Controversa licitației cu obiecte ce i-au aparținut lui George Enescu. Ce spune directorul casei care organizează evenimentul

Sambata, 21 August 2021, ora 21:43
3747 citiri
Controversa licitației cu obiecte ce i-au aparținut lui George Enescu. Ce spune directorul casei care organizează evenimentul
Liictația este organizată de casa „Historic”

Toate bunurile care fac obiectul licitaţiei "George Enescu, Univers şi creaţie" au o provenienţă certificată, afirmă directorul Casei de Licitaţii Historic, Cezar Paul Florea, într-o postare pe Facebook.

Precizările survin după "informaţiile propagate în spaţiul public şi poziţiile exprimate ale unor persoane în acelaşi cadru, cu privire la următoarea licitaţie a Casei de Licitaţii Historic, 'George Enescu, Univers şi creaţie', în cadrul căreia vor fi licitate mai multe obiecte care i-au aparţinut marelui compozitor".

Potrivit sursei citate, Casa de Licitaţii Historic îşi desfăşoară activitatea "cu o atenţie deosebită acordată dreptului de proprietate (materială sau intelectuală)" pentru fiecare dintre loturile ce fac obiectul licitaţiilor, îndeplinind" toate criteriile prevăzute de lege" pentru realizarea activităţii, licitaţia dedicată lui George Enescu nefăcând notă discordantă din acest punct de vedere.

"Respingem în mod ferm orice afirmaţie, referire ori numai sugestie conform căreia activitatea Casei de Licitaţii Historic ar avea un caracter neconform cu legislaţia în vigoare, 'obscur' sau că ar fi neadevărate prezentările realizate de noi în promovarea licitaţiei. Toate bunurile care fac obiectul licitaţiei au o provenienţă certificată, nu există nicio pretenţie din partea niciunei persoane fizice, entităţi publice sau private cu privire la acestea, de nicio natură, iar toate formalităţile legale privind clasarea şi scoaterea la licitaţie a bunurilor de patrimoniu au fost respectate întocmai", arată directorul Historic.

Historic reafirmă interesul şi respectul pentru cultură, pentru bunurile de patrimoniu cultural şi valoarea inestimabilă a acestora pentru societate şi spune că va continua să îşi desfăşoare activitatea pentru promovarea acestora cu profesionalism. "Invităm toţi oamenii de bună credinţă care preţuiesc adevărul să ne sprijine", se mai arată în postarea directorului Casei de Licitaţii Historic, Cezar Paul Florea.

Casa de Licitaţii Historic a anunţat anterior, pe site-ul său, organizarea în data de 22 septembrie a licitaţiei "George Enescu. Univers şi creaţie", în care se regăsesc 190 de loturi, printre care o partitură-manuscris a operei Oedipe şi o vioară ce a fost primită de compozitor din partea familiei regale a României.

"Muzica este aşezată încă din Renaştere în rândul artelor majore. Muzica reprezintă un liant între oameni, aceasta dezvoltându-se în acelaşi timp cu societatea pe care a influenţat-o, deopotrivă. George Enescu s-a alăturat elitei internaţionale a compozitorilor, atât prin creaţiile sale, cât şi prin influenţa pe care a exercitat-o ca muzician şi mentor.

Licitaţia "George Enescu. Univers şi creaţie" prezintă public, cu ocazia jubileului de 140 de ani de la naşterea compozitorului român (19 august), piese de o reală valoare precum partitura-manuscris a operei Oedipe: o filă ce cuprinde motivele principale ale operei, o vioară ce a fost primită de compozitor din partea familiei regale a României, fotografii cu dedicaţie sau inedite, manuscrise, corespondenţe şi documente personale. Alături se păstrează documente importante referitoare la opera română, manuscrise, programe cu sinopsis, afişe, fotografii cu autografe ale personalităţilor reprezentative ale operei, precum şi corespondenţe ale acestora", se arată pe site-ul Historic.

Vineri, Ministerul Culturii a anunţat că va verifica originea unor bunuri din cadrul licitaţiei Enescu anunţată de Casa de Licitaţii Historic pentru 22 septembrie iar ARTEXIM, organizatorul Festivalului Internaţional "George Enescu", a solicitat Ministerului Afacerilor Interne să sprijine clarificarea situaţiei, prin demersurile legale pentru a verifica provenienţa acestor bunuri şi dacă scoaterea la licitaţie respectă cadrul legal. Totodată, reprezentanţii Muzeului Naţional "George Enescu" au precizat că de la redeschiderea instituţiei, în 1990, nu au fost înstrăinate obiecte de patrimoniu.

O chitară a lui John Lennon, găsită în podul unei case, va fi scoasă la licitație. Așteptări mari în privința prețului cu care se va vinde VIDEO
O chitară a lui John Lennon, găsită în podul unei case, va fi scoasă la licitație. Așteptări mari în privința prețului cu care se va vinde VIDEO
O chitară acustică cu 12 corzi, pierdută până acum, care i-a aparţinut regretatului John Lennon, va fi scoasă la vânzare în luna mai, după ce a fost găsită recent în podul unei case...
Un tablou, considerat pierdut în ultimii 100 de ani, este scos la licitație cu un preț uriaș FOTO
Un tablou, considerat pierdut în ultimii 100 de ani, este scos la licitație cu un preț uriaș FOTO
Un tablou al artistului austriac Gustav Klimt, considerat pierdut în ultimii 100 de ani, va fi scos la licitaţie la Viena, transmite BBC. Există multe întrebări fără răspuns cu privire...
#licitatie, #obiecte, #Enescu, #controversa , #expozitie