Manuscrisele lui Cioran vor fi donate Academiei Romane (Video)

Marti, 12 Aprilie 2011, ora 12:08 1756 citiri

Manuscrisele lui Emil Cioran, cumparate de omul de afaceri George Brailoiu, vor fi donate Academiei Romane.

Omul de afaceri a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca manuscrisele vor fi donate Academiei Romane si a adaugat ca a fost contactat de mai multe institutii, in vederea donarii, dupa ce a cumparat manuscrisele.

Celelalte institutii la care puteau fi donate manuscrisele au fost Biblioteca Centrala Universitara si Biblioteca Astra din Sibiu. La conferinta de presa au fost prezenti academicianul Florin Filip, dar si Eugen Simion. Acesta din urma a declarat ca decizia de a dona manuscrisele este una "istorica".

Omul de afaceri care l-a "salvat" pe Cioran: O sa pastrez fotocopii

"Era totusi un gest pe care noi il asteptam, si cand ne-ati raspuns la telefon de la Chisinau, m-am bucurat pentru ca aveam ocazia sa va explic de ce. La Biblioteca Academiei Romane se gaseau 11 milioane de documente romanesti. Directorul m-a corectat ca intre timp a crescut la 14 milioane numarul de documente ale natiei noastre.

Alaturi de manuscrisele lui Eminescu, Cosbuc (n.r. Mihai Eminescu, George Cosbuc) si atator scriitori importanti vor fi de acum inainte si manuscrisele lui Emil Cioran", a declarat Eugen Simion.

Criticul literar l-a felicitat pe omul de afaceri si a declarat ca spera ca acest gest sa fie o inspiratie si pentru alti oameni de afaceri, care inteleg ca "o tara fara cultura va fi o tara care va disparea de pe harta".

Un roman a cumparat manuscrisele lui Cioran cu peste 400.000 de euro

Biblioteca Central Universitara, care a participat la licitatie, nu a reusit sa cumpere niciun document.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com