Limbi materne in pericol de disparitie

Joi, 17 Februarie 2011, ora 22:54 2903 citiri
Foto: myngle.com

Jumatate din cele 6.000 de limbi care se vorbesc in lume se afla in pericol de disparitie, a avertizat, joi, comisia germana din cadrul UNESCO, de la sediul sau din Bonn - in vestul tarii.

Profitand de apropierea Zilei Internationale a Limbii Materne, care va fi sarbatorita la 21 februarie, comisia a anuntat ca la fiecare doua saptamani dispare o limba de pe planeta, deoarece populatia care o vorbea deja nu mai exista, transmite Efe.

Razboaiele, exodurile fortate si stigmatizarea unor efective de populatie sunt cateva din cauzele care au dus la disparitia limbilor, in aceeasi masura ca si procesul de migratie si de contopire a unor dialecte.

De asemenea, noile mijloace de comunicare si informare favorizeaza procesul de impunere a unor limbi dominante, cum ar fi engleza, au explicat membrii comisiei.

Acestia au subliniat ca, odata cu disparitia unei limbi, moare si mostenirea culturala reprezentata de povestiri, legende si proverbe.

Potrivit statisticilor UNESCO, din anul 1950 si pana in prezent au disparut in total 250 de limbi. Totodata, alte 572 de limbi din America de Nord si de Sud, dar si din Asia de Sud-Est, Oceania si Africa sunt in pericol de disparitie.

Printre limbile amenintate se afla si cele care sunt vorbite de mai putin de 10.000 de persoane.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News