Igor Cobileanski, despre cum se vede cinematografia romaneasca de peste Prut - Interviu

Marti, 10 Septembrie 2013, ora 12:45
2765 citiri
Igor Cobileanski, despre cum se vede cinematografia romaneasca de peste Prut - Interviu
Foto: Evghenii Morari

Igor Cobileanski, basarabeanul devenit celebru pentru scurtmetrajele sale, "Cand se stinge lumina", "Sasa, Grisa si Ion" si "Plictis (si inspiratie) ", umorul sau spargand granitele limbii vorbite, a realizat, impreuna cu Corneliu Porumboiu (in calitate de scenaristi), un nou film, "La limita de jos a cerului", care va intra in cinematografele romanesti in 27 septembrie.

Filmul, care a avut premiera mondiala in aceasta vara, la Festivalul de Film de la Karlovy Vary, in competitia East of the West, reprezinta debutul sau in lungmetraj. A fost deja remarcat de presa internationala, care il caracterizeaza ca fiind "Un film de arta solid, cu accente de umor negru" (Hollywood Reporter).

Regizorul Igor Cobileanski a povestit mai multe despre acest film si despre cum se vede cinematografia romaneasca de peste Prut. A pus sub lupa si propriul umor, impartasind Ziare.com si care sunt preferintele sale in materie de film romanesc.

Cum se vede cinematografia romaneasca de peste Prut?

In general bine si foarte bine! Si ce e mai important, filmul romanesc se vede de la Chisinau lipsit de mancarimi, scandaluri, tepe, conflicte intre generatii, bisericute, tabere etc. Probabil, acest lucru se datoreaza faptului ca la Chisinau, ca si in alte capitale, ajung doar filmele bune, cele ce au reusit sa se impuna pe ecranele festivalurilor internationale.

Care ar fi cea mai pregnanta diferenta intre cinematografia de aici si cea din Republica Moldova?

Diferenta e una: cinematografia romaneasca a renascut! Cea din RM (Republica Moldova - n. red.) inca e in coma!

Aveti un regizor preferat de la noi?

Personal, imi plac Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu si Marian Crisan, Cristian Mungiu si Calin Netzer. In documentar - Thomas Ciulei si Alex Solomon.

Exista vreun film romanesc din noul val care v-a atras atentia?

Mai multe! Dar, probabil cel mai apropiat firii mele ar fi Morgen, de Marian Crisan. Mi se pare cel mai uman film produs de un regizor roman al Noului Val.

Care sunt cele 5 filme pe care le considerati de capatai, cele care ar trebui vazute macar o data in viata?

The Kid - de Chaplin, Hotii de biciclete - de Vittorio De Sica, Rubliov - de Andrei Tarkovski, Psycho - de Hitchcock, Zorba Grecul - de Kakogiannis.

Ati devenit cunoscut mai ales pe Internet, cu scurtmetrajele dvs. Care este recordul dvs. personal de vizionari? Pentru care dintre filme?

Imi vine greu sa zic. Stiu ca in prima saptamana pe YouTube, "Cand se stinge lumina" adunase vreo 400.000 de spectatori. Apoi, a trebuit sa-l scoatem de pe Internet, fiindu-ne impus de agentul de vanzari german.

Nu s-a reusit definitiv, pentru ca multa lume il copiase si-l postase din nou. Per total, cred, scurtmetrajul a adunat in jur de 1.000.000 de vizitatori, iar impreuna, toate scurtmetrajele mele au strans in jur de 2.500.000 de vizitatori.

De ce ar trebui sa vina romanii la cinema, in septembrie, sa vada "La limita de jos a cerului"?

Pentru ca e un film nou romanesc si pentru ca ei, spectatorii romani, sunt contribuabilii lui. Din impozitele lor s-a facut si filmul, odata ce acesta a primit sustinerea CNC. In plus, cred ca ar fi interesant cum se vede o drama romaneasca in afara frontierelor politice a Romaniei.

A fost o productie care s-a intins pe cativa ani. Care au fost cele mai dificile momente pentru dvs?

Dificila a fost deplasarea mea in Romania. Pe atunci eram doar cetatean moldovean si termenul de sedere in Romania era restrictionat si limitat la doar 3 luni, timp de jumatate de an. Acum e alta situatie.

Exista vreun actor anume cu care v-ar face mare placere sa lucrati?

Imi vine greu sa raspund. Eu nu scriu pentru actori, ci aleg actorii in functie de rol. In orisice caz, atunci cand muncesti cu un actor "profi", simti asta. Pentru mine nu e important daca a facut actorul scoala sau ba. Important e sa simta rolul si sa fie firesc in cadru, sa se plieze pe rol, sa fie "din film".

Care postura va reprezinta mai bine, cea de actor, de scenarist sau de

regizor?

Actorie nu am mai facut din copilarie. Adevarat, pe atunci am apucat sa joc si roluri centrale in film si probabil acest fapt m-a determinat sa fac scoala de film. Scriu scenarii si fac regie si pana in prezent nu stiu care dintre aceste doua imi sunt mai aproape. Spun asta pentru ca in sertarele mele am scenarii pe care, sunt convins, nu le voi filma niciodata. Poate altcineva se va gasi sa le ecranizeze.

Cum e basarabeanul cel mai des portretizat de dvs.? Este el cetateanul tipic din Republica Moldova? Cum arata si se comporta un moldovean neaos?

Adevarat, in scurtmetrajele de comedie, am incercat intr-un fel sa portretizez societatea moldoveneasca exemplificand comportamentul general al oamenilor din RM prin strihuri comice si personaje neaose. De multe ori, cei care vedeau filmele ziceau ca actiunile sau caracterul eroilor sunt exact ca ale vecinilor de bloc sau cumetrilor de la tara.

Multa lume imi spunea, spre exemplu, ca primarul din localitatea lor este exact ca primarul din Plictis si Inspiratie, si asta ma bucura. Simteam ca lumea se revede in ele, se regaseste in situatiile comice descrise in filme.

Cum e primit umorul dvs. de cei care nu va vorbesc limba?

Foarte bine. Incredibil, dar umorul moldovenesc este inteles perfect de straini. Probabil pentru faptul ca nu e un comic bazat pe dialog, ci pe situatie. Evident, multe lucruri se pierd din traducere, dar importantul ramane.

Reuseste sa se intretina un actor, regizor si scenarist doar cu ce castiga din aceste preocupari sau mai face si altceva pe langa? Daca da, despre ce e vorba in cazul dvs.?

Scriu scenarii si uneori mai fac publicitate. Astea sunt sursele de existenta.

Cum e scoala de teatru si film din Romania, din punct de vedere calitativ?

Eu zic ca e buna, din momentul in care, mai ales in ultimii 10 ani, a dat lumii atatia regizori buni, iar tarii atatea premii internationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#interviu Igor Cobileanski, #La limita de jos a cerului, #Igor Cobileanski filme, #Igor Cobileanski scurtmetraje, #Igor Cobileanski umor, #Igor Cobileanski cinematografie romaneasca, #Igor Cobileanski cinematografie Republica Moldova , #regizori