Holocaustul nu a inceput la Auschwitz - Dosarele istoriei

Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 23:42
6426 citiri
Holocaustul nu a inceput la Auschwitz - Dosarele istoriei
Foto: Deutsche Welle

In urma cu 70 de ani, Wehrmacht-ul german a atacat Uniunea Sovietica. Incepea Operatiunea Barbarossa si odata cu ea exterminarea sistematica a evreilor. Multe dintre gropile comune din Rusia, Ucraina, Belarus si Polonia nu au fost inca descoperite.

Pustiu fara sfarsit. Deasupra, cerul plumburiu al iernii. Cateva tufisuri maronii si arbusti, ici-colo, se inalta semete peste cateva pietre funerare mari asezate in mod dezordonat si cu inscriptii neinteligibile.

Acestea sunt ramasitele unui cimitir evreiesc, focalizate intr-un cadru fotografic apartinand lui Cristoph Filinger, membru al Comitetului Evreiesc American din Berlin. Iata ce declara acesta, pentru Deutsche Welle

"Incepand cu anul 1941, germanii au inceput sa elimine pietrele funerare si sa le transporte. Intre 1944-1945, Armata Rosie a strans aceste pitere funerare si le-a repozitionat pe vechile locuri insa nu in mod ordonat. De atunci, ele se gasesc in acelasi loc si nimeni nu a mai avut grija de acest cimitir, dupa acele evenimente.

Fotografia care ilustreaza acest text a fost facuta in 2010, in vestul Ucrainei, acolo unde Wehrmacht-ul german a atacat pentru prima data Uniunea Sovietica in 1941. Dupa cum spune rabinul american, Andrew Baker, Holocaustul nu a inceput la Auschwitz:

"Exterminarea planificata a evreilor a inceput atunci cand trupele germane au invadat Polonia, Belarus si Ucraina. Comandouri mobile care aveau ca scop uciderea evreilor, sprijinite frecvent de soldati obisnuiti ai Wehrmacht-ului precum si de colaborationisti locali, au inceput sa impuste in masa populatia evreiasca din aceste regiuni, ingropand cadavrele in gropi comune de mari dimensiuni."

Peste 1000 de gropi comune de acest gen au fost descoperite in Ucraina, Polonia, Belarus si Rusia de catre o organizatie de voluntari francezi condusi de preotul Patrick Dezboah. Acestia sunt in cautarea eventualilor martori la masacrele asupra evreilor.

Comitetul American al Evreilor din Berlin intentioneaza sa transforme aceste gropi comune din Ucraiana in locuri de aducere aminte. Ministerul de externe german a promis ca va participa la acest proiect cu o finantare de 300.000de euro.

Obiectivul proiectului este nu numai de a reda demnitatea victimelor ale caror oase zac in dezordine pe pamant, ci si de a pastra memoria trecutului pentru generatiile mai tinere.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#evrei Holocaust exterminare, #Wehrmacht Germania evrei, #exterminare evrei Rusia, #Ucraina evrei Polonia , #cultura generala
Comentarii
Poza Westrop
Westrop
rank 5
Parca au gasit de curand si pe la Iasi o groapa cu oseminte...evreiesti. Poate le da fonduri Germania sa ridice un monument al plangerii, sa plateasca nemtii inca 6 generatii, ca au bani, muncesc bine si sunt disciplinati:-)