Mai tari decat credem! Romania, a 15-a putere a lumii. Vezi la ce

Marti, 29 Mai 2012, ora 14:54 9021 citiri

Romania se claseaza pe locul 15 in lume din perspectiva puterii intangibile (soft power), arata rezultatele studiului Soft Power Index, lansat marti de Ernst Young.

Mai mult, Romania se numara printre cele noua tari din acest clasament care se afla pe un trend ascendent al indicilor puterii intangibile de la inceputul recesiunii economice si pana acum.

Notiunea de "putere intangibila" sau "soft power" a fost lansata in urma cu 20 de ani de economistul Joseph Nye si masoara abilitatea unui stat de a influenta actiunea celorlalte prin persuasiune sau atractivitate, mai degraba decat prin actiuni coercitive.

"Brandul de tara al Romaniei se asaza pe niste piloni consolidati de puterea intangibila pe care o exercita tara noastra la nivel regional si international. Faptul ca Brancusi este unul dintre cei mai scumpi si bine vanduti artisti din lume, ca exportam cu succes filme romanesti si o intreaga serie de personalitati si valori culturale odata cu acestea, ca doar cu cateva zile in urma echipa nationala de gimnastica a castigat aurul european ilustreaza perfect acest loc 15 in exercitarea unui nivel de acceptare si atractie la nivel mondial.

Sunt avantaje competitive pe care le putem consolida si pentru care alte state sacrifica resurse uriase. Suntem in acest moment intr-o pozitie cu un potential extraordinar de crestere, iar acest lucru s-a vazut foarte bine in urma cu o saptamana, cand mii de turisti straini s-au lasat cuceriti de atmosfera unica a strazilor bucurestene", a precizat Bogdan Ion, Country Managing Partner, Ernst Young Romania.

Potrivit raportului, desi a inceput sa piarda teren din 2008, Statele Unite raman o putere incontestabila si puternic dominatoare la nivel intangibil, inregistrand un index de 87 de puncte in 2010, la 37 de puncte de urmatoarea clasata, Franta. China conduce detasat clasamentul tarilor emergente, cu aproximativ 10 puncte inaintea Indiei.

Totodata, Europa de Est domina numeric top 20, cu 10 tari prezente in clasament.

"Puterea tangibila exprimata prin amenintari sau recompense economice si militare a devenit tot mai contra-productiva astazi - lucru ilustrat de recenta Primavara araba. De cealalta parte, puterea intangibila, sau soft power, castiga mult teren, fiind vazuta acum drept un indicator important al puterii unei natiuni. Soft power reflecta abilitatea de a modela preferintele celorlalti, prin valori intangibile, precum cultura, personalitati, institutii si politici, generand astfel acceptare si beneficii in raport cu alte state", se mai arata in raport.

Ernst Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 152.000 de angajati in 700 de birouri din 140 de tari si venituri de aproximativ 22,9 miliarde dolari in anul 2011. In Romania, Ernst Young este unul dintre liderii de pe piata serviciilor profesionale inca de la infiintare, in anul 1992.

Cei peste 460 angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com