Lucian Pintilie implineste 77 de ani

Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 10:12
1894 citiri
Lucian Pintilie implineste 77 de ani
Foto: Arhiva

Lucian Pintilie s-a nascut la data de 9 noiembrie 1933, la Tarutina, in Basarabia de Sud.

Dupa absolvirea Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, a montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra din Capitala, printre care cateva antologice: Copiii soarelui (1961), Prostii sub clar de luna (1962), Cezar si Cleopatra (1963), Biedermann si incendiatorii (1964), Inima mea e pe inaltimi (1964), D'ale carnavalului (1966), Livada cu visini (1967), Revizorul (1972, spectacol interzis de cenzura dupa cea de-a treia reprezentatie), precum si doua filme de lung metraj: Duminica la ora 6 si Reconstituirea.

Cel de-al doilea film al sau, Reconstituirea, nareaza povestea reconstituirii unui incident banal, o bataie intre doi tineri, facuta de Militie, care se transforma intr-o crima.

Filmul a provocat un imens scandal, iar Nicolae Ceausescu a dispus interzicerea filmului. Rolurile principale erau interpretate de Vladimir Gaitan si George Mihaita. Criticii de film considera ca acesta din urma a facut in Reconstituirea rolul cel mai important al carierei sale.

Dupa scandalul interzicerii piesei Revizorul, Lucian Pintilie a primit un pasaport si a fost lasat sa plece din tara.

Dupa 1990 se repatriaza si face o serie de filme in Romania, in prima perioada a deceniului al noualea din secolul trecut, proiecte mai vechi, pe care nu le-a dus la bun sfarsit din pricina interventiei cenzurii. Toate sunt coproductii romano-franceze.

In 1998 obtine premiul juriului la Festivalul de Film de la Venetia pentru coproductia franco-romana Terminus paradis.

Interdictia de a mai lucra in Romania il determina sa se expatrieze in 1973. A continuat in strainatate seria spectacolelor de teatru montate pe cateva din scenele importante ale lumii.

A montat Turandot, in 1974, la Theatre National de Chaillot din Paris, Pescarusul, Tartuffe si Rata salbatica la Guthrie Theater din Minneapolis, si, din nou, Tartuffe, Rata salbatica si Livada cu visini la Arena Stage din Washington.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Lucian Pintilie zi nastere, #Lucian Pintilie biografie , #regizori