Iasi - Capitala Culturala Europeana? O speranta amanata

Autor: Iulian Bulai - deputat USR
Luni, 21 Decembrie 2015, ora 07:18
8583 citiri

Recent s-a anuntat ca cele 4 orase care raman in cursa pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021 sunt Baia Mare, Cluj, Timisoara si Bucuresti. Vestea nu ne ia prin surprindere. Este o consecventa fireasca a lipsei de viziune care ar fi facut din Iasi un candidat eligibil pe lista scurta.

Acest exercitiu arata ca in cursa pentru Capitala Europeana a Culturii nu conteaza cat de multe resurse are sau nu are orasul tau, ci mai degraba cum le prezinti si cat de atragator sunt impachetate atuurile unui oras candidat.

Ma indoiesc ca Baia Mare are mai multe de povestit sau de oferit decat Iasi, dar nu pot decat sa felicit echipa care a elaborat dosarul de candidatura a orasului Baia Mare.

Miza unui astfel de titlu este esentiala pentru dezvoltarea respectivei regiuni atat inainte, cat si dupa incheierea anului in care orasul isi desfasoara mandatul de Capitala Europeana a Culturii.

Ani buni inainte de evenimentele de deschidere se aloca fonduri enorme pentru investitii in infrastructura. Fondurile alocate infrastructurii aduc investitori care creeaza locuri de munca si care sunt menite sa aduca un plus de valoare brandului urbei.

In anii care urmeaza, exista sansa ca numarul de turisti si investitori sa creasca, asa cum ar fi in Sibiu. Exista de asemenea si sansa ca orasul sa faca investitii peste impactul numarului de turisti care ar vizita orasul si astfel sa ramana ingropat in propriile datorii si ambitii, ca de exemplu orasul Porto, din Portugalia.

Cum Iasi nu a fost ales pe lista scurta a candidatilor pentru acest titlu acordat Romaniei in anul 2021, nu avem cum sa stim ce s-ar fi putut alege de viitorul capitalei Moldovei.

Trebuie sa asteptam pana dupa 2033, cand orasul Iasi va mai avea din nou o sansa. Pana atunci putem sa ne resemnam si sa spunem ca noi, moldovenii, nu avem noroc. Sau putem sa ne facem temele sarguincios si sa fim siguri ca nu ratam aceasta sansa, care o sa mai apara abia peste 20 de ani.

Trebuie sa constientizam ca Moldova a pierdut inca o data o sansa de a iesi din izolarea care se asterne peste aceasta parte din Romania. Somaj crescut, investitii reduse, infrastructura la pamant, nicio autostrada care sa ne treaca pragul si sa ne lege de restul Europei.

Indignarea creata de aceasta situatie cu final asteptat nu e de ajuns. Trebuie sa mergem mai departe si sa vedem ce altceva putem face, pe langa faptul ca acceptam demisia directorului artistic, Florin Cintic, al Fundatiei Iasi - Capitala Culturala Europeana.

Nu cunosc motivele pentru care dosarul orasului Iasi nu a mers mai departe, dar ma gandesc ca schi-liftul care vine de nicaieri si ajunge la malul lacului Ciric nu a ajutat in acest proces.

Mai cred si faptul ca nu da bine deloc unei comisii internationale de evaluare faptul ca noi macelarim teii, specificul local, si punem trandafiri japonezi in schimb. Sau ca ne trebuie ani sa terminam un pasaj in care abia incap doua autobuze simultan, care trebuie sa incetineasca viteza atunci cand ruleaza paralel.

Nu are rost sa mai zic ca nu ne ajuta faptul ca primarul capitalei Moldovei foloseste sefii Politiei Locale pentru a-si spiona amanta sau pentru face de garda in jurul vilei de langa Copou, cand criminalii isi fac de cap la doi metri de casa edilului si nu gasesti nici urma de politist in parc.

Nu are rost sa mai adaug ca e rusinos si nu da bine faptul ca presedintele Consiliului Judetean Iasi este oprit si saltat de mascati in trafic, fiind suspect de fraudare de fonduri europene. Ce sa ne facem cu astfel de comportamente din partea celor care ne reprezinta? Corect ar fi sa nu ii mai votam data viitoare.

Si am incerdere ca iesenii vor vota mai bine in 2016.

Ce au stricat acesti oameni si cei din jurul lor are impact negativ pe urmatorii 30 de ani pentru intrega Moldova: 8 judete si aproximativ 4,5 milioane de romani. Ponoasele le trag toti moldovenii.

Sansa de Capitala Culturala Europeana a orasului Iasi stinge oportunitatea de investitii si ridicare din saracie a multor moldoveni. E naiv sa credem ca toata dezvoltarea Moldovei ar atarna de aceasta sansa trecuta, dar parca prea suntem noi campioni la oportunitati care trec pe langa noi.

Fara rusine as cere o petitie sa avem si noi politicieni macar ca in Ardeal. De bine, de rau, au reusit sa atraga multe investitii pentru autostrazi care fie exista, fie sunt planificate in viitorul apropiat. Daca politicienii ardeleni nu se incumeta sa vina sa ne guverneze si pe noi, eu zic macar sa ii trimitem noi pe politicienii moldoveni in Ardeal sa ia lectii de creativitate si valorificare a resurselor urbane de acolo.

Sibiul a avut deja titlu de Capitala Culturala Europeana, cu efectele pe care le putem vedea. Acus vine randul pentru Cluj sau Baia Mare. Felicitari lor care au reusit, dar oare nu am putea lucra activ impotriva zicalei ca la omul sarac nici boii nu trag?

Vocile rele spun ca resursele Moldovei nu pot fi comparate cu ale Transilvaniei. As fi mai rezervat in aceste declaratii. De exemplu, Iasi are cea mai veche universitate din Romania; cu toate acestea, Universitatea Babes Bolyai are o reputatie internationala mult mai buna, atragand mult mai multi studenti straini si cercetatori sau cadre didactice internationale.

Unde am gresit noi in Moldova de am ratat startul dupa 1990, daca acum 150 de ani dadeam startul invatamantului superior de limba romana? Rapunsul se cheama nepasare, lipsa de viziune si interes a politicienilor locali pentru pozitia asumata.

Nu mai are rost sa enumar ca am pierdut sansa sa aratam lumii importanta Junimei, frumusetea Palatului Culturii, mozaicul de biserici istorice din Iasi, multiculturalismul secular din capitala Moldovei, Teatrul Vasile Alecsandri, importanta lui Eminescu, Creanga, insemnatatea lui Alecsandri privind dezrobirea romilor in 1853, vinul de Cotnari, Husi sau Vrancea, manastirile din Neamt si Bucovina, o bijuterie de palat neogotic la Miclauseni, palatul lui Cuza de la Ruginoasa si proaspat renovata Cetatea Neamtului.

Trebuie sa ma impac cu gandul ca am pierdut si de data asta. Personal, vreau sa invat din aceasta situatie nefericita. Asadar, ce facem acum sa ne asiguram ca Iasi dupa 2033 va fi ales Capitala Culturala Europeana?

Iulian Bulai este specialist in diplomatie culturala, iar din 2015 este membru al Fundatiei CAESAR.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#capitala culturala europeana, #Iasi capitala europeana cultura , #cultura romaneasca