Iuliu Maniu ne-a lasat o tara, haideti sa-i dam inapoi macar casa!

Autor: Valentin Stefan - specialist in due diligence
Sambata, 05 Martie 2016, ora 18:06
10334 citiri

Turnul bisericii evanghelice fortificate din Rotbav, Brasov, s-a prabusit la mijlocul lunii februarie.

Veche de aproape opt secole, biserica era parte din mostenirea sasilor ardeleni si reprezenta, poate, cea mai mare atractie pentru micuta localitate Rotbav. O saptamana mai devreme, se prabusise partial clopotnita bisericii fortificate din Roades, Brasov. Clopotnita, un alt simbol sasesc, fusese ridicata acum 500 de ani.

La cateva zile de la dezastrul din Rotbav, ministrul Culturii a anuntat ca va infiinta un fond de urgenta destinat protejarii patrimoniului. Dar de la vorbe la fapte e cale lunga, iar implementarea proiectelor de consolidare a patrimoniului arhitectural va dura, probabil, prea mult pentru multe dintre ele.

La peste 350 de km distanta de Rotbav, un simbol al identitatii nationale romanesti moderne este pe punctul de a ceda timpului. In Badacin, Salaj, casa lui Iuliu Maniu, construita de parintii sai in 1879, se afla intr-o stare de degradare avansata.

Casa a fost construita din lemn, caramida si caramida nearsa, materiale care se deterioreaza rapid.

Ca multe alte simboluri ale elitei politice ale Romaniei Mari, casa "Sfinxului de la Badacin" a fost prea putin intretinuta in perioada Romaniei comuniste.

Dupa arestarea lui Maniu in 1947, casa a fost intrebuintata pe rand ca depozit pentru ingrasaminte chimice, sediu de gospodarie mixta, tabara pentru copii si camin pentru copii cu handicap sever.

Declarata monument istoric memorial, casa este acum in proprietatea Consiliului Judetean Salaj, dar concensionata pentru 50 de ani Parohiei Greco-Catolice Badacin. Din pacate, acest statut juridic nu permite parohiei accesarea de fonduri europene pentru consolidarea cladirii, iar singurele finantari de pana acum au venit din partea Episcopiei Greco-Catolice Oradea si donatorilor privati.

Astfel, s-au pierdut mai multe oportunitati de finantare a reabilitarii, inclusiv finantari din Fondul Ambasadorial al SUA (2010), Compania Nationala pentru Investitii (2011) si Fondurile Norvegiene SEE prin Ministerul Culturii (2015). Toate aceste programe necesitau un extras de carte funciara care sa ateste proprietarul. Parohia Greco-Catolica de la Badacin nu este decat entitatea careia i s-a concesionat proprietatea.

Romania, daca mai era nevoie de inca o dovada, ne arata ca are un potential nelimitat, iar Casa lui Iuliu Maniu este atat o sursa de istorie, dar si un loc al constiintei nationale.

Proiectul Salvati Casa Memoriala "Iuliu Maniu" de la Badacin s-a nascut din respectarea dorintei testamentare a lui Maniu si este indreptat spre ceea ce marele om politic al Romaniei a sustinut pe durata celor 56 de ani de cariera politica: spiritul democratic si promovarea educatiei tinerilor.

Noi, romanii de astazi, avem datoria morala sa reparam si consolidam memoria aceluia care a jucat un rol crucial in realizarea Romaniei de azi, dar care si-a petrecut ultimele clipe din viata in temnitele comuniste. Mai mult, trebuie sa ducem mai departe mostenirea noastra ca tara si sa ne asiguram ca simbolurile trecutului care au ajuns pana la noi vor ramane pe aceste meleaguri si pentru generatiile viitoare.

Potrivit lui Cristian Borz, preot in Badacin, suma totala necesara pentru reabilitarea casei ajunge la 350.000 de euro, din care a reusit sa stranga pana acum aproape 20.000 de euro, suma folosita din noiembrie 2015 pentru primele lucrari de restaurare. Tot el este cel care a dat tonul campaniei de salvare a Casei Memoriale "Iuliu Maniu", sprijinit de un numar tot mai mare de localnici si romani din diaspora.

Este un drum lung pana la 350.000 de euro, dar nu imposibil. Eforturile de reabilitare pot fi sprijinite prin donatii in:

Lei: RO22RZBR0000060002085400;

Euro: RO18RZBR0000060002899205

deschise la Raiffeisen Bank, Agentia Simleu-Silvaniei, jud. Salaj; titularul conturilor este Parohia Greco-Catolica Badacin.

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

In acelasi timp, orice ajutor cu materiale de constructii este, de asemenea, binevenit.

Valentin Stefan este specialist in due diligence, iar din 2015 este membru al Fundatiei CAESAR. Este licentiat in istorie la Universitatea Bucuresti si are un masterat in Studii Ruse de la UNC Chapel Hill. Valentin este originar din Bolintin Vale si locuieste in Washington DC.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#casa memoriala Iuliu Maniu, #fonduri casa Iuliu Maniu , #proiecte culturale
Comentarii
Poza 3195
3195
rank 5
Cu bisericile sasesti pravalite,nu-i o problema.Le cumpara JOHANNIS.