Gasesti un tablou prin Cluj Napoca? Ia-l acasa Interviu cu artista care vrea o schimbare

Sambata, 17 Octombrie 2015, ora 09:43
4583 citiri
Gasesti un tablou prin Cluj Napoca? Ia-l acasa Interviu cu artista care vrea o schimbare
Foto: Arhiva personala

Daca ajungi prin Cluj Napoca si vezi agatat de un perete un tablou, ia-l acasa fara griji. Din dorinta ca pozele sale sa fie vazute de cat mai multi oameni, Ania Ciotlaus a inceput un proiect inedit.

Tanara fotografiaza diverse lucruri, apoi imprima poza pe lemn si agata tabloul in diverse locuri din Cluj, iar oamenii sunt liberi sa le ia acasa, dupa cum ne-a spus chiar artista intr-un interviu acordat Ziare.com.

Prin acest proiect, unul dintre tablourile sale a ajuns si la Praga, agatat chiar de Ania pe Lennon Wall.

Cum te-ai hotarat sa imprimi pozele pe lemn?

Acum patru ani am inceput cu fotografia pe film si mi-a placut foarte mult, doar ca nu puteam tot timpul sa le prindez, era foarte complicat si trebuia sa gasesc alternative. Am cautat pe Internet peste tot si am gasit printarea pe perete, sticla sau lemn, iar cea pe lemn imi place cel mai mult, imi place foarte mult textura, striatiile. Toate astea fac ca fiecare poza, chiar daca e aceeasi, sa fie diferita.

Ce tehnica folosesti?

Nu cred ca are un nume clar, ci simplu transfer photo to wood. Nimic special, nu folosesc imprimanta, ci doar tehnica respectiva.

Cum ti-a venit ideea de a lasa tablourile realizate de tine prin Cluj Napoca pentru ca oamenii sa le ia acasa?

Sincer, m-a pasionat mereu street art. Am locuit si in Italia si am vazut si acolo, dar si la noi. Ideea mi-a venit la ultima facultate cand ni s-a cerut ca pozele de sfarsit de semestru sa fie expuse doar in incinta facultatii. Am intrebat "In afara de colegii mei si profesorii care oricum imi cunosc pozele, cine altcineva le vede?". Si raspunsul a fost ca nimeni. Mi s-a parut absurd. Cum sa nu imi vada pozele? Ca doar de aceea sunt facute, sa fie vazute de lume.

Am zis ca trebuie sa ma duc pe calea mea. Nu imi plac timpii morti sa vorbesti pentru expozitie, sa iei saratele si sa inviti lumea. Am trecut direct la a face poza, a lucra cu ea si a expune-o direct publicului. Mi-a placut ca nu stiam unde va duce. Era un mister.

Ai ales in vreun anumit fel locurile in care ai pus tablourile?

Dupa cui. Sunt o gramada de cuie in centrul Clujului batute dupa cum au fost reclamele sau cine stie ce altceva si cladirile au fost renovate, dar cuiele nu au fost scoase. Mergeam prin centru si ma uitam dupa cuie. Am zis "Perfect. Deja sunt cuiele. Jumatate din munca este facuta". Trebuie doar sa le mai expun.

Mai era varianta sa le lipesc pe perete, dar tot le-ar fi luat cineva. Diferenta era ca lipite ar fi stat mai mult timp si poate le vedea mult mai multa lume. Dar, odata luate, pe spate ar fi fost numai silicon si nu mi-ar fi placut.

Ai vreun anumit scop, vrei sa atragi atentia asupra unui anume lucru sau ai facut-o doar pentru tine?

Sa vada lumea schimbarea. Imi place foarte mult schimbarea. Nimic nu este la fel de pe o zi pe alta. Si eu cand pun pozele acolo locul respectiv se schimba.

Stii care a fost persoana care a luat prima data un astfel de tablou? Ai urmarit?

Sincer, nu. Ii stiu pe unii dintre ei ca mi-au scris pe Facebook, dar in rest habar nu am.

Scrie ceva pe tablouri?

La inceput scriam doar numele meu. Ma semnam. Acum imi pun doar qr codul (un cod de bare bidimensional care stocheaza informatii - n.red.) exact unde este agatatoarea.

Care a fost cea mai frumoasa fotografie pe care ai realizat-o vreodata?

Acum vreo doi ani am fost operata si aveam un corset din cauza caruia nu ma puteam misca. Eram la Facultate la Teatru atunci, era vara si eram cu mai multi colegi. Au zis sa mergem sa facem baie si au inceput sa rada de mine ca eu nu am putut si au zis sa le fac poze. Eram pe langa Gherla.

Nu stiu cum au fost si lumina si soarele, iar o colega era imbracata intr-o rochita alba in apa si se tinea de o scandura din lemn. Nu se vede fata. Poza mi-a placut foarte mult. Nu mi-a venit sa cred.

Am un portofoliu pe Vogue Italia, unde poti sa iti incarci pozele, cate doua pe zi si ei le selecteaza. Am pus poza si a doua zi a fost aleasa poza zilei. A fost prima poza care a fost aleasa la best off. A fost foarte putin editata, era foarte naturala.

Foto: Ania Ciotlaus

Tablouri precum cele pe care le lasi prin oras pot fi cumparate?

Da.

De unde?

Momentan lucrez la site, deocamdata primesc pe email. Iar preturile sunt facute in functie de poza. Portofoliul meu are in jur 160 de poze. Pretul este in functie si de marime, porneste de la 80-100 de lei si poate ajunge pana la 400 de lei.

Foto: Ania Ciotlaus

Imi place proiectul ca a creat tot felul de conexiuni, experimente noi. Am pornit de la a agata o poza in cui in februarie, am continuat sa le tot agat si am ajuns sa creez tot felul de relatii noi cu oameni.

Ai agatat tablouri si in afara tarii?

In vara aceasta am fost intr-o excursie in Praga. Am strans bani din fotografie si am fost in Praga, Cracovia si Budapesta. In Cluj am inceput cu poza cu Cinema Victoria si am zis ca, daca tot am inceput cu aceasta, sa o duc si in Praga.

Unde anume ai agatat-o?

Am pus-o pe Lennon Wall, un zid foarte important in istoria Cehiei, era un zid unde se scriau mesaje politice, un fel de zid al graffitiului cu mesaje politice. La 25 de ani dupa caderea comunismului a fost facut tot alb si s-a permis oamenilor sa scrie. Fiecare are voie sa scrie cu singura conditie sa nu acoperi pe cineva mai bun ca tine. Eu am ajuns la zidul acela, ploua foarte tare si aveam o pelerina roz pe mine, am luat o piatra de pe jos si am batut un cui si l-am asezat. Am lasat o poza acolo si o poza gazdei.

Foto: Ania Ciotlaus

Am mers in Cracovia unde am facut schimburi. Am intrat in galerii si am spus cine vrea sa faca schimb cu mine si cine a vrut a facut. Am plecat cu tot felul de lucruri din Cracovia, sculpturi pe lemn, afise, postere. In afara sunt foarte obisnuiti. In Cracovia este plin de street art. In curand vreau sa ma duc si in alte locuri.

In alte orase din Romania ai pus astfel de tablouri?

Inca nu, dar urmeaza Bucuresti, pentru ca multa lume imi cere.

Te-a contactat vreo publicatie din afara tarii pentru a discuta despre proiectul tau?

Da, si a fost foarte fain. O agentie, acum trebuie sa dau mai multe raspunsuri. Un blog din Asia, unul dintre cele mai importante bloguri de promovare a artei din Asia. In Anglia este o agentie de presa care vrea sa imi publice articolele.

Am primit emailuri de multumire din Brazilia, Suedia, a fost foarte fain. Cineva din Ungaria, de la Radio Petofi, mi-a luat un interviu. Din Brazilia nu ma asteptam, nu m-au contactat de la vreo publicatie, pur si simplu oamenii.

Ce pregatesti in continuare?

Prima data le-am pus aleatoriu, unde era cuiul, acolo le-am pus. Acum vreau sa pun poza pe lemn exact acolo unde a fost facuta. Dar acum vine iarna si trebuie sa gasesc alternative.

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#tablouri Ania Ciotlaus, #interviu Ania Ciotlaus, #Ania Ciotlaus poze , #arta romaneasca