Geo Saizescu va fi inmormantat joi, la Manastirea Cernica

Joi, 26 Septembrie 2013, ora 07:21 1519 citiri
Foto: Arhiva

Regizorul Geo Saizescu, care a murit luni, la varsta de 80 de ani, va fi inmormantat joi, la ora 12.00 la Manastirea Cernica de langa Bucuresti, a declarat, miercuri, fiul cineastului, Catalin Saizescu.

Trupul neinsufletit al regizorului Geo Saizescu a fost depus in foaierul Teatrului Odeon din Bucuresti, miercuri, de la ora 11.00.

Admiratorii artistului, colegii de breasla, familia vor putea astfel sa isi ia ramas bun de la regizorul Geo Saizescu.

A murit regizorul Geo Saizescu

Geo Saizescu, maestrul filmului de comedie romanesc, a decedat luni, la varsta de 80 de ani, la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucuresti, au declarat, surse medicale.

Cunoscut regizor, scenarist si actor roman, Geo Saizescu s-a nascut pe 14 noiembrie 1932, in comuna Prisaceaua, judetul Mehedinti.

Basescu: Geo Saizescu a facut din umor un refugiu in vremurile intunecate ale comunismului

In cinematografia romana, Geo Saizescu este un cineast singular prin consecventa cu care s-a consacrat comediei. Printre cele mai savuroase comedii regizate de Geo Saizescu se numara "Pacala" (1974), "Un suras in plina vara" (1963), "Asta seara dansam in familie" (1972) si "Secretul lui Bachus" (1984). A regizat si filmele "Doi vecini" (1959), "La Portile Pamantului" (1965), "Balul de sambata seara" (1968), "Eu, tu si Ovidiu" (1977), "Grabeste-te incet" (1981), "Sosesc pasarile calatoare" (1984), "Secretul lui Nemesis" (1985), "Harababura" (1990), "Calatorie de neuitat" (1994). Cele mai recente pelicule ale sale sunt "Iubire elena" (2010) si "A doua sansa" (2011).

La multe dintre peliculele pe care le-a regizat, Geo Saizescu a fost si scenarist.

In anul 2006, la lansarea filmului "Pacala se intoarce", Geo Saizescu spunea ca Pacala este "o chintesenta a inteligentei si umorului national" ce infrunta prostia omeneasca. In raport cu acelasi personaj intruchipat in urma cu 30 de ani de Sebastian Papaiani, Pacala in interpretarea lui Denis Stefan din "Pacala se intoarce" readucea acelasi spirit, sustinea atunci regizorul. Atunci, Saizescu visa chiar si la un al treilea film cu acelasi protagonist.

De asemenea, Geo Saizescu a jucat in numeroase filme, intre care "S-a furat o bomba", "Asta seara dansam in familie", "Pacala", "Eu, tu si Ovidiu", "Saltimbancii", "Grabeste-te incet", "Santaj", "Buletin de Bucuresti", "Pe malul stang al Dunarii albastre", "Fram", "Sosesc pasarile calatoare", "Secretul lui Bachus", "Secretul lui Nemesis", "Casatorie cu repetitie", "Harababura", "A doua cadere a Constantinopolului", "Milionari de weekend" si "O secunda de viata".

De-a lungul indelungatei sale cariere, Geo Saizescu a colaborat cu unii dintre cei mai importanti actori, intre care Gheorghe Dinica, Iurie Darie, Dem Radulescu, Jean Constantin, Florin Piersic, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Emil Hossu, Stela Popescu, Maia Morgenstern, Valentin Teodosiu, Serban Ionescu, Draga Olteanu-Matei, Dorina Lazar etc.

Dupa cum singur declara, si-a iubit toate filmele, niciunul nefiind mai presus decat altul si singurul sau regret a fost acela ca nu a facut mai multe pelicule. De asemenea, Geo Saizescu a fost un pedagog renumit si si-a dorit mereu sa impartaseasca arta cinematografica mai tinerilor sai colegi.

A scris cartile "Jurnalul unui batran lup de cinema" si "Pacala se intoarce si.. ramane!".

A primit numeroase premii si distinctii, intre care si premiul de excelenta al Festivalului International de Film Comedy Cluj.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News