Magia filmului, din spatele camerei de filmat - interviu cu cineastul Radu Nicolau

Sambata, 25 Februarie 2012, ora 16:39
1867 citiri
Magia filmului, din spatele camerei de filmat - interviu cu cineastul Radu Nicolau

Cinematografia, fabrica de povesti, vise, vedete si venituri, poate oferi cel putin doua "cadouri" spectatorului obisnuit: relaxare sau idei care sa-l puna pe ganduri. Cei mai mult dintre romani se duc la cinema pentru primul dintre ele, considera regizorul Radu Nicolau, presedintele New Films Romania.

"Noi am trait intr-o criza de cand ne-am nascut. In comunism era criza, imediat dupa a fost criza, acum este criza. Nu cred ca romanii se duc la cinematograf ca sa se amageasca cu o realitate virtuala. Cred ca se duc foarte mult ca sa se relaxeze", a explicat Radu Nicolau, intr-un interviu acordat Business24.ro.

In ultimii ani, romanii au ocolit salile de cinema. Incep sa se reintoarca in fata marelui ecran, aflati poate in cautarea unei realitati paralele, dezamagiti de ce se intampla in viata reala?

Nu cred ca romanii au ocolit cinematograful. Dimpotriva, in ultimii ani merg din ce in ce mai des la cinematograf pentru ca s-au deschis cinematografe noi si asta inseamna mult mai multe ecrane, mai multe filme. Statistic, box office-ul a crescut. Numai anul acesta a crescut pentru ca s-a deschis Grand Cinema din Baneasa, care a adus un public nou.

E greu de spus daca oamenii se uita la filme acum ca sa scape de realitatile de azi, fiindca realitatile Romaniei dintotdeauna au fost aceleasi - criza si tranzitia. Noi am trait intr-o criza de cand ne-am nascut. In comunism era criza, imediat dupa a fost criza, acum este criza. Asta e o stare cu care noi suntem foarte obisnuiti. Nu cred ca romanii se duc la cinematograf ca sa se amageasca cu o realitate virtuala.

Cred ca se duc foarte mult ca sa se relaxeze. Exista doua mari categorii de filme: cele de box office, care merg la Multiplex, unde se inghesuie tineretul, filme mari care se fac cate cu patru-cinci continuari, filme cu bugete uriase, dar nu as spune ca sunt filme din care ramai cu ceva dupa. Sigur, iti amintesti de efecte speciale, dar cam atat.

Citeste mai multe despre Magia filmului, din spatele camerei de filmat - interviu cu cineastul Radu Nicolau pe Business24.ro.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#cinematografia romaneasca, #filme noi 2010, #Radu Nicolau regizor, #piraterie Romania, #filme cinematograf , #regizori