Le Temps comenteaza noul val al cinematografiei romanesti

Vineri, 12 August 2011, ora 21:20
2505 citiri
Le Temps comenteaza noul val al cinematografiei romanesti
Foto: Day Life

Noul val al filmului romanesc s-a impus in 2007, cand Cristian Mungiu a castigat Palme d'Or, la Festivalul de la Cannes, cu "4 luni, 3 saptamani si 2 zile".

Acest film brutal, in ritm alert, marca emergenta unei noi cinematografii nationale, dar si a unui nou stil, este regasit mai apoi si in "Politist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, si "Marti, dupa Craciun", de Radu Muntean, se arata intr-un comentariu Le Temps, pe care il redam:

Anul acesta, la Locarno, trei filme, aflate in competitia internationala, amintesc de vitalitatea acestui cinema, mai scrie publicatia in limba franceza.

"Din dragoste cu cele mai bune intentii", de Adrian Sitaru (in foto, pe scena festivalului), este unul dintre filmele romanesti caracteristice pentru neorealismul minimalist. Prima scena, care dureaza peste 10 minute, se desfasoara intr-un salon. Alex primeste prin telefon vestea ca mama sa a fost internata in spital. Intr-o stare de soc, el petrece ore intregi la spital si pune la indoiala calitatea ingrijirilor pe care le primeste mama sa.

Regizorul pigmenteaza manifestarile iubirii filiale cu note de satira si ciudatenie (vecina de salon, desfigurata, poarta o masca cu fata de iepure). Din pacate, personajul Alex, batran adolescent care isi rumega resentimentele, nu trezeste pic de simpatie.

"Crulic - drumul spre dincolo", de Anca Damian, este singura animatie din competitie. Este un documentar animat realizat de Anca Damian, care prezinta sfarsitul tragic al lui Claudiu Crulic, survenit in luna ianuarie 2008.

O poveste de dincolo de mormant prezinta, la persoana I, viata ratata a lui Crulic (1975 - 2008), un roman inchis in Polonia pentru un furt pe care nu l-a comis si mort in inchisoare facand greva foamei. Realizatoarea foloseste in mod abil diverse tehnici - acuarela, colaj, poze decupate si se joaca cu dimensiunile - un caine moare si cade ca o foaie de hartie, un telefon de carton se face auzit. Umorul este de un negru ireprosabil, potrivit cotidianului elvetian.

Al treilea film, coproductia romano-italiana "Sapte opere de milostenie/ Sette opere de la misericordia" a fost selectata, de asemenea, in competitia oficiala a Festivalului International de Film de la Locarno. Filmul a fost regizat de doi italieni, frati gemeni, Massimiliano si Gianluca De Serio, si este primul lor lungmetraj de fictiune, dupa documentar.

Pelicula spune povestea Luminitei, care a imigrat ilegal din Romania si este gata sa faca orice pentru a-si asigura supravietuirea: fura paine, posete, identitatea altcuiva, un bebelus. Dupa ce il sechestreaza pe Antonio, la iesirea dintr-un spital, acesta ii reda femeii umanitatea pe care ea o renegase.

Cea de-a 64-a editie a Festivalului de la Locarno se incheie sambata seara, cu gala de premiere, in cadrul careia va fi decernat trofeul Leopardul de Aur, alaturi de alte distinctii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#romania festival film Locarno, #filme romanesti festivaluri internationale , #festival film