Malkovich, la Festivalul Enescu: Teatrul este o entitate vie

Marti, 10 Septembrie 2013, ora 12:01
1410 citiri
Malkovich, la Festivalul Enescu: Teatrul este o entitate vie
Foto: Huffington Post

Actorul american John Malkovich, care a interpretat rolul naratorului in productia "The Infernal Comedy. Confessions of a Serial Killer", pusa in scena, luni, la Ateneul Roman din Capitala, a declarat dupa reprezentatie ca acest spectacol i-a permis sa experimenteze, sa ramana "curios si proaspat".

"Fiecare reprezentatie este diferita, pentru ca teatrul este o entitate vie, care traieste etern. Asadar, eu am facut opera cu 26 de cantareti si fiecare dintre ei este diferit, interpretarile sunt diferite si publicul este diferit de fiecare data.

A fost un spectacol frumos si un public minunat", a declarat John Malkovich intr-o conferinta care a avut loc luni seara, la Ateneul Roman din Capitala, dupa spectacolul "The Infernal Comedy. Confessions of a Serial Killer", sustinut in cadrul Festivalului International "George Enescu".

John Malkovich pentru prima oara in Romania, la Festivalul George Enescu

Intrebat daca ii place opera, Malkovich a raspuns: "Cred ca muzica aceasta este atat de puternica (..) Cred ca Michael (Sturminger, regizorul spectacolului, n.r.) si Martin (Haselbock, dirijorul orchestrei, n.r.) au facut o treaba excelenta si au facut un spectacol compact si interesant, avand o muzica fantastica, ce se potriveste piesei".

Pe de alta parte, celebrul actor a declarat ca multi dintre instrumentistii orchestrei - membrii Orchester Wiener Akademie - i-au spus ca felul in care joaca el influenteaza modul in care ei canta, Malkovich afirmand ca este valabil si reversul.

Vorbind despre personajul pe care il interpreteaza, Jack cel intors din morti, gata sa isi povesteasca viata, Malkovich a afirmat ca acesta este o persoana careia ii place si devine entuziasta la durerea pe care o provoaca.

Totodata, celebrul actor a spus ca nu simte ca ceva l-a schimbat in vreun fel de la inceputul acestui proiect: "Am ramas doar curios si deschis lumii si asta m-a lasat sa experimentez ceva ce colegii mei, prietenii mei nu au putut intelege, dar astfel cresti si ramai proaspat. Nu cred ca as fi putut face asta cand eram tanar, dar tot ceea ce faci reprezinta experienta acumulata de-a lungul anilor. Asadar, cu cat ai mai mult, cu cat ai oportunitatea de a avea mai mult si cu cat profiti de acea oportunitate, cu atat este mai bine pentru tine".

El a adaugat ca dupa acest turneu are nevoie de o pauza, explicand ca, atunci cand calatoreste in intreaga lume, fiind celebru, este un adevarat cosmar.

Malkovich, suparat ca este fotografiat

"Acum este plin de paparazzi (...) Cand am parasit Teatrul din Lisabona, eu si Michael am iesit sa fumam o tigara si sa discutam despre ce vom face, ce ar fi trebuit sa facem si a trebuit sa ne oprim la poze. Multe, multe, multe poze. Este extrem de nepoliticos si agresiv. Dar acum toti sunt paparazzi. Lumea imi spune ca sunt faimos. Si ce? Nu pot fuma o tigara sau sa dau un telefon sau sa-mi repet textul? Sau sa am o viata? Nu, pentru ca trebuie sa fac o poza", a spus Malkovich.

Pe de alta parte, el a recunoscut ca este o oportunitate sa joace alaturi de Orchester Wiener Akademie, Michael Sturminger si de Martin Haselbock, adaugand: "Daca nu esti faimos, nu ai putea face asta, nu pentru ca nu ai fi destul de bun, dar asa se invarte lumea".

La inceputul conferintei de presa, dirijorul Martin Haselbock a declarat ca membrii Orchester Wiener Akademie au fost foarte impresionati de publicul minunat pe care l-au intalnit la Festivalul Enescu.

"George Enescu, ca muzician, inseamna foarte mult pentru mine", a mai declarat Martin Haselbock.

Textul spectacolului, scris special pentru John Malkovich

Michael Sturminger, regizorul spectacolului, a declarat ca a fost o experienta extraordinara sa lucreze cu John Malkovich in acest proiect.

Spectacolul "The Infernal Comedy. Confessions of a Serial Killer" s-a jucat luni, sub cupola Ateneului Roman, timp de doua ore audienta fiind impresionata de productia pusa in scena.

Potrivit site-ului Festivalului Enescu, spectacolul "The Infernal Comedy - Confessions of a Serial Killer" a avut premiera in 2006, la Los Angeles, textul fiind scris special pentru John Malkovich. Actorul american este narator si singurul personaj al firului epic, iar piesa este un musical cu arii din compozitori celebri - Antonio Vivaldi, Joseph Haydn, W. A. Mozart, L. Van Beethoven -, interpretate de orchestra de camera Wiener Akademie, sub bagheta lui Martin Haselbock, si de sopranele Laura Aikin si Marie Arnet.

Povestea unui criminal in serie

Povestea reala care a inspirat piesa este deopotriva tragica si incitanta. Johann "Jack" Unterweger a fost un criminal in serie austriac, care a ucis prin strangulare cel putin zece prostituate din mai multe tari. A fost condamnat pentru crime in 1974. In cei 15 ani de detentie si-a scris autobiografia si cateva piese de teatru, acesta fiind unul dintre motivele pentru care a fost eliberat, in 1990, in urma unei campanii a intelectualilor si politicienilor austrieci, care l-au creditat drept un exemplu de reabilitare. In libertate, a inceput o cariera de jurnalist, dar, in doar cateva luni, a reluat crimele in SUA, unde a fost arestat si condamnat la moarte. S-a sinucis in inchisoare, pe 29 iunie 1994.

In monologul de aproape doua ore, Unterweger, interpretat de John Malkovich, improvizeaza si nu ezita sa discute cu spectatorii, carora le cere pareri si le da sfaturi. Il intrerup pe alocuri Vivaldi, Beethoven, Mozart, Haydn si Carl Maria von Weber, cu arii interpretate de cele doua soprane si de orchestra.

Festivalul Enescu se va desfasura pana pe 28 septembrie, in Bucuresti si in mai multe orase din tara. Festivalul aduce pe scenele romanesti unii dintre cei mai mari artisti ai momentului, de la pianistul si dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alaturi de orchestre de top, cap de afis oriunde in lume - Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#John Malkovich festivalul Enescu Infernal Comedy, #Malkovich festival Enescu spectacol Romania , #Festival Enescu