolesco

Mariana Nicolesco a primit de curand medalia UNESCO pentru recunoasterea eforturilor pe care le depune pentru promovarea valorilor educatiei, pentru sustinerea culturii si pentru angajamentul sau in favoarea creatiei artistice.

Cu toate ca a strans in palmares numeroase premii si distinctii, marea soprana nu are unul preferat, ci pe toate le considera importante, dupa cum a declarat in cadrul unui interviu acordat Ziare.com.

Mariana Nicolesco este una dintre romancele care ne fac cinste peste hotare, fiind numita Regina della Scala, Regina del Belcanto in Italia si Diva Divina in America.

"Cu emotie ii multumim Marianei Nicolesco pentru tot ce reprezinta in muzica si pentru a ne fi amintit tuturor sacralitatea vocii, primul instrument de comunicare al fiintei umane", a spus la un moment dat Jean-Michel Jarre.

Acum, celebra soprana pregateste editia 2013 a Cursurilor de Maiestrie Artistica, Master Classes, ce va avea loc la Braila, intre 29 iulie si 4 august, si la care s-au inscris deja zeci de tinere talente din mai multe tari si continente.

Titlul de Ambasador Onorific nu este cel dintai cu care va onoreaza Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura...

Intr-adevar, cu un numar de ani in urma, Federico Mayor, Director General UNESCO, imi facea onoarea de a-mi remite "Medalia UNESCO pentru Merite Artistice". Splendida recunoastere pentru performantele mele pe scenele marilor teatre de opera ale lumii.

Iar succesorul sau, Koichiro Matsuura, avea, la randul sau, sa ma numeasca "Artist UNESCO pentru Pace", titlu de inalta semnificatie pentru cel chemat, prin propria vocatie, sa participe la armonia lumii.

Pe langa inaltele distinctii acordate de UNESCO, sunteti primul Doctor in Arta din Romania, Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca si Membru de Onoare al Academiei Romane. Ati fost decorata cu Ordinul Steaua Romaniei in grad de Mare Cruce, cu Ordinul francez al Artelor si Literelor, in grad de Ofiter, si cu Ordinul Steaua Solidaritatii Italiene in grad de Comandor. De care dintre aceste distinctii va simtiti mai mandra?

Toate ma onoreaza si pe toate le consider de o mare importanta in panoplia mijloacelor mele in demersurile pe care le fac in favoarea tinerei generatii si in numele artei cantului.

Ati cucerit practic toate marile scene de opera ale lumii. Ati avut si mai aveti emotii?

E un fagas cu totul special al trairii acela pe care-l parcurge artistul liric inainte de-a intra in scena. Asta corespunde cu o stare de euforie latenta si totodata cu o mare concentrare.

Imi amintesc ca traversand Piazza del Duomo si Galleria Vittorio Emmanuele in drum spre Teatrul alla Scala, inaintea spectacolelor, sotul meu, Radu Varia, observa de fiecare data ca aveam mainile reci. Era singura manifestare exterioara a acelei stari speciale.

Emotii, in sensul de "temeri", am insa clipa de clipa pentru tinerii mei prieteni la fiecare manifestare a acestora in fata publicului, ceea ce in cariera mea nu am avut niciodata.

Mariana Nicolesco, medaliata de UNESCO pentru merite deosebite

In ce tara v-ati simtit cel mai bine primita?

Numita "Regina della Scala", "Regina del Belcanto" in Italia, "Diva Divina" in America si asa mai departe, cum as putea sa aleg? Ramane insa de neuitat pentru mine prima intalnire cu publicul romanesc la Ateneul Romam, in 1991, coplesitoare prin intensitatea trairii si bucuria de a impartasi valori supreme ale artei cantului. La fel, toate celelalte intalniri cu publicul din tara natala, la Bucuresti, ca si la Braila de pilda.

Ce sfat i-ati da unui copil care v-ar spune ca atunci cand va creste ar dori sa fie ca dvs?

I-as dori, cat se poate de amical, sa devina "el insusi", la cel mai inalt nivel al potentialului pe care va descoperi ca-l are. Nu exista pentru nimeni alta cale de realizare. E calea de la care, personal, nu m-am abatut niciodata.

Cariera lirica in marile teatre de opera presupune calatorii frecvente, uneori istovitoare, de la un capat la altul al lumii...

Tot ce am facut, dintotdeauna, am facut cu o mare bucurie, inclusiv calatoriile. N-am resimtit niciodata altceva decat incantare, descoperind frumuseti inimaginabile ale naturii, atunci cand, dupa spectacolele de la Seattle poposeam in Hawaii, dupa cele de la Pretoria in jungla sud-africana de la Mala-Mala, dupa cele de la Tokio in Bali, dupa cele de la Caracas in imparatia nisipurilor roz de pe malurile Orinoco-ului.

Alteori aveam revelatia unor vestigii fabuloase ale culturii, zburand de la Rio de Janeiro la Salvador de Bahia sau de la Houston la poalele piramidelor mexicane. Un loc aparte in amintirile mele il reprezinta India, cu imensa ei frumusete, leaganul de civilizatie cu care nimic nu se poate compara.

Si apoi Ierusalimul, cu Sfantul Mormant, Orasul Sfant, unde am cantat in premiera mondiala capodopera lui Krzysztof Penderecki Seven Gates of Jerusalem, celebrand 3.000 de ani de existenta ai acestuia.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Mariana Nicolesco soprana, #Mariana Nicolesco cariera, #Mariana Nicolesco medalie UNESCO, #Mariana Nicolesco premii, #Mariana Nicolesco interviu , #UNESCO