In Sala Unirii sta sa ploua. Nu sunt bani de reparatii, dar se vrea un monument nou

Sambata, 29 Noiembrie 2014, ora 17:20 4431 citiri
Foto: romanianmonasteries.org

Sala Unirii din Alba Iulia, unde delegatii romanilor transilvaneni au votat Unirea, la 1 decembrie 1918, se degradeaza de la o zi la alta. Prin acoperis intra ploaia, dar autoritatile spun ca nu au bani de reparatii extinse. In schimb, se vrea construirea unui alt monument, investitia fiind de 3,5 milioane de euro.

Sala Unirii, imobil aflat in prezent in administrarea Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, dateaza din anul 1900, fiind folosita la 1 decembrie 1918 pentru intalnirea celor 1.228 de reprezentanti ai romanilor din Transilvania, unde s-a votat Unirea.

Sala Unirii, la 1918

Istoricul Liviu Zgarciu spune ca Sala Unirii era in 1918 cazina militara - o sala de festivitati - care apartinea garnizoanei Regimentului 50 Infanterie al Armatei Austriece si fusese ridicata intre 1898-1901, pe locul unei foste ospatarii.

"In Sala Unirii Vasile Goldis s-a citit proclamatia Unirii si acolo s-a votat rezolutia. In Sala Unirii au tinut discursuri Iuliu Maniu, Iuliu Hossu si alte personalitati", explica Zgarciu.

Potrivit acestuia, cazina militara era o sala in care se tineau balurile, festivitatile, o casa a Armatei, iar dupa 1918 ea a fost modificata in mai multe randuri.

"A primit imediat dupa 1918 numele de Sala Unirii, iar atunci au inceput si primele modificari. Mai exact, intre 1920 si 1922 a fost pregatita pentru a gazdui un alt moment important - dineul oficial care marca incoronarea la Alba Iulia a Regilor Ferdinand si Maria ca suverani ai tuturor romanilor la 15 octombrie 1922.

Atunci a fost ridicata intrarea sub forma de arc de triumf, plasata inscriptia in latina de pe frontispiciul salii, a fost modificat interiorul, au fost create cele doua nise si atunci cele doua nise au fost pictate cu portrete ale unor personalitati din viata culturala sau voievozi si domnitori din istoria romanilor, fiind atunci o pictura pe panza realizata de un pictor francez, Pierre Bellet", povesteste Liviu Zgarciu.

El spune ca in regimul comunist sala s-a degradat foarte mult, devenind aproape o ruina.

Restaurare in timpul comunismului si la inceputul anilor '90

"La implinirea a 50 de ani de la Marea Unire, cand deja Nicolae Ceausescu instaurase partea aceea de comunism nationalist si se reiau vechile sarbatori nationale romanesti, sala a intrat intr-un proces de refacere, pictura de panza a fost inlocuita cu pictura murala, iar atunci a fost amplasata pardoseala de marmura si marmura rosie de pe peretii salii. Ultima modificare a fost in perioada 1990-1992, cand a fost realizata actuala pictura murala a niselor", afirma Zgarciu.

Potrivit acestuia, vechea pictura pe panza realizata de Pierre Bellet este pastrata si conservata in muzeu si, in cazul unei restaurari a Salii Unirii, ar putea fi amplasata in interiorul acesteia.

In ultimii ani, sala a intrat intr-o degradare continua, iar urmele sunt vizibile atat in exteriorul acesteia, cat si in interior, unde apa de ploaie care patrunde prin acoperis a inceput sa afecteze pictura murala.

Costurile reparatiilor - 1,4 milioane de euro

Directorul Muzeului National al Unirii, Gabriel Rustoiu, afirma ca sunt probleme cu infiltratiile apei de ploaie si este nevoie urgenta de refacerea acoperisului si restaurarea sau inlocuirea tamplariei, costurile fiind estimate la aproape 1,4 milioane de euro.

"Avem probleme cu infiltratiile de la ploaie, pictura este afectata intr-o buna masura. Tamplaria necesita o restaurare sau o schimbare totala. Anul acesta, Consiliul Judetean Alba a prins in planul de investiti deocamdata proiectarea pentru schimbarea inveliturii si a sarpantei si restaurarea tamplariei, iar de la anul ne-a promis ca va prinde anual bani si pentru restaurarea totala a cladirii.

Suma, la o prima evaluare, este undeva la 1,4 milioane de euro, cam o treime din costurile totale ale monumentului Unirii care se preconizeaza a se face in fata Catedralei Incoronarii (Reintregirii - n.red.). Desigur, suma va fi mai mica pentru ca se organizeaza o licitatie si, de obicei, prin licitatii se fac economii", spune Gabriel Rustoiu.

Potrivit acestuia, costurile sunt ridicate pentru ca este vorba despre un monument istoric si lucrarile de restaurare trebuie realizate cu mare grija si cu tehnici speciale.

La randul sau, Ion Dumitrel, presedintele Consiliului Judetean Alba - institutie care are in subordine Muzeul National al Unirii - spune ca a cerut bani de la Guvern pentru restaurarea Salii Uniri, dar nu a primit niciun raspuns la adresele inaintate.

3-4 milioane de euro pentru un nou monument al Unirii

In schimb, mai multe organizatii patriotice, sprijinite de Prefectura Alba si Primaria Alba Iulia, au facut demersuri pentru construirea unui monument al Unirii in municipiu, costurile fiind estimate, potrivit initiatorilor, intre 3 si 4 milioane de euro.

Primele demersuri pentru construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia au fost incepute in 1993 de catre reprezentantii unor organizatii patriotice, iar in ultimii ani acestia au primit si sprijinul Prefecturii, Primariei Alba Iulia, dar si al unor parlamentari.

In anii '90, Ministerul Culturii a organizat si un concurs de idei pentru realizarea monumentului, concurs reluat in 2008, prin care a fost selectat proiectul sculptorului Mihai Buculei, care presupune realizarea unui monument de piatra de peste 20 de metri inaltime, sub forma unei cruci.

Purtatorul de cuvant al Primariei Alba Iulia, Mihai Coser, afirma ca exista o initiativa legislativa depusa in Parlament pentru alocarea a aproape 15,4 milioane de lei (aproximativ 3,5 milioane de euro) pentru construirea "Ansamblului Memorial al Marii Uniri".

Construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia este criticata de unii istorici, dar si de reprezentanti ai administratiei, care sustin ca exista deja doua monumente simbol ale Marii Uniri: Sala Unirii si Catedrala Reintregirii.

Ce putem vedea acum in Sala Unirii

Sala Unirii este in prezent in administrarea Muzeului National al Unirii din Alba Iulia si gazduieste o expozitie cu documente originale, steaguri ale unor delegatii participante la actul Unirii, busturile Regelui Ferdinand si Reginei Maria, copiile coroanelor purtate de acestia la incoronarea din 1922, din Catedrala Reintregirii din Alba Iulia, fotografiile unice din 1 Decembrie 1918 si aparatul cu care ele au fost realizate de Samoila Marza.

Tot in Sala Unirii este expus biroul original la care s-a redactat "Declaratia de autodeterminare a romanilor din Transilvania", in octombrie 1918, in casa din Oradea a avocatului Aurel Lazar, document citit apoi de catre deputatul Alexandru Vaida Voievod in Parlamentul de la Budapesta.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com